Mój ogród na fotografii- cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii- cz. 10

Post »

Bogusiu pięknie prezentują się murki. 14 lat czekania na realizację :shock:
Przypomniał mi się tu pewien dowcip o mężczyznach.
Jak mężczyzna mówi że coś zrobi, to zrobi, nie trzeba mu co pół roku przypominać. :;230
Fajnie że pomysł jest zrealizowany. ;:138
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny! ;:138 Zapewne wspaniale wpisze się w ogrodowy image! ;:215 ;:63 ;:138

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Kochani , witam wszystkich odwiedzających serdecznie i winna jestem wyjaśnienia. W pośpiechu, roztargnieniu napisałam rok wylania fundamentów pod murki 2005 /błąd niesamowity / był to rok 2015 . Przepraszam . Okropną wizytówkę wystawiłam swojemu mężusiowi ;:306 On nie z tych, co odkładają na później prace a ta zwłoka była podyktowana ważnymi względami. No cóż , są sprawy ważne i ważniejsze ;:108

Witaj Kasiu: :wit szukam , w postach czy gdzieś "machnęłam się " ....i znalazłam, fundamenty pod murki wylane były w 2015 roku, więc tylko 4 lata czekania...ale warto było ;:108 Dowcip super ...no są niestety też mężczyźni . Mój mąż raczej nie zwleka z pracami, gdy ma czas ...no chyba ,ze są ważniejsze prace. Murki zbiegły się z remontem mieszkania dla młodszego syna/ więc ono było priorytetem. Pozdrawiam serdecznie :) ;:168
Maryniu nie mogę nacieszyć się tymi murkami :) oczywiście teren w pobliżu nich wymaga odpowiedniej aranżacji . Na razie oczami wyobraźni widzę zmiany . Realizacja niemożliwa na razie z powodu upałów , a tak właściwie wybieram się jeszcze na zasłużony wypoczynek :) ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli ktoś tu jeszcze bywa , to witam serdecznie. Choć pierwsze przymrozki bezpowrotnie odebrały niektórym roślinom urodę , to w jesiennym ogrodzie można odnaleźć jeszcze interesujące obrazy . Tańczące liście na wietrze, mieniące się ciepłymi barwami, wyglądające leniwie zza chmur promienie słońca czy bogata paleta barw Pani Jesieni . Mnie nadal fascynują murki ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

bwoj54 pisze: w jesiennym ogrodzie można odnaleźć jeszcze interesujące obrazy
Bardzo inspirujące i do tego interesujące obrazy Bogusiu ;:138
I te fascynujące murki ;:333
Czekam więc na ciąg dalszy .... "Na razie oczami wyobraźni widzę zmiany"
Miłego planowania przestrzeni :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu nic dziwnego,że wciąż fascynują Cie murki.
Marzyłaś o nich, planowałaś i powolutku męża urabiałaś :)
Sporo pracy włożyliście ale mnie ciekawi skąd pomysł na takie kształty, okna itp ?
Gdzieś w sieci widziałam takie ala stare mury na tyłach domu jedną ścianą stykające się z nim , wkomponowane miejsce na ognisko i inne ciekawe pomysły ...
Kadry ogrodowe pokryte szronem ciekawie wyglądają .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

Bogusiu ten murek to coś cudownego ,och jakie zdolności ,u nas popaduje wiec mroziku nie ma
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Bogusiu bo palcem pogrożę ;:306 , no przecież goście tu bywaja, tylko gospodyni nie często zaglada :wit , murkami się zachwycałam już, ale i tu się zachwycać będe bo pięknie wyglądają ;:215 a ogród oszroniony wygląda jak obsypany pudrem ;:215
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani , witam Was serdecznie ;:168 Miło mi,ze jesteście nadal ze mną , bo zżyłam się z Wami bardzo ;:168 Pomimo ciągłego braku czasu , w moich myślach i sercu ciągle jesteście obecni. Wiem,wiem...wiele razy obiecywałam poprawę, ale jakoś kiepsko mi to wychodzi . Wszystko przez tę aurę ... jakaś nietypowa. Dawniej , gdy panowały normalne zimy , można było więcej czasu poświęcić na FO. Teraz praktycznie cały rok coś "grzebię " ,jak nie w ziemi , to odnawiam swoje ogrodowe gadżety . Nie mogę też zaniedbywać Rodziny , męża , wnuczki , no i w końcu tez muszę wygospodarować trochę czasu dla siebie. :tan Nie wiem...ale ten czas tak galopuje , że momentami nie nadążam za nim , a wcale nie jestem zgorzkniałą emerytką :;230
Andrzeju miło mi .... sporo mam w planach , ale ostatnio zwalniam tempo , co nie znaczy ,ze "spocznę na laurach" . Z moją naturą i charakterem to niemożliwe , musi ciągle coś się dziać . Pozdrawiam serdecznie :tan
Krysiu:) Mój mąż chętnie realizuje moje pomysły , ale jedyny mankament w tym,ze wszystko ma swój czas i musi być przemyślane . Ja jestem "raptusem" jak coś pomyślę , musi być już...nie ma przekładania . Niestety są rzeczy ważne i ważniejsze :) ;:168
Marzenkowitam serdecznie ;:168 U mnie były trzy noce z przymrozkami około 5 st . Murki ...to na co czekałam od 2016 roku
Pozdrawiam cieplutko ;:168
Iwonko wiem , wiem ,ze rzadko bywam...chciałabym częściej ale jakoś ciągle brakuje czasu :)Marzę o normalnej zimie , ze śnieżnymi czapami na roślinach , bo od dwóch lat śniegu było u mnie tyle co cukru pudru na moich wypiekach ;:168
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, zostawiam dzisiejsze ogrodowe kadry , w roli głównej moje ukochane brzozy :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Witaj Bogusiu :wit nie tylko Ty masz zaległości, wielu z nas ma podobnie. Ja to zaglądałem ale znać o sobie nie dawałem hehe. Widoczki jesienne u Ciebie cudowne! Wszystko pięknie się przebarwia, brzozy robią klimat, a murki nabrały jakby dodatkowych barw i wyglądają jeszcze lepiej. Cały Wasz areał prezentuje się wspaniale!
Fakt zimy u nas marne i cały czas człowiek by coś robił, a inne rzeczy niestety też wymagają od nas uwagi i ten czas tak nam ucieka przez palce :) Pozdrawiam Cię serdecznie.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Bogusiu mam sentyment do brzóz wiec każde ujęcie z nimi jest dla mnie ciekawe.
Czy wszystkie brzozy sadzone sa przez Was osobiście czy to spadek po rodzicach ?
Tak przy okazji to masz sporo ciekawych i ładnych odmian dyni ... już kilka lat ich nie sadzę bo był przesyt w przetworach i jedzeniu ale ... może czas coś posadzić o niewielkich rozmiarach ;:131
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy dzień u mnie szary, ponury i deszczowy / do południa/
Cieszę się z wizyty miłych gości w moim wątku ;:138 Witam serdecznie, cieplutko ;:168
Krysiu wszystkie brzozy sadzone przez nas około 20 lat temu . W 2017 roku dosadziłam 4 nowe odmiany Brzoza czarna, B. papierowa o czysto białej korze, B. strzępolistna Dalecarlica i piękna kolumnowa o cytrynowo - zielonkawych liściach Aurea. Czarna była przesadzana w tym roku, w związku z murkami ,więc odchorowała . Aurea i papierowa mają się w słońcu dobrze , natomiast Dalecarlica ma chyba za dużo cienia. Wiosną mam zamiar dokupić pożyteczną Doorenboos . Chciałam mieć brzozę o trzech pniach , więc do papierowej dosadziłam pod kątem dwie zwykłe . Zobaczymy co z tego będzie. Dawniej wysiewałam najróżniejsze odmiany dynii i tykwy . Obdzielałam w pracy koleżanki , ale usuwanie pędów , zrywanie ich to była masakra. Kilka lat zaprzestałam uprawy ...od dwóch lat powróciłam , ale tylko niektóre odmiany. Moi domownicy nie preferują dyni w potrawach , jedynie cukinie, kabaczki i bakłażany . Problem też jest z tymi co przegniwają , wyrzucałam na kompost a tam wiosną ogrom sadzonek.
Mariuszu faktycznie dni przeciekają przez palce . Zdecydowanie muszę areał uzupełnić dodatkowymi nasadzeniami / drzewa i krzewy / najchętniej wolno rosnące, bo ogromniastych drzew mam już sporo , które stwarzają wiele cienia . Sporo mam trawników , które bez systematycznego podlewania w upalne lata, stają się nieestetycznym ścierniskiem. Mamy zamiar pogłębić staw , ale tylko w jednej części ...zatem zdecydowanie zmniejszy się . Zobaczymy czy poprawi to sytuację z wodą . Na dzień dzisiejszy w przydomowej studni wody coraz mniej ,zatem rozważamy wiercenie studni głębinowej . Jest jeszcze alternatywa , przełączyć się na ujęcie wodociągowe, bo podłączenia mamy . Oglądałam dzisiaj zdjęcia naszego stawu z 20017 roku , wody było sporo . Teraz to nie staw , a zarośnięta sadzawka ;:108 Posyłam również serdeczności ;:180
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Witaj Bogusiu! Odetchnęłam, że nie tylko ja gonię w piętkę i nie mam na nic czasu :wink: Ależ buzię rozdziawiłam na widok murków - pięknie Wam to wyszło! Ponieważ cegły zostało nam jeszcze duuuuużo, kiedyś w przyszłości chcemy sobie przy domu wybudować taką ceglaną kuchnię letnią. Zadaszoną z piecem, grillem, wędzarnią. Z tą fugą mąż miał rację, u nas elewację od razu robili fugując zaprawą wszelkie braki, żeby woda nie wchodziła i nie rozsadzało. Zabezpieczaliście jeszcze czymś gotowy mur (grunt, olej)?
Widoki ogrodowe jak zwykle zapierające w piersiach ;:oj Też kocham brzozy i nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła w końcu posadzić swoje... Póki co, kozom bardzo by smakowały :wink: więc jeszcze trochę muszę poczekać. Będę się wpatrywać w Twoje :)
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Bogusiu więc nie tylko ja tak mam, że brakuje mi czasu, ulga, bo czytam w wielu wątkach, że wszystkim ten czas ucieka jak zaklęty ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”