Witam,
mam niemały problem z czosnkiem. Kupiłam cebulki we wrześniu przepraszam nie jestem w stanie napisać nazwy odmian a są chyba 3, bo widać roznice. Dwie odmiany mam posadzone oddzielnie tzn w całkiem innym miejscu i widać dobrze im tam, bo ładnie rosna. Natomiast dwie cebulki sa posadzone gdzie indziej i o nie sie rozchodzi. Najpierw rosły dobrze, były nawet okryte i od jakiegoś czau widze, ze liscie kladą sie na ziemie a wczesniej rosly do góry. Końcówki są lekko zólte a po dotknieciu dzis zauważyłam, ze strasznie wiotkie. Nie wiem czym to jest spowodowane, rośliny zamieraja? Jeżeli chodzi o podłoże to wydaje mi się, ze maja bardziej wilgotna glebe ale przepuszczalna. Rosna obok winogrona tulipanom, krokusom i narcyzom nic tam nie przeszkadza. Przesadzac, nawozic czy leczyć?? Proszę o pomoc.
Zaznaczę tylko, że w czasie kwitnienia czosnki szybko tracą liście, które po prostu zamierają (końcówki żółkną i liść szybko usycha) - to całkiem naturalne. Stąd zaleca się w sąsiedztwie czosnków sadzenie bylin letnich, których liście zasłonią brzydkie liście czosnków.
kingunia_88 myślę że, dobrze było by je wykopać i sprawdzić czy cebula nie zgniła. Nieraz ,,chory" czosnek wypuści pióropusz zdrowych liści aby potem zmarnieć. Widać wtedy ze, zagniwająca cebula infekuje rdzeń i korzenie.Nieraz zastanawiam się czy aby w takich sytuacjach gdy inne czosnki na tej samej glebie rosną przyzwoicie, przyczyną nie jest jakiś robaczek podgryzający cebulkę czy gryzoń. Spotkałam się też z małymi ślimakami w środku. Po wykręceniu suchej łodygi pozostaje nie zabezpieczony otwór.
Napisz jeśli się zdecydujesz je wykopać jaka była przyczyna.
Mam problem z czosnkiem,tym dużym.Rosną już kilka lat i w tym roku część z nich jakby zminiaturyzowała się.Liście i pąki są dużo mniejsze niż powinny być. Wszystkie rosną na tej samej rabacie,co może być przyczyną?
A ja poznałam już przyczynę dlaczego moje giga czosnki stanęły w rozwoju. Zeżarł je gryzoń, tylko liście w ziemi zostały. Przy okazji z nowalijek zaliczył jeszcze lilie. A piszą że, czosnki gryzonie nie ruszają.
cokolwiek mi zeżarło czosnki i lilie to ma przechlapane. Kretowi też umilę życie że, mu się zbrzydnie. To dzięki niemu mam nie proszonych gości. Nie wiem jak inne czosnki ale ,,czarno to widzę", rosną samosiejki i te co były w pojemnikach Już zauważyłam braki w roślinach.
Posadziłem ok 3 tygodni temu nasiona czosnku olbrzymiego takiej małe czarne kuleczki.
Do tej pory jeszcze ich nie widać ...
Czy to normalne
Ziarenka w twardej skorupce może przez to tyle to trwa. Trochę się niepokoję.
Prośba o inf. czy faktycznie tak długo mogą wychodzić z ziemi
Masele - nie możliwe. Ja w tamtym roku wycięłam kwiatostany i powiesiłam głową w dół żeby czosnki się wysuszyły.
Nasiona wysypały się w każdy możliwy kąt. W niektórych miejscach wyrosła z tych nasion cudowna trawka i musiałam wyrywać.
Masele, bodajże nasiona czosnków potrzebują przemrożenia. Nie zdziw się jak wykiełkują w przyszłym roku Jak masz w doniczce to wsadź do zamrażalnika i tyle