Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Monika, widzę, że i ty barwisz jajka w cebuli :D u mnie tradycyjnie każdy w domu musi wykonać przynajmniej jedną pisankę, technika dowolna. Dzieciaki z racji wieku wybierają zawsze pisaki, ja skrobię takie barwione w cebuli, a mąż bawi się z barwnikami i woskiem. Po poświęceniu pisanki, a przynajmniej znaczną część niesiemy do teściowej, a ona układa na stole razem z dekoracjami (u teściowej organizujemy wspólne śniadanie) Fajna tradycja. Każda rodzinka przynosi swoje pisanki i dopiero wtedy widać różnorodność.. nie tylko zacięcia artystycznego. Przykładowo rówieśnik mojego syna umieścił na pisance czołgi i walczących żołnierzy ;:306 Podobno chowali na dno koszyka przy święceniu :;230
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak zwykle obżarłam się ciastem ale jakoś wyrzutów sumienia nie mam, tak zachrzaniam w ogródku że święta nie wyjdą mi bokiem i to dosłownie :;230 Przepiękne dekoracje podziwiałam już na fejsie a tulipanki w wazonie cudne.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

rikkuu pisze:Nie ty jedna tak się czujesz. Ja mam wrażenie, że zjadłam tonę jedzenia, a naprawdę się ograniczałam :D jak zwykle przepięknie świątecznie u ciebie ;:224
przynajmniej masz satysfakcję, że się ograniczałaś, a ja nie ;:131 ;:306

ewelkacha88 pisze:Witaj. Pięknie ozdobiony stół na święta miałaś ;:138 . Świetne te kurki, zajączki i cała reszta . Wszystkie Twoje ozdoby zarówno te do ogrodu jak i w domu są takie ładne i gustowne. Pięknie ;:224 . Zapewne święta były równie piękne. Pozdrawiam :wit .
Dzięki, Ewelinko ;:196 Święta spędziłam bardzo radośnie i rodzinnie, choć jak zwykle dużo gości i pracy po pachy, ale ... ja to lubię :D

Margo2 pisze:Też mi się bardzo podobają Twoje ozdoby
Zresztą jak zawsze.
Co planujecie w kwestii ogrodzenia?
Czy w ogóle już coś zaczęliście planować?
Zaczynamy myśleć o ogrodzeniu, bo szkoda roślin, ale to pociągnie za sobą ogromne koszty. U mnie jest ponad 350mb do ogrodzenia ;:202
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pela11 pisze:Widzę ,że pupilka też świąteczna , nic tylko przytulać .Masz rację Moniczko , ja też się czuję jakbym miała w sobie tonę kamieni po świętach .Myslę że to głównie z braku ruchu przez te 3 dni. Człowiek nie nawykły do nieróbstwa i już .Czy to jedno jajko to może sama skrobałaś ? Jak dzieci były w domu to malowałam jajka woskiem .Bardzo to lubiłam robić .Teraz nie bardzo jest dla kogo ,dorośli nie zwracają uwagi na takie detale .Woskiem malowała moja mama , po niej ja ,teraz nie ma komu .Taka kolej rzeczy ,niestety .Dobrze że mamy swoje ogrody ,one utrzymują nas w równowadze psychicznej .Oby obdarowały nas pięknymi kolorami w tym sezonie .
Moniczko w mojej szkółce wiśnia Royal jest ,ale ma nisko szczepienie tz.50 cm i boję się że z tego powodu zajmie mi za dużo miejsca w szerokość ,będzie prawie jak krzew a nie jak drzewo . Co o tym sądzisz ? Uściski ;:167
Elu, jajko skrobałam sama - zawsze je zdobię, choć w tym roku zrobiłam tylko 3, bo brakło mi czasu. To u nas taka tradycja, od której się nie wywinę :lol:
Wiśnię Royal kup sobie - ona jest śliczna ;:108 Moja również jest szczepiona nisko i ma formę krzaczastą, ale to nie przeszkadza, bo nie tworzy zbyt szerokiej korony. U nas jest spięta skórzanym paskiem w pasie, żeby się nie rozkładała. Tato tak upiął 4 lata temu i tak zostało, bo dzięki temu dobrze trzyma fason ;:333 Bardzo polecam tę odmianę :D

InesS pisze:;:oj Jaka piękniusia srebrna Yorczynka ;:168 Jak ma na imię?
Wspaniałe i niezwykle pomysłowe ozdoby ;:215
Już sama nie wiem co jest bardziej efektowne, kwiatki czy dodatki.
Szkoda zniszczomych tulipanków. ;:145

Piękne wiosenne kwitnienia ;:167 Jest co podziwiać! ;:63
Moja sunia to Alania - piękne ma imię, prawda ? Takie miała już nadane w rodowodzie i tak też do Niej wołamy, czasami w zdrodbnieniu Alunia ;:167
:wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

silvarerum pisze:Przepiękna kępa ciemierników.
Masz bardzo ładny widok z okna, musi być cudowny, gdy wszystko rozkwitnie...
Tak, bardzo lubię patrzeć na ogród z okien salonu - mój ulubiony widok ;:108 Z kolei z sypialni ma widok na cały ogród z góry - też fajnie :D

cyma2704 pisze:Moniko klimat świąteczny w domu też wyjątkowy. ;:180 Ciemiernikiem nie sposób się nie zachwycić. ;:oj Panienka z kokardką słodka, ;:167 właśnie się wybieram do swojej zaprzyjaźnionej. :)
;:196
Ciemierniki są już w pełni kwitnienia - piękne widoki, bo już się rozrosły w spore kępy :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nifredil pisze:Monika, widzę, że i ty barwisz jajka w cebuli :D u mnie tradycyjnie każdy w domu musi wykonać przynajmniej jedną pisankę, technika dowolna. Dzieciaki z racji wieku wybierają zawsze pisaki, ja skrobię takie barwione w cebuli, a mąż bawi się z barwnikami i woskiem. Po poświęceniu pisanki, a przynajmniej znaczną część niesiemy do teściowej, a ona układa na stole razem z dekoracjami (u teściowej organizujemy wspólne śniadanie) Fajna tradycja. Każda rodzinka przynosi swoje pisanki i dopiero wtedy widać różnorodność.. nie tylko zacięcia artystycznego. Przykładowo rówieśnik mojego syna umieścił na pisance czołgi i walczących żołnierzy ;:306 Podobno chowali na dno koszyka przy święceniu :;230
Piękna tradycja ;:215
Ja w pierwsze święta w nowym domu wydrapałam mój dworek na jajku ;:306
Bardzo lubię święta wielkanocne - są radosne i takie wiosenne ;:3

Filemon24 pisze:Jak zwykle obżarłam się ciastem ale jakoś wyrzutów sumienia nie mam, tak zachrzaniam w ogródku że święta nie wyjdą mi bokiem i to dosłownie :;230 Przepiękne dekoracje podziwiałam już na fejsie a tulipanki w wazonie cudne.
Ach, Anitko, moja bratnia duszo - ja też lubię słodkości i własne ciasto muszę mieć co niedzielę, a w na święta zawsze piekę 4 placki :heja
Niestety już jestem w wieku, w którym powinnam uważać na kilogramy, które bardzo chętnie się odkładają, ale brak mi silnej woli w tym względzie ;:131
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Moniko ;:cm
Ja jak marnotrawny syn nieustająco powracam a potem znikam. Ale co zrobić, czasu brak. Twój ogród i Ty też jednak macie swoje specjalne miejsce w mej pamięci.
U Ciebie Moniko, jak zresztą zawsze, wszystko zrobione na czas. To działa mobilizująco na mnie, bo chociaż najbardziej podstawowe zabiegi już zrobione, to końca nie widać. Niestety też widzę szkody w ogrodzie, u mnie wyrządzone przez nornice. Nie mam na nie sposobu, a poczynają sobie masakrycznie.
Postaram się wpadać częściej, nakarmić oczy i pomarzyć w Twoim ogrodzie ;:168 Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolcia1212 pisze::wit Moniko ;:cm
Ja jak marnotrawny syn nieustająco powracam a potem znikam. Ale co zrobić, czasu brak. Twój ogród i Ty też jednak macie swoje specjalne miejsce w mej pamięci.
U Ciebie Moniko, jak zresztą zawsze, wszystko zrobione na czas. To działa mobilizująco na mnie, bo chociaż najbardziej podstawowe zabiegi już zrobione, to końca nie widać. Niestety też widzę szkody w ogrodzie, u mnie wyrządzone przez nornice. Nie mam na nie sposobu, a poczynają sobie masakrycznie.
Postaram się wpadać częściej, nakarmić oczy i pomarzyć w Twoim ogrodzie ;:168 Pozdrawiam ;:168
Nooo, nareszcie jesteś :heja
Czytałam, że zaszalałaś z zakupem róż ;:224 Jestem ciekawa jak to będzie wyglądało latem - z pewnością pięknie :D
Na krety i nornice mam swój sposób - napiszę na p.w.
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

Alania pisze:
jolcia1212 pisze::wit Moniko ;:cm
Nooo, nareszcie jesteś :heja
Czytałam, że zaszalałaś z zakupem róż ;:224 Jestem ciekawa jak to będzie wyglądało latem - z pewnością pięknie :D
Na krety i nornice mam swój sposób - napiszę na p.w.
Monika, mogłabyś mi też zdradzić swój sposób na nornice? ;:134 Uprzedzam tylko, że moje potrafią pływać, są palaczami i lubią czosnek ;:219 Jeśli się ich nie pozbędę, to za chwilę ogród mi się zapadnie ;:145
Ula
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula, p.w.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Nornice są i u mnie , krety polubiłam i już . Jak chce się mieć ogród na wsi to trzeba się z tym niestety liczyć . Moniczko najbardziej mi szkoda zjedzonych roślinek , ale i sarenek żal że głodne , no i jak tu żyć w zgodzie z naturą :?: Domyślałam się że jajo to Twoje dzieło .Gratuluję ,miło jak jest na czym zawiesić oko .Takie małe jajo a jak cieszy ;:63
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

350 m :shock:
To na razie spróbujcie zrobić od tej strony od której najczęściej przychodzą, czyli chyba od tej co ją planujesz poszerzać.
Dlaczego nie ma zdjęc wiosny?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pela11 pisze:Nornice są i u mnie , krety polubiłam i już . Jak chce się mieć ogród na wsi to trzeba się z tym niestety liczyć . Moniczko najbardziej mi szkoda zjedzonych roślinek , ale i sarenek żal że głodne , no i jak tu żyć w zgodzie z naturą :?: Domyślałam się że jajo to Twoje dzieło .Gratuluję ,miło jak jest na czym zawiesić oko .Takie małe jajo a jak cieszy ;:63
;:196

Margo2 pisze:350 m :shock:
To na razie spróbujcie zrobić od tej strony od której najczęściej przychodzą, czyli chyba od tej co ją planujesz poszerzać.
Dlaczego nie ma zdjęc wiosny?
Tak właśnie planujemy, ale nie wiem na ile to wystarczy ;:224
Zdjęcia wiosny zaraz wrzucę ;:168
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Monika, sarenki maja u ciebie bar szybkiej obsługi. Makabra. U kogoś coś zawsze niszczy pracę. Mnie sąsiedzi ostrzegali przed turkuciem, no i wczoraj jednego wykopałam. Skoro jest jeden to na pewno jest ich więcej. Teraz muszę działkę bodziszkami obsadzić. Ciekawe czego nie lubią sarenki? Zapewne wysokich ogrodzeń. Pozdrawiam Moniko ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Czy u Was też taka piękna, ciepła wiosna ;:3 ?

Ja całe popołudnia spędzam w ogrodzie, pielę, tnę, przesadzam, dosadzam i końca prac nie widzę :shock:
Rabaty w ogrodzie częściowo (w połowie dopiero) uporządkowane, ale niestety jeszcze wiele róż nie zdążyłam ściąć, a już puszczają listki na całego. Pogoda słoneczna, temperatura 25'C od dwóch dni nie pomaga w przystopowaniu wzrostu. Musze się pospieszyć i jutro podziałać, bo w weekend ma być u mnie deszczowo ;:224
Obrazek

troszkę wiosny
Obrazek

Obrazek

Obrazek

tulipanki nadgryzione przez sarenki - te akurat jakimś cudem uratowane chociaż częściowo, ale połowy górnej części płatków nie mają ;:306
Obrazek

Ciemierniki mają swoje pięć minut :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”