Foxowej urosło ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Foxowej urosło ...

Post »

Maju załóż sobie konto na https://www.growveg.co.uk/ bezpłatnie można zaplanować jeden warzywnik. Fajne ułatwienie, intuicyjne w obsłudze, a jak znasz angielski to już w ogóle miodzio.
No nie powiem, plany ambitne. Fajnie że również balkonowe, będę Ci kibicować ;:108
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, no chyba mi to jakąś telepatią z głowy wyjęłaś, bo właśnie wczoraj szukałam jakiegoś programu do projektowania ogrodów, najlepiej online.
Bo w paincie sobie można wszystko namalować, ale potem się okazuje nietrafnie z realnymi wymiarami i jest ups.

Dziś byłam na działeczce w ramach wyspacerowania psiaka i przy ten okazji cyknęłam kilka zdjęć z jego udziałem.

Obrazek
Zimno okrutne. Pogoda w kratkę - pierw wychodziło słońce,a za chwilę niebo ciemniało i robiła się zamieć z bardzo drobnym śniegiem.
Poszłam głównie zawiesić ptakom kule. Tym razem na bogato, bo nakupiłam mnóstwo róznego rodzaju ziarna. I niestety bez siatek, bo młoda dostała się do nich i przerobiła je w szałas dla zabawek :roll: Za to zrobiłam na druciku. Jest mrozik,więc liczę, że kule wytrzymają.

Obrazek

Kule musiały mi wyjśc genialne, bo od razu znaleźli się na nie chętni... :lol:
Obrazek

Potem porwał wszystkie bułki dla reszty skrzydlatych przyjaciół i ...zakopał je.
Waldemar ma takie pierwotne ciągotki do zakopywania posiłków i ewentualnego odkopywania ich potem. Tu nie sądzę, że coś mu zostanie, ale może chodziło o nawiezienie roślin :D W każdym razie porwał wszystko, a potem wyłożył się na ośnieżonym trawniku i zaczął wsuwać patyk ;:202
Obrazek

Jak widać przez moment dopisało nam cudne słonko. Z radością stwierdziłam, że dobrze dochodzi na obydwie moje grządki.
Grządeczki sobie "pomierzyłam" na oko i zatwierdziłam moje szkice. Jak dobrze pójdzie to mi wszystko wejdzie tak jak planowałam. Z radością stwierdziłam, że masz jeszcze odrobinę przestrzeni w innym miejscu, więc jakby co to będę upychac jeszcze tam ;)

Waldemar też zmierzył odległość i wysokość. Jak widać ogradzanie warzywnika ma sens ;:215
Obrazek

Pochłonęliśmy jeszcze ostatni promyk słońca przy naszych bukszpanach ( są tak obżarte, ze zastanawiam się czy jeszcze odrosną...)
Obrazek

I wróciliśmy, bo już księżyc zaczął się pokazywać.
Obrazek

Tak btw - gdyby ktoś rozpoznał co to może być to kolczaste na zdjęciu to bym była wdzięczna. Rok temu wygooglowałam nazwę, ale nie zapisałam i teraz żałuję. Z tego mamy żywopłot, dobrze się sprawdza, bo jest kolczasty. Do tego kwitnie na zółto-fioletowo i o ile dobrze pamiętam to ma jakieś kuliste owocki.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:111 Wow! Majeczko ;:111 Jestem nie tylko pod wrażeniem, jestem zszokowana! :roll: :roll:
Jesteś niesamowicie zorganizowaną osobą, skoro twierdzisz, że przygotowane plany zagospodarowania działeczki są już do końca przemyślane i niczego nie będziesz musiała zmieniać. ;:138 ;:138 ;:138
Ja ciągle idę na żywioł i mimo wcześniejszych przemyśleń działam impulsywnie, tworząc miszmasz. Tylko częściowe plany realizuję, tj. rabaty przeznaczone pod warzywka nie podlegają zmianom. ;:108

Niech Ci się wszystko uda zrealizować. ;:167 ;:196 Już widzę, jak piękną działeczkę będziemy podziwiać w sezonie. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Piękne kule Majka !!! Na pewno ptaszki na kolacje się zleciały :)
Fajny spacerek w niedziele. Piesek zadowolony i na pewno Wy :) Ja dziś pojechałem z dziećmi do siostry więc nie było kiedy odwiedzić swojej działeczki. Zaczynam powoli odliczać czas do ocieplenia :) I powoli wypatrywać wiosnę....w czwartek już marzec ;:138
Ale te dwa miesiące tego roku zleciały.... ;:202
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Foxowa pisze:...
I wróciliśmy, bo już księżyc zaczął się pokazywać.
Obrazek

Tak btw - gdyby ktoś rozpoznał co to może być to kolczaste na zdjęciu to bym była wdzięczna. Rok temu wygooglowałam nazwę, ale nie zapisałam i teraz żałuję. Z tego mamy żywopłot, dobrze się sprawdza, bo jest kolczasty. Do tego kwitnie na zółto-fioletowo i o ile dobrze pamiętam to ma jakieś kuliste owocki.
Witam się i ja.
Pozwoliłam sobie pozwiedzać Twój wątek i całkiem miło spędziłam ten czas. ;:173
Majka, może powyższy krzew to rokitnik? :roll:
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Maju masz super wszystko zaplanowane i wyrysowane ja się za to zabieram, ale jakoś czasu brak. Oglądając Twoje plany natchnęłaś mnie do działania muszę się zmobilizować i zrobić to w tym tygodniu kwiaty się kupuje a na wiosnę będzie problem jak nie będzie miejsca żeby je posadzić. U mnie zimno - 13 stopni w dzień więc na działkę nie pojechałam choć miałam taki plan, ale w tym tygodniu na pewno pojadę jak tylko mrozy zelżeją najważniejsze ptaszki i kotki maja co jeść.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie zawstydzajcie mnie znowu z tym " wszystko masz zaplanowane", bo to , że napisałam coś na kartce i wbiłam sobie w głowę to jeszcze nie wszystko. Liczy się efekt ;) A efekt będzie dopiero jak zbiorę warzywka. Wtedy napiszę znów podsumowanie i podpiszę " no, jak zaplanowałam tak mi się udało".
Teraz to sobie tak delikatnie w to wchodzę, i tak chyba powinno być - jestem z tych typu " zanotuj to sobie", nim coś zrobię lubię wrzucić hasło w neta, przejrzeć kilka źródeł, kilka razy jeszcze o to samo zapytać, a potem starać się dostosować. Dlatego też poczytałam, zapoznałam się i próbuję. Robię to pierwszy raz,więc pewnie mi nie wyjdzie po części, ale takie życie ogrodnika. Zobaczymy, jak nie spróbujemy to nie będziemy wiedzieć :)

Lucynko ,
Ty mnie zawstydzasz i to mocno. Aż momentami zastanawiam się czy się nie nabijasz ze mnie, ale nie sądzę, że taka miła osóbka jak Ty była by skłonna do jakichś negatywnych wpisów :)
Mimo wszystko to ja jestem w szoku po tym chwaleniu. I mam dodatkowe 4 pary skrzydeł ;:196

Piotrku,
ahh, dzięki. Dojdę do wprawy to mogę handlować :;230
Swoją drogą dobry biznes - składniki takie tanie, a w sklepie mała kulka kosztuje jakieś 3-4 zł...
Ja tam wolę swoje. Te mi akurat dobrze wyszły i odetchnęłam z ulgą, bo poprzednie kruszyły się w rękach. Dodaję sproszkowane siemię lniane, więc typuję, że przesadziłam i zrobił się " piaseczek".
Młodej dzisiaj ze mną nie było, byłam sama z psem , nie siedziałabym z nią tyle na mrozie. Ona jeszcze kończy ospę. Teoretycznie już zdrowa, ale jeszcze siedzi w domu. Już od następnego tygodnia wraca do przedszkola, wreszcię odetchnę, bo non stop mieć albo ją albo pracę idzie zdechnąć.

No tak, wiosna idzie a tu się wyzimniło. Ja dalej trzymam w worku cebulki i czekam jak ziemia rozmarznie ;:185

Babuchna ,

Witaj po raz pierwszy :wit
Już się bałam, że coś przeskrobałam jak zobaczyłam zielony kolor w moim wątku ;:131
Cieszę się, że jednak sumienie mam czyste, a to tylko odwiedziny, miło mi gościć :)

Co do krzewu...
To nie jest rokitnik. To jest raczej wiotkie, delikatne, a kwiaty i owocki są bardzo drobniutkie, na pierwszy rzut oka nie widoczne. Te kwiaty wyglądają jak.. hmmm... dzwoneczki? I są w kolorze wyblakłych fioletów i żółci. Jak sie nei tnie to roslinka rośnie do góry i tak właśnie sterczy, za to przycinania rozkrzewia się , ale raczej gałązki zawsze pozostają giętkie i cienkie. Z tego co zauważyłam słabo rozsadza się (ligustry i inne żywopłotowe wtykam w ziemię i mam na wiosnę gotowe sadzonki), ale chyba wytwarza odrosty, bo mam np między płytkami na tyłach działki. Chyba woli cień.

Przeszukałam całe dyski i jak na złość nie mam zdjęć żywopłotu.
Jedyne co znalazłam to wycinek z całości i to młoda sadzonka. Jak ma liście to wygląda tak :
Obrazek

Przeszukałam całe dyski, bo kiedyś robiłam zdjęcie kwiatuszków. Ale nie ma szans na znalezienie. Może gdzieś we wcześniejszych latach, a to mam na dysku zewnętrznym , który gdzieś zaprzepaściłam... Niestety, wcześniejsze lata nie bywałam wcale na działce - przeprowadzka, swoje życie, potem dziecko, w zasadzie dopiero jak wróciłam na "stare śmieci" to się tym zainteresowałam.

Za to wzięło mnie na wspomnienia jak tak oglądałam i znalazłam starsze zdjęcia z początku tego jak weszłam na działkę z pracami ( mniej więcej od 2017). Prócz zdjęć ze stertami składanych przez lata gałęziami mam jeszcze np takie :

Obrazek
To jest wnętrze szklarni. Teraz jest już ładnie skopane, ale jeszcze niedawno była tam łąka, róże musiały wybijać się ponad trawę żeby przeżyć. Na wiosnę pokażę zdjęcie dla porównania ;)

Obrazek
A to miejsce, które dawniej było graciarnią, a teraz to pokazywana tu parę razy grządka mojego dziecka. Zdjęcie też już parę razy było, ale na wiosnę znów się pochwalimy :)

A to trochę starsze, ale tak wyglądała działka kiedy jeszcze nic nie było na niej. Dziś dokładnie w tym miejscu jest płotek i warzywniak.
Obrazek

Już kiedyś dodawałam podobne zdjęcia, a teraz znalazłam jeszcze te i aż się łezka w oku zakręciła. Co więcej - teraz dopiero widzę zmiany do których dążę. To takie pocieszenie podczas ciężkiej i żmudnej pracy kiedy się zdaje, że nic nie idzie do przodu :) ;:167

Miło wczoraj spędziłam wieczór nad tymi zdjęciami, trochę żałując, że nie zaczęłam z działką wcześniej. Majowe widoki, kwiaty, soczyste liście zaparły mi dech w piersiach - ja nie wiedziałam że mam tak ładnie :D
Wspomniałam moje skrzynie pełne pomidorków, a na koniec sama z siebie się uśmiałam jak zobaczyłam to :

Obrazek

Jeśli ktoś nie wie co to to tłumaczę - jest to...suszarka na pranie, zakupiona w jakimś markecie za 5 złotych czy ile tam, po powieszeniu na niej ubrań łamią się druty więc poszła leżeć za szafę. W tamtym roku zyskała miano " półeczki na sadzonki". Jest idealna, bo wisi od środka balkonu, światło dochodzi dobrze do roślinek, a ja mam miejsce, bo w jednym rządku mieści się idealnie jakieś 10 kubeczków.
Zastanawiałam się gdzie ja w tym roku umieszczę te wszystkie siewki jak będzie można je już wystawiać. Już wiem, zapomniałam o moim wynalazku :;230
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Post »

Genialny patent z suszarką! ;:oj Wezmę na miarę kubeczek i lecę do delikatesów "Wszystko po 5 zł". Tam będą takie luksusy. Potrzeba matką wynalazków!
Pies jest fajny, lubię takie ciut wariackie stworzenia...u kogoś ;:131 . Moja Figa, ratlerek, maleństwo kopała tunele do Chin, ale żadnej nornicy ani kreta nie było w okolicy. Kochała polować. Ale już jest za tęczowym mostem.
Co do planowania- całą zimę chodzę, mierzę i kombinuję. Coraz lepsze rewolucje mi do głowy przychodzą ;:224 To tutaj zaraźliwe.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hahah,polecam. Nawet się dobrze trzyma. Mieści się w takiej małej około 50ciu kubeczków. Dobrze jak jest zapełniona cała,bo wtedy jest stabilniej i jeden zapiera się o drugi. One się dość ładnie zaczepiają o pręt tym boczkiem pogrubionym do picia. Ja tam w tym roku prawdopodobnie teź zastosuję,bo dzięki temu zyskuję aż 3 poziomy balkonu :)

A co do ps?w to Waldemar jest totalnie szalony,ale lubię jego charakter. Jakby nie było to pies w pole, więc musi być niezmordowany. Dobrze spisuje się też na wycieczkach - 8 h w biegu to dla niego rozgrzewka,kiedy idziemy w teren on się nie zatrzymuje.
Mój poprzedni pies (ten białoczarny na zdjęciu) był zupełnie inny. On wchodził na działkę i kładł się. Tak spędzał całe dnie. Wald nigdy się nie kładzie,on ciągle jest w ruchu. Bardzo rzadko zdarza mu się nic nie robić. Zawsze coś.
Jeśli już leży to z nami i nie dlatego,że odpoczywa tylko chce się poprzytulać. Najwięcej czasu spędza w swoim 'psim zakątku' na tyłach działki. A najchętniej to by wcale na działkę nie przychodził :lol:
Awatar użytkownika
Skoanna
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Nie wiem, czy ja tak do końca ogarniam ten patent, jak już będzie w użyciu strzel proszę fotę poglądową całości tego wynalazku, te kubeczki wiszą, czy stoją na czymś. No trochę techniki i człowiek sie gubi ;:306
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiszą w powietrzu. Są włoźone między pręty suszarki ,trzymają się tą obw?dką pogrubioną na g?rze kubka. Spadają czasem też,ale og?lnie całość jak się zapełni to powstaje calkiem stabilna konstrukcja. Ewentualnie można jezcze jakieś udogodnienia wieszać typu spinacze czy cuś,ale jak się nie rusza to nie spada. Cała ta suszarka wisi od wewnątrz balkonu między kratą a drzwiami balkonowymi. Mnie to bardzo pasuje.
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Majko, ten krzew to może 'kolcowój chiński' ?
Pozdrawiam, Feliksa
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygoglowałam i - tak!
inna nazwa - jagody goi?!
to mam na działce najmodniejsze teraz krzewy i nic o tym nie wiem ;D
Jeszcze sobie w domu pogogluję,ale raczej wszystko się zgadza.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

A chciałem właśnie napisać, że to na pewno kolcowój chiński ale felixa nie ubiegła :wink:
Ty masz zapewne po prostu dziki gatunek, on nie ma dużych owoców, nie owocuje też zbyt obficie :wink:
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie tak. Do tego moje krzaki są stare i zaniedbane nawet jeśli regularnie cięte. Ten m?j źywopłot woła o pomstę do niebios,nie mogę na niego patrzeć - stare zzieleniałe zaschnięte krzaki w połączeniu z częsciami złomu...
Owock?w trochę jest,ale bardzo szybko zabierają się za to ptaki. Podobnie z ligustrem. Niech korzystają,przecież dzialka jest też ich ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”