Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Post »

Jolu, u Ciebie jak zawsze pięknie :) No i na pierwszym zdjęciu moja ukochana Edenka :) :tan , powiem Ci, że kotek całkiem sympatyczny i taki dostojny, pięknie pozuje do zdjęć :) ;:138
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu , zupełnie nie wiem dlaczego nie było mnie do tej pory w Twoim leśnym ogrodzie .Melduję się zatem i na pewno będę stałym bywalcem .W bardzo trudnym terenie realizowałaś krok po kroku swoje wizje .Wiem jak trudno dbać o rośliny na naszych mazowieckich piaskach bo mam podobnie . Co roku kupuję ziemię w worach a i tak efekt nie powala .Zauważyłam u Ciebie przy budynku drzewka na pniu z ciemnymi listkami i jestem ciekawa co to za gatunek i odmiana .Niecierpliwie czekamy już na pierwsze zwiastuny wiosny a ta jakoś nie bardzo się spieszy . ;:65 Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pamiętam Jolu, nasze zmagania z rabatami :lol: Popełniłam mnóstwo błędów, przede wszystkim za gęsto sadziłam i byle jak :roll:
Teraz mam już bardziej uporządkowany ogród i bardziej mi się podoba ;:108
Widzę, że masz bambusy, rozumiem że pierwszą zimę masz je u siebie?
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Witam Cię Jolu i spieszę donieść, że podziwiam Twoje ogrodowe dzieło . Ogromnie mi się u Ciebie podoba, a wielkie krzaki róż sprawiają, że zamierzam tu wpadać częściej. Masz więc rację, że zdjęcia przyciągają gości.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jola, musimy koniecznie sie spotkać.
Daj znać kiedy Ci pasuje.
Rozmawiałyście o rozsiewaniu się roślin. Dlatego własnie zrezygnowałam ze ściółkowania.
Przez pewien czas nic mi sie nie siało, ale miałam około 5 cm ściółki
Potem zachciało mi się kwiatów, siewek i mam gołą ziemię. Wiem, że to niezbyt ładnie wygląda, ale przynajmniej mam siewni.
Nie sieję już ani astrów, naparstnic, ostnic, werben, rudbekii, bo same mi się sieją.
Fakt, że przez 2 lata miałam problemy z siewkami, ale to chyba była wina pogody.
Twój ogród wygląda coraz lepiej. Mam nadzieję, że w tym roku zawitam do Ciebie zobaczyć co się zmieniło :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aneczka, tak wiem, jestem wielka, więc planuję się odchudzić ;:306 ;:306
Żartuję, dzięki, jesteś kochana ;:168
Dekoracje świąteczne uwielbiam. Teraz będę musiała się postarać, żeby nie zawieźć twoich oczekiwań. A moją palmę przed domem widziałaś?

Obrazek

Nie mam dobrych fotek. Miała 170 cm, trudno to uchwycić. Trzy patyki brzozowe owinięte wstążką plus bazie i jaja. A na szczycie prawdziwa, poświęcona palemka. Na żywo wyglądała super, byłam z niej bardzo dumna ;:170

Obrazek

Obrazek

i były jeszcze takie tulipanki

Obrazek

Obrazek

A ty robisz ozdoby świąteczne w domu? Pochwal się.

Jagi, ja próbuję nie myśleć o zimie. Najchętniej już bym ustroiła dom wiosennymi ozdobami. Ale to tak głupio trochę. Muszę jeszcze wytrzymać. Ale z początkiem marca zacznie się szaleństwo ;:224
Jagi, róże u mnie rosną, ledwo ale rosną, bo są bardzo starannie wybierane. Najczęściej są to odmiany znoszące półcień lub nawet takie co ten półcień wolą, bo na słonku się przypalają. Żebyś ty widziała te doły jakie ja kopię pod róże. Mój M się już przyzwyczaił ale początki były ciężkie. Musiałam mu tłumaczyć że to nie na jeden sezon a na kilka, musi przygotować podłoże. I te 8 taczek wywiezione piasku a przywiezione ziemi, wcale nie jest za dużo. A nawet może się okazać że za mało ;:223 Ale ciężka praca się opłaciła i jestem z tego dumna.
Ja wiem, że ty za rasowymi kotami nie przepadasz, tym bardziej dziękuję w imieniu moich rudych futerek ;:180
W nagrodę kolejna kocia fotka...

Obrazek

Mariusz, wielkie dzięki. Edenki ja też bardzo lubię, mimo że kapryśnica i że wkurzają mnie te ciężki kwiaty na cienkich pędach, które często się łamią i potem lądują w wazonie. Mam tam posadzone trzy krzaki obok siebie i czasem widok jest obłędny.

Obrazek

Obrazek Eden Rose w towarzystwie Leonardo da Vinci

Obrazek

Pela/Elżbieto witaj. Rozgość się. Miejsc wypoczynkowych jeszcze nie mam wiele ale pracuję nad tym. Ogród założyć nie było łatwo, ale mam tym większą satysfakcję z tego co rośnie, choć mnóstwo pracy jeszcze przede mną.
Bordowe drzewa to śliwa wiśniowa Pissardi.

Obrazek

Renato, niemal każdy popełnia błędy. Potem poprawiamy. Często chcemy mieć szybko efekt i dlatego sadzenie za gęsto jest naszą zmorą. Ja tylko dlatego się tego ustrzegłam że mam duży teren i nie stać mnie było na dużo roślin. Ale za to popełniłam mnóstwo innych błędów. Chciałaby mieć tak uporządkowany ogród jak u ciebie. Ale muszę na to jeszcze popracować.
Bambusy mam pierwszy rok. Jestem równie ciekawa jak ty, co będzie z tego eksperymentu.
Fajnie się siedzi przy bambusach jak szeleszczą na wietrze

Obrazek

Ewka, tak mi mów ;:180 Uwielbiam pochwały, dają kopa energetycznego do pracy ;:65
Ale ja widziałam twoją kolekcję różaną i jestem pod ogromnym wrażeniem. Jak ty to ogarniasz to nie wiem. Piękne, dorodne okazy. A różnorodność może przyprawić o zawrót głowy
Różami z tobą nie mogę konkurować więc może tulipanki ci się spodobają.
Obrazek

Margo/Gosiaczku, w marcu mój M często wyjeżdża więc może znajdziemy jakiś wspólny termin. Nie będę się nudzić. Choć z drugiej strony, kucharz by nam się przydał :;230 Będziemy w kontakcie. Poza tym może w czerwcu jakiś mały zlot czarownic? Co o tym sądzisz? Trzeba ustalić dogodny termin bo wiem że ty już coś masz zaplanowane.
A propos ściółkowania, to też mam mieszane uczucia. Nie wiem czy ściółkować i czym ściółkować. Z jednej strony ewentualne siewki, z drugiej strony chwasty. Jak nie mam gęsto na rabatach to z chwastami nie mogę sobie poradzić. Ale wyściółkować taki teren to też można zbankrutować. Wiec mam różnie ;:306 zależnie od rabaty.
Ale ogólnie rzecz biorąc, u mnie jeszcze niewiele roślin się rozsiewa, bo ciągle coś przesadzam :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

April pisze:
...róże u mnie rosną, ledwo ale rosną,
Kochana Jolu patrząc na zdjęcia Eden Rose aż trudno nie przymrużyć oka na Twe zacytowane powyżej słowa. Toć to u mnie ani lasu ani piachu a takich widoków nie mam. ;:185 Mam jednak cichą nadzieję, że w tym sezonie stateczne już panny (bo będą trzylatkami) pokażą na co je stać. A może zaprezentują chociaż preludium... ;:131

Muszę Ci się przyznać, że ostatnio po obejrzeniu Twoich zajców, szybko pobiegałam na alle i już do mnie jadą takie śliczne białe porcelanki. ;:65
Świątecznymi dekoracjami a i owszem zamierzam się podzielić, jak tylko będą się sukcesywnie pokazywać na moich "salonach". :wink:

No i nie sposób słowem pominąć Twoich rudzielców... uwielbiam je! ;:167 Dobrze, że nie jestem Twoją sąsiadką, bo nęciłabym je zza płotu jakimś smakołykiem, by te ślicznoty i u mnie trochę posiedziały. ;:215 Takie są majestatyczne. No piękne po prostu.
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Szukałam na FO wiadomości o Blue For You. Pomyślałam sobie, jak fiolet to na 100% April, a czytam, że posadziłaś ją dopiero na jesieni. No co tak późno? ;:214 :;230
Nie pozostaje nic innego jak czekać na tegoroczne zdjęcia. ;:19
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aprilku Twoje dzisiejsze zdjęcia wszelkich ogrodowych piękności, to miód na moją duszę... Taka burość mnie dzisiaj otoczyła, że takich widoków mi trzeba było...
Edenka cudowna! ;:167 Jak wysoka jest u Ciebie?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Bambusy mam od dwóch-trzech lat.
Przetrwały ubiegłoroczną bezśnieżną zimę, dwa suche lata.
Po zeszłej zimie trochę im liście sparszywiały, ale uszkodzenia szybko się zregenerowały.
Zakładam więc, że Twoim nic nie będzie.
Dobrze jest jednak ściółkować na zimę - w razie czego roślina odbije od kłącza.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko, z Edenkami to nie jest krygowanie się. Moje w drugim roku były takie piękne ale weź pod uwagę, że tam są posadzone trzy krzewy. Poza tym wiesz że zdjęcia nie zawsze oddają rzeczywistość. Choć przyznam, że Edenki były cudne ;:170 Może miałam dobre sadzonki. Za to tuż obok Bouquet Parfait uważane za pancerne, niemal mi zmarniały. Jedną pewnie wykopię, druga walczy. Tak więc czynników jest wiele, odpowiadających za urodę krzewu. Może twoja sadzonka potrzebowała więcej czasu, a w tym roku zakochasz się w niej bez pamięci ;:167 Ile masz tam sadzonek?
Kotów nie oddam, za żadne skarby czy róże ;:306
Porcelanki już do ciebie dojechały? Muszę koniecznie znaleźć czas i zajrzeć do ciebie ;:65

Ewo, Blue For You posadziłam jesienią....kolejny krzew :;230 Bo pierwszy mnie zachwycił ;:166 I choć rosła w doniczce, kwitła i czarowała zmiennością koloru i całkiem fajnym kwitnieniem jak na jednoroczniaka i to w donicy. Z tym że u mnie stała na tarasie zacienionym, z lekko rozproszonym słońcem, przenikającym przez konary sosen.
Już szukam dla ciebie fotek...Nie mam ich dużo bo taras jeszcze nie do pokazania...ale coś tam wynajdę

Obrazek To pierwszy kwiat więc jeszcze niezbyt doskonały

Obrazek Tu trochę mało ją widać. Doniczka w środku, pędy wyprostowane, jakieś 70 cm, ale kwiat już przekwitł.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Tu krzaczek w pierwszym roku

Na słońcu kwiaty potrafią się wybarwić do niemal białego. Mi się ta róża bardzo spodobała ale zdecydowanie nie jest typowa i trzeba ten rodzaj polubić. Nie ma w sobie elegancji, raczej swobodę i nonszalancję, która bardzo pasuje do mojego lasu. Trochę przypomina maki.

Basiu, ja też potrzebuję koloru bo depresja depcze po piętach. Tylko czasu mało na przyjemność zwiedzania ogrodów ;:224
Edenka u mnie nie przekraczała 150 cm. Pędy próbowałam kulkować ale ciężko to idzie. Mogłam jedynie lekko podgiąć. Może jak będzie starsza. Ale ja ją raczej przycinałam na ok 50 cm od ziemi. Chcę rabatówkę nie pnącą.

Obrazek

Magdo, a jaką odmianę bambusów masz? I na jakim stanowisku posadzone?
Ja chciałam Fargesię Murielae ale chłopcy się uparli że za niska i mam jakieś drzewiaste, nie pamiętam teraz odmiany. Niestety agresywne więc są mocno zabezpieczone żeby nie przerastały. Są w wielkiej donicy przy tarasie, wyłożonej 5 cm styropianem.
To ich pierwsza zima. Ziemia wyłożona stroiszem a pędy zabezpieczone agrowłókniną. Zobaczymy co z tego będzie.

Kolejna róża która u mnie się świetnie sprawdziła to Leonardo da Vinci. To są cztery krzaki posadzone po zewnętrznym łuku, przed Edenkami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

April, ale niespodzianka ! ;:oj Dziękuję !Obrazek
Jaka dokumentacja. Utwierdziłam się w konieczności posiadania tego cuda. Ja rozwichrzone pustaczki baaardzo lubię.
Swobodna i nonszalancka, no po prostu super! Niech mnie lekceważy, byleby rosła.
Też wsadzę ją najpierw w donicę i poobserwuję jak reaguje na różne oświetlenie. Potem zdecyduję, w którym wybarwieniu najbardziej mi się podoba.
Pozdrawiam
Ewa
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, obawiałam się że cię zniechęcę do tej lawendowej piękności. Ale widzę że ty dobrze wiesz czego chcesz. To fajnie, bo jednak większość preferuje napakowane i duże, eleganckie kwiaty. A taka Blue for you czy bardzo podobna Rhapsody in Blue są niedoceniane. A masz Rhapsody in Blue? Ona bardzo podobna, tylko fiolet ciemniejszy, bardziej wyrazisty, no i wyższa rośnie. Też woli półcień. Masz takie stanowisko? Pokaż swój ogród. Jestem pewna że kiedyś miałaś swój wątek, gdzie zniknął ;:131
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aprilku ogród masz cudowny, te róże bajkowe, ...ale kociaki... wspaniałe, marzy mi się taki ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aprilko pomysł z brzozowymi patyczkami super, chyba będę musiała pomyśleć o takim stroiku na święta. Chyba się nie pogniewasz?
Czytałam o Twoich kociakach, u mnie jest tak samo, tolerują się, ale częściej są w bezpiecznej odległości od siebie. Przyjaźń zaczyna się jak pojawia się wspólny "wróg" :wink: , czyli kot mojej córki. Zdarzają się jednak takie chwile jak na Twoim zdjęciu, kiedy śpią blisko siebie. Cuuudne kociaczki, wygłaskaj je ode mnie.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”