Jagoda kamczacka cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagoda kamczacka

Post »

Wystaw na dwór i do wiosny zapomnij.Ona jest z Kamczatki,nie z Florydy.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

No może i masz rację, wysiewałam na dworze i tam właśnie mi popadała większość, to przeniosłam do środka, ale może taka jej uroda.
teodor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 paź 2011, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.Ja mam posadzone 5 krzaków jagody kamczackiej.Owocują pięknie wiosną muszę zasłaniać siatką przed szpakami mimo że jest kwaśna zjadają z apetytem.Wszystkich postów nie czytałem ale mam kilka rad.Jagoda wymaga zapylacza to znaczy innej odmiany sam się o tym przekonałem chociaż podobno są już samopylne.W sklepach ogrodniczych często widzę etykietkę z napisem jagoda kamczacka bez nazwy odmiany.Teraz o rozmnażaniu.Pod koniec maja lub początku czerwca odrywam młodą gałązkę o długości 10- 15 cm. obrywam dwa trzy listki od strony odłamania. Końcówkę gałązki wkładam do ukorzeniacza a następnie do ziemi.Sadzę w skrzynce do kwiatów ziemia powinna być wymieszana z kompostem.Gwarancja ukorzenienia 90-100%.Należy dbać aby ziemia była wilgotna.A teraz może o wykorzystaniu owoców.Jagoda dojrzewa w okresie dojrzewania truskawek.Kilka lat temu wpadłem no pomysł zrobienia dżemu w proporcji trzy do jednego.Byłem w szoku z efektu wnuki chcą jeść tylko ten dżem.Moja rada jest taka.Trzy kobiałki truskawek jedna kobiałka jagody żelfix i trochę cukru.Ta sama proporcja na nalewkę.Pycha życzę smacznego ale dopiero wiosną!
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

teodorna pewno sprawdzę ten przepis na nalewkę.Okazuje się że nasi forumowicze mają doskonałe przepisy i warto na nich eksperymentować.Pozdrawiam. ;:108
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Teodor z przyjemnością wypróbuję w przyszłym roku Twoje przepisy. No i spróbuję zrobić sadzonkę z jagódek :wit
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Posadziłam 5 szt jagód kamczackich- 2 szt.Duet, 2 szt.Karina i jedna szt.Toliczka. Mam jednak na działce glebę zwięzłą gliniastą bardzo twardą...... czy powinnam je przesadzić dodając do dołków może samego piasku...?rozluźniać jakoś to podłoże...? Miejsce jest poza tym troche zacienione zimą i słoneczne latem... co robic?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
x_r-t

Post »

Ciężka gliniasta gleba nie jest najlepsza, kiedy do tego dodać cieniste stanowisko, będzie problem. Owocowanie słabe, a owoce mogą być cierpkie.
Do poczytania: http://www.kpodr.pl/index.php/ogrodnict ... -kamczacka
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

no tak, to już wiem rolnikt ale czy wobec tego da się tą glebe jakos rozluznic (nie mam kompostu, mam piach budowlany:) ?? np. kopiac dolki jak pod borówke i mieszac glinę z piachem i ew.obornikiem...?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
x_r-t

Post »

Jagoda lubi ziemię lekko kwaśną, więc możesz wymieszać ziemię z piaskiem i kwaśnym torfem. Możesz również tak, jak to się robi pod borówkę, dorzucić korę.
Jagodę można podnieść z bryłą korzeniową, przekopać dół, na dno trochę obornika, potem przesypać wymieszaną ziemią z piachem, torfem, korą i w to posadzić jagodę.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

a jakszeroki ma system korzeniowy-jakiej wielkosci kopac mam dołki zeby wypelnic je ulepszoną ziemią?
pozdrawiam Asia

Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

czy komuś udała sie uprawa jagody kamczackiej na ciężkiej zbitej glebie gliniastej?
pozdrawiam Asia

x_r-t

Post »

Ja mam jagodę kamczacką i borówkę amerykańską na gliniastej ziemi. Pierwsze owocowanie jagody było już na drugi rok po posadzeniu. O jagody i borówki dbam. Podlewam, zakwaszam ziemię. Krzewy są dobrze nasłonecznione, chociaż część krzaczków ma z rana cień, który rzucają wysokie drzewa sąsiada rosnące od wschodniej strony. Od południa i zachodu zero przeszkód.
Jagodę przesadzałem tej jesieni. Moje krzaki miały bryły korzeniowe o średnicy ok. pół metra i głębokości max. 30cm. Przeprowadzka była spowodowana zmianą koncepcji zagospodarowania terenu.
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Byłam dzisiaj na działce okrywać rośliny. Jednej z moich jagódek trochę się pomieszało. Zaczęła kwitnąć.
Obrazek Obrazek Obrazek

Nie wiem co to za odmiana. Rośliny dostałam latem od siostry, gdyż u niej, na ciężkiej, gliniastej ziemi nie chciały w ogóle kwitnąć. Porosły wielkie krzewy, owoców nigdy się nie doczekała. Widać, teraz nadrabiają zaległości :? .
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Nie przejmuj się. Z nimi już tak jest, ze jeśli warunki jesieni są fajne, to potrafią wypuścić pojedyncze kwiaty. W tym roku, o dziwo niema żadnego kwiatka, ale w zeszłym roku było ich kilkanaście.
Myślę, że to dlatego, iż w Łodzi nie padało od miesiąca. Totalna susza.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

Przesadziłąm jagódki w całkiem nasłonecznione miejsce,dzięki rolnikt za motywację:) Mam glinę jak już wspominałam, zrobiłam wiec dołki około 50-60 cm średnicy i 35 cm głębokości (większych juz nie dałam rady:) i wypełniłam mieszanką gleby, piasku, torfu i odrobinki obornika....czy dobrze..? czy oby te dołki nie za małe?
pozdrawiam Asia

Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”