Marysiu

Tak, to niesamowite, jak te plany 5 kur szybko ewoluowały do ośmiu (na razie)

Ale uprzedzałaś mnie! Wiedziałam, że może mi się tak odmienić
Wybraliśmy Leghorny wspólnie, bo M. woli te białe jajka, mówi że brązowe mu śmierdzą (dziwne, mam bardzo czuły węch i choć smakują trochę inaczej, to mi na pewno nie śmierdzą!) Znalazłam panią godzinę drogi od nas, która miała te Leghorny ale już mam wątpliwości co do rasy, bo wygląda że pióra mają bardzo jasno beżowe na skrzydłach, może to nie Leghorn a Sandy? Mi to aż takiej różnicy nie robi, wszystkie mi się podobają
Oby ten duży ptak nie był kogut, koguty czasem są agresywne, a dziecko mam jeszcze małe

Nie mogę trzymać agresywnego koguta

No ciekawe co to wyrośnie z tej kurki.
Kurki siedzą w kurniku i tak będzie do weekendu, dopiero wtedy możemy osiatkowaś ogrodzenie. Takie zestresowane są jak mnie widzą, a jak zajrzę po cichu to sobie tam grzebią w słomie w pełnej zgodzie. Tylko jarzębatą czasem dziubną, bez specjalnej agresji, ale ona wygląda jakby były czymś posypana, taki ma wzorek na piórach
Z karmą to trochę cuduję, bo nie mam paszy gotowej dla takich 13. tygodniowych kurczaków, poza tym chciałabym je przyzwyczaić do zbóż i jarzyn, nie będę ich karmić gotowcem (tylko w okresie przejściowym), mam mały worek paszy dla pisklaków i mały worek paszy dla niosek i nie wiem, czy dobrze robię, ale mieszam je i dodaję je do pszenicy i kukurydzy. Tak na oko większość pszenicy, a śruta z kukurydzy i te pasze to tak garstkę. Pszenicę mam całą, nie śrutowaną, śrutownik w drodze. Nim dojedzie soja, nakruszyłam im twaróg

Coś im tam dorzucam jak zaglądam do kurnika, tak żeby mnie kochały

Ogórka, marchewkę, jabłko, arbuz...
Marysiu poradź mi, takie młode kurki mam karmić wg. jakiś tabelek ile czego, czy mogą jeść do woli ziarna? Przeczytałam, że grube nioski nie niosą jajek, ale te są młode, jeszcze rosną, nie wiem, czy powinnam im coś ograniczać? Jak coś, to sobie te normy wyszukam, ale jak wy robicie z takimi kurczakami, odmierzacie wszystko na wadze, czy "na żywioł"

?
Tak wygląda nasz kurnik i małe stadko (trochę wystrachane kuliły się pierwszego dnia za kartonem):
Rano otwieram okno i taką siatkę zostawiam (ale też jest otwierana, nie trzeba się do środka czołgać), wietrzy się cały dzień, dolne drzwiczki na razie zamykam:
W oknie nie zdążyłam pomalować ramy, może w jakiś ciepły dzień jak rano wyjdą to to zrobię i do wieczora wyschnie:
To ta na górze wygląda inaczej niż reszta

Proszę, powiedzcie, że to kurka!