Ogród Marty -Cz . X

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Marty -Cz . X

Post »

Martusiu u mnie jest tak samo ;:306 no może z wyjątkiem tego kompostownika rabatkowego :D Dzisiaj już rano mrozu nie ma, ale śnieg jeszcze leży :wink: nie jest to pierzynka ani nawet kocyk i pewnie zaraz się roztopi, bo ciągle czytam o ociepleniu. Prognoza też się ciągle zmienia :D Nie mam nic przeciwko, bo muszę wkopać i umocować karmnik na zimowe obserwacje :D Pewnie tez znajdę parę roślin do przesadzenia ;:306
Dobrego tygodnia Martusiu ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Piję właśnie herbatkę z patyczków malinowych. Pycha :heja I ma piękny kolor.Zdecydowanie smaczniejsza niż z liści. Chociaż liściowa też może być ;:108
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawa jestem Marto, jak wyszły Ci bułeczki z mojego przepisu , bo mnie właśnie też coś naszło i napiekłam rogalików drożdżowych . Pozdrawiam ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam :wit Pięknie wyglądają róże przysypane śniegiem, chociaż z drugiej strony smutno, bo to oznacza koniec ich kwitnienia ;:173
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witam ,śnieg u mnie dalej leży ,chociaż jak byłam w ogrodzie to wydawało mi się ,że jakoś cieplej się robi ale to chyba złudzenie ,teraz jest -3 ,lepiej niech już odpuści ten mróz.

Bożena ,co z tym psem pod drzwiami,poszedł sobie ?ja nie mam nudy w zimie ,teraz święta to i stroiki trzeba robić ,najbardziej nudzi mi się w lutym ,chociaż najkrótszy to dla mnie najdłuższy, :wit

Iwonko,tak jest czysto w ogrodzie ,nie widać opadłych liści ,ale pod nogami robi się błoto,ja też nie lubię być sama w lesie ,ale często jestem ,bo nie mam wyjścia ,nie byłoby grzybków,jak u ciebie,w świętokrzyskie też jeżdżę sama ,a tam to dopiero lasy i muszę sobie radzić,pozdrawiam ;:168

Wiolu,u mnie Skimmia zimuje bez problemu i bez okrywania,ale w pierwszym roku po posadzeniu dobrze ją okryłam choiną ,potem już nic ,jest parę lat i ma się dobrze,jednej jesieni o takiej porze jak teraz ucięłam parę gałązek z pączkami kwiatowymi do flakonu i pięknie się w wodzie ukorzeniła,i już mam swoje rosnące w ogrodzie ,ja też uwielbiam okres przedświąteczny i święta ,ale nie piekę ,bo nie umiem ,chociaż w tamtym roku pierwsze ciasteczka piernikowe upiekłam,ale takie zwykłe,co ciasto robi się tu i teraz,ale ani jednego pierniczka nie zostało na święta ,bo dzieciaki zjadły zaraz ;:306 ,pozdrawiam ;:196

Gosiu,rano było sporo śniegu,przypomnij o tych chryzantemach,ja nie bardzo mogę zostawić róże na potem ,bo mam ich koło 400 i takiej ilości nie okopczykuję w ostatniej chwili wszystkich ,jeszcze do kopcowania róż nie doszłam ,bo mam pilniejsze rzeczy do zrobienia w ogrodzie ,ale jak się odrobię to będę powoli kopczykować po trochę ,pozdrawiam ;:168

Marysiu,parę mam takich powiększonych kawałków rabat i sypane są i będą przez zimę liście ,bo jak raz się nasypie to to wszystko znika i ziemi garsteczka z tego ,trzeba całą zimę sypać ,żeby się napełniła ziemią ,ja jeszcze tulipanów nie posadziłam ,ja też czekam na ocieplenie,chociaż dzisiaj wycięłam dzielżany i resztę piwonii i fajnie się robiło,pozdrawiam i duża buźka Obrazek

Iwonko,ja wolę suszyć liście ,bo szybciej ,a Ty suszyłaś patyczki ,czy świeże zaparzyłaś ,liściowa mi bardzo smakuje ,ale z patyczków nie piłam,pozdrawiam ;:168
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu witaj u mnie ,wstyd się przyznać ,ale stchórzyłam i nie upiekłam tych bułeczek,może jutro nabiorę odwagi ;:306 jak ja bym chciała ot tak sobie pomyśleć ,że coś upiekę i jest ,a ja się namyślę i nie ma :;230 tak mi trudno się zabrać bo zawsze mi nie wychodzi,pozdrawiam :wit

Natalio,witam ,taka kolej rzeczy ,ze ta zima musi być,w ogrodach smutno,ale trochę odpoczniemy i na wiosnę znowu do dzieła,ale będą wspomnienia z całego sezonu ogrodowego ,to się pocieszymy ,uwielbiam wspomnienia więc zapraszam :wit
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Marto ja też mam podobne zajęcia w planie ale wiesz jak to jest... trzeba trochę po marudzić i przestawić się,a piesek juz w Azylu w :wit Tarnowie ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Martusiu niesamowita ta twoja róża, żeby kwitnąć nawet pod śniegiem? ;:oj Znasz może jej nazwę?
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Ta kompostowa rabatka wygląda bardzo ciekawie, nawet tak kolorowo pod tym śniegiem. :) To mówisz, że teraz przez całą zimę będziesz dorzucać do niej liście? Ale takie grabione z drzew też, czy tylko te warzywne?

Martuś, jak Ci się przypomni gatunek lub odmiana tej języczki, to napisz, proszę. To jest chyba ta najwyższa, z której brałam nasiona, no nie?
Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

A ja myślałam, że to też Ty polecałaś herbatę z patyczków ;:224 Widać przeczytałam u kogoś innego, a przypisałam Tobie. Ale to nic.... Patyczki ususzyłam, następnie pocięłam, wrzuciłam niewielką ich ilość do garnuszka i zalałam wodą. Doprowadziłam do wrzenia, potrzymałam tak przez dwie-trzy minuty i odstawiłam do zaparzenia. Jest lekko kwaskowata, ma delikatny smak malin i jest piękna w kolorze. Piję bez cukru i bardzo mi smakowała ;:108 Patyczków wrzucamy mniej lub więcej, w zależności od tego dla ilu osób parzymy herbatę.
Doczytałam, że można też ją parzyć ze świeżych gałązek ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam,dzisiaj dzień przeszedł mi na niczym ,ale musiałam załatwić tyle spraw służbowych ,że na więcej nie zostało czasu .

Bożena ,ja mam w głowie tyle myśli,że aż chaos mi się robi i nie wiem co najpierw robić ,wiem ,ze priorytetem jest ogród ,ale pojutrze ma być już fajnie to może nadrobię w ogrodzie ,chociaż podobno rydzów jest dużo,więc nie wiem jak to się skończy,pozdrawiam :wit

Gosiu,nazwa róży na pewno jest na etykiecie ,jutro ją odczytam to ci powiem ,pozdrawiam ;:168

Dario,kompostowa rabata wygląda kolorowo bo wyrzuciłam tam dużo obierek z marchewki,jak kisimy kapustę to dajemy marchewkę ,tak całą zimę wyrzucam tam liście z kapusty i wszystkich jarzyn,codziennie suszę jabłuszka na chipsy ,więc obierek z jabłuszek też dużo,grabionych tam nie wrzucam ,bo one dłużej się kompostują ,ale na spód takiej rabaty można wrzucić ,liście grabione wrzucam do kompostownika ,co do języczki to muszę zapytać poprzednią właścicielkę ,czy wie jaka jest nazwa odmianowa ,bo ją dostałam ,ona jest najwyższa z języczek i z niej brałaś nasiona ,pozdrawiam ;:168

Iwonko,ja pisałam o herbatce z patyczków ,bo też można z nich robić ,ale ja mam tyle liści i zawsze wydaje mi się ,że szybciej się suszą ,że nie zbieram patyczków do suszenia ,herbatka z liści też ma świetny smak,maliny mam jeszcze nie wycięte ,jak pędy nie będą brzydkie to spróbuję zrobić dla porównania ,ale z własnych liści i pędów można mieć swoją herbatkę przez cały rok,pozdrawiam ;:196
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och Marta ale mi znowu dałaś do głowy o tych grzybach,w sumie mrozy takie nie powinny grzybom zaszkodzić może.... No tak trudno nam będzie się obejść przez zimę bez lata w ogródku ale jeszcze troooochę i dnia nam będzie przybywać i będzie bliżej wiosny.Pewnie się skończy tym że znajdziemy się w lesie tak mają maniacy grzybów ,pozdrawim
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu wczoraj pewnie szalałaś w ogrodzie ja niestety musiałam jechać do Krakowa :wink: a jak wróciłam to już mi się nic nie chciało. Dzisiaj szaro i mocno wieje ;:oj Jedna z rabat liliowcową coś mi wykopcowało dokumentnie. Uzyskałam z niej kilka wiader ziemi, która poszła na krzaczki młodych róż ;:204 Wsadziłam mu tabletki zapachowe i zobaczymy czy się wyniesie. Dobrego dnia buziaczki i pozdrawiam ;:196
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta pewnie pieczesz a ja upiekłam zobacz w spiżarni Babcibeni ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ,wczoraj padł internet i nic nie mogłam tutaj wpisać,ale dzisiaj jest dobrze ,nie miałam czasu nic zrobić w ogrodzie ,ale idzie ocieplenie i to jest dla mnie nadzieja.

Bożena,ja jeszcze bardzo chciałabym na grzyby,ale nie wiem czy czas pozwoli,za dużo mam pracy w ogrodzie ,ale może coś wykombinuję ,jeżeli pojadę to tylko na rydze,bo mam bliziutko,pozdrawiam ;:168

Marysiu,nie szalałam w ogrodzie i dzisiaj ,tylko obierki wynoszę na nową rabatę ,tyle w domu przerabiam ,dzisiaj był super dzień do ogrodu ,ale też nie mogłam ,do południa kisiliśmy kapustę ,a potem pojechałam do Wadowic na zakupy i na kawkę i dzień minął szybciutko,ale może jutro uda się do ogrodu,u mnie też myszy i krety buszują w ogrodzie i nawet posadzone czosnki wyrzuciły na wierzch ,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Bożena,wczoraj upiekłam szarlotkę i bułeczki z przepisu Eli,jedno i drugie wyszło przepyszne ,bułki piekłam pierwszy raz w życiu,jestem nimi zachwycona ,została na teraz tylko jedna ,a i szarlotka mi wyszła nad podziw pyszna i nie było zakalca, :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”