Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

Poranną owsiankę z morelami i bananem zaliczyłam. Teraz ponownie rozsiadam się z kawką przed kompem i zajrzę do znajomych ogrodów...Niewiele ich więc szybko mi pójdzie...Na początek zaglądam do Ciebie Aniu i co widzę...??
Piękne , rzeczywiście energetyzujące rośliny i słoneczne fotki ;:333 ...Nawet motylek też się u Ciebie załapał! ;:63 Bywają natarczywe i sam obiektyw się na nich kieruje! :) To dobrze, więcej obiektów do fotografowania. ;:108
Przed chwilą też u mnie szurnęło deszczem , wieje,...słyszę prognozę.. taka pogoda do końca dnia a nawet tygodnia... A w przyszłym tygodniu tak samo... ;:145 Z działki nici,wczoraj wykorzystałam dzień na maxa tzn, nie żeby się przepracować takie tam drobne rzeczy kosmetyczne , wycięłam przekwitłe kiście róży alberich, żeby miała czas na ponowne kwitnienie,i takie tam temu podobne prace... Było bardzo ciepło i przyjemnie, dopiero wieczorem wróciliśmy do domu... Na szczęście u nas 2-gi rok nie ma komarów...
pozdrawiam! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, no cóż leje u nas od rana, ale przecież jeszcze niedawno była susza. Zresztą mimo tych obfitych opadów ja mam pod drzewami całkiem sucho, wyobrażasz sobie? Korony drzew są czasem jak szczelne parasole. Na razie nie martwię się deszczem, szkoda tylko, że nie można sobie spacerować po rabatach. No nic, dzisiaj poczytam książkę w domu.
Wiesz, podziwiam Cię, że tak dobrze wychodzą Ci zdjęcia robione w cienistych miejscach (w siedliskach host). U mnie niestety wychodzą kiepściutkie. Pewnie nie umiem ustawić swojej lustrzanki. iągle się przymierzam do dokładniejszego poznania jej opcji, ale jakoś nigdy nie wystarcza czasu. Zresztą ten język w poradnikach jest dla mnie w ogóle niezrozumiały. :wink:

Zbiorowe zdjęcie liliowców pod murem rewelacyjne. ;:196
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne zdjęcia Aniu, bardzo urokliwe zakątki.
U mnie co prawda popaduje deszcz raz po raz, ale np. już pod słonecznikami niespecjalnie ten deszcz jest widoczny. I pomimo tego, ze zbiorniki 1000l z wodą zapełniają się do pełna, są miejsca w ogrodzie, że jest zupełnie sucho. Nawet pod rozłożystymi hostami jest jak w piaskownicy...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pewnie ze mi podobają się twoje kolorki ogrodowe.
Lilie, liliowce do tego piękne róże i floksy.
Trochę liliowców i lili widzę mamy takich samych/
Ta rabata liliowo-liliowcowa wygląda fantastycznie.Ech jak ja lubię te kwiatuchy. ;:108 ;:108
I oczywiście zachwycam się twoimi dorodnymi hostami. ;:167 :roll:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, z wielką przyjemnością popatrzyłam na energetyczne kolory i na koniec dość trudnego dnia podziałały na mnie niezwykle relaksująco. Będę miała spokojne, kolorowe sny ;:196 Prognozy na kilka najbliższych dni są dobre. Rośliny trochę odetchną po ciągłych opadach a my wreszcie nacieszymy się prawdziwym latem :D
Znasz nazwę tych czerwonych lilii z pierwszej fotki? Zaintrygował mnie ich niezwykły kolor ;:108
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

marpa - Maryna, "procedura" poranna - identyczna ;:108 .
Kolorów w ogrodzie mnóstwo, ale to, jak sama pisałaś, przecież jest lato ;:3 . Wstaję o świcie i robię obchód, po którym mam chęć do życia :heja . Pomimo,że roślin mnóstwo, masa zielona zakrywa niby całą ziemię, ale chwasty nie odpuszczają. Staram się czasem już ich nie widzieć, bo psują humor ;:174 .
Dostałam sporo pięknych irysów i mam ból głowy, bo coś trzeba wysadzić, żeby je posadzić ;:223 . Cóż, walenie głową też nie pomoże ;:145 .

wanda7 - witaj Wandziu, masz rację, pomimo tylu ulew, pod drzewami ledwie, ledwie wilgotno. Cóż, takie mamy miejsce na ziemi ;:224 . Zapowiadają upały, znowu szlauch w ręce i podlewanie nas czeka ;:222 .
Zdjęcia jakoś same wychodzą, może dlatego, że przeważnie robię je raniutko, kiedy świeci na hosty, bo tak, to kiepski ze mnie fotograf. Jakoś nie mam natchnienia, żeby się tego nauczyć :oops: . Aparat ustawiony na automat i "jakoś leci" :;230 .

kropelka - Mariolu, to prawda, że hosty bardzo skutecznie zasłaniają glebę, ale jakoś sobie radzą.
Mam nadzieję, że Twój zbiornik ma kran i nie targasz wody konewkami ;:oj .
Miło mi, że podoba CI się mój kolorowy ogródek, bo Twój jest równo 2 x większy ;:108 .

anabuko1 - Aniu, u Ciebie jest mnóstwo pięknych host; zastanawiam się czasem, jak długo rosną, że są takie 'wypasione' ;:224 .
Liliowce i lilie, to kolory lata, są obowiązkowe w ogrodzie ;:3 . Jest sporo odmian, ale czasem mamy podobne upodobania ;:168 .

dorotka350 - Dorota, cieszę się, że działają pozytywnie ;:196 . Życzę Ci dalszych kolorowych snów.
U Ciebie kolorów róż też jest mnóstwo, a między nimi kolorowych 'wypełniaczy'. Dla mnie bajka ;:63 .
Lilie kupowałam na targu, poza tym, ja niestety nie przywiązuję wagi do nazw, bo i tak je zapominam, a jestem zbyt leniwa, żeby je zapisywać ;:7 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Jestem o poranku ,mam nadzieję na kolejny działkowy dzień bo pogoda jeszcze umiarkowana...W drugiej połowie tygodnia upały więc w domu większą część dnia przyjdzie mi spędzać.. :roll:
Lilie,liliowce,floksy...cudeńka lipcowe! ;:63
Miłego dnia Aniu! ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Ślicznie u Ciebie i kolorowo :D
Cynie obrodziły, te kwiaty są niezawodne ;:173
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu kwiat lilii wodnej jest po prostu boski. ;:63
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Pięknie Aniu! Tak radośnie i kolorowo, i energetycznie!
Twoje floksy mi się bardzo podobają, bo masz zupełnie inne odmiany jak ja!
A żuczek obrał najlepszą pozycję! Och żuczkiem być!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ależ radośnie i kolorowo u Ciebie, Aniu.
No póki co to taszczę wodę w wiaderkach ;:223
Dlatego niespecjalnie chce mi się podlewać cokolwiek. Teraz trochę opróżniam pojemniki z darmowej deszczówki, bo gdyby trzeba było lać z węża na pewno bym tego nie czyniła ;:185
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marpa - Maryno, fakt, lipiec to najbardziej kolorowy miesiąc w ogrodach. Jest mnóstwo światła i kolorów. Pogoda różna, ale nie jest źle :tan . Oby, jak najdłużej ;:108 .

witch - witaj Czarodziejko, cieszę się, że wpadasz, ja też powinnam :oops: . Obiecuję poprawę ;:7 .

PEPSI - Gosiu, wiem, że Cię kuszę, ale to nie było celowe, słowo ;:173 . Jeszcze się nacieszysz oczkiem, a wiosną naklniesz, jak go będziesz czyścić ;:224 .

takasobie - Miłko, oj nie wiem, czy żuczkiem być, bo on mi wyglądał niespecjalnie, jak się przyjrzałam. Chyba za dużo zjadł ;:222 .
Pokaż swoje floksy, bo mnie zaciekawiłaś, że masz inne ;:108 .

kropelka - Mariolu, cały czas zastanawiam się, skąd czerpiesz siły, ale widocznie tak masz ;:63 . Podziwiam i zazdroszczę. Ja podlewam tylko wrażliwe rośliny, albo te, posadzone w tym sezonie. Reszta radzi sobie sama.

Obrazek

Nie mam jesiennych kwiatow, więc to w zamian, a i pożytek będzie :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Swoje najładniejsze liliowce posadziłam przy siatce . Zdolna ze mnie bestia, albo raczej sklerotyczka ;:223.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Bienenweide Apricot
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Aniu całe łany lawendy, też ją lubię.
Bajecznie kolorowo.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewo, siedzę w domu, bo w ogrodzie za duszno i na razie tylko pokropiło. Fakt, w ogrodzie jest cudnie, a jak zakwitły lilie, to zapachu aż nadmiar, chociaż zapachy, to jest to, co lubię najbardziej ;:196 .
Ta róża musi być od Ciebie:
Obrazek

Obrazek

Mix

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ależ miałam u Ciebie zaległości Aniu.

Bardzo lubię oglądać Twoje kolorowe zarośla, masz tak bujnie i gęsto. Ta kępa ostróżek w różnych odcieniach błękitu - poemat kolorystyczny. Masz cudne liliowce.

A co do jarzmianki to mam podobne obserwacje jak Miłka - kupiłam małe sadzonki i przez dwa lata nic, zero. Dopiero w tym roku postanowiła coś tam pokazać. Nie wiem z czego to wynika...
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”