Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3
- Madziagos
- -Moderator Forum-.

- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3
Lucyno,
już wcześniej byłam u Ciebie z rewizytą, jednak nie zostawiłam wtedy po sobie śladu.
Czas to zmienić.
Na ostatnim zdjęciu widzę kota o umaszczeniu podobnym do mojej Feli.
To Twój ,,osobisty" futrzak czy działkowo-dochodzący?
już wcześniej byłam u Ciebie z rewizytą, jednak nie zostawiłam wtedy po sobie śladu.
Czas to zmienić.
Na ostatnim zdjęciu widzę kota o umaszczeniu podobnym do mojej Feli.
To Twój ,,osobisty" futrzak czy działkowo-dochodzący?
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko [i P...] - też je bardzo lubię. Nawet bardziej niż te z odmianowe, bo się nie pokładają pod wpływem ciężaru kwiatów, a poza tym są całkowicie bezproblemowe. U mnie rosną w cieniu i kwitną.

Agatko - mam trochę zebranych nasion dalii. Jeśli byś chciała, to daj znać na PW.
Z przyjemnością się z Tobą podzielę.

Madziu [Madziagos] - miło mi powitać.
Ta kiciula to moja osobista Misia. Mieszka w domu, ale od wiosny do późnej jesieni spędza z nami całe dni na działce. Wieczorem wraca do domu na nocleg.
Oczywiście jeździ w swoim kontenerku na plecach eMa lub moich.

Agatko - mam trochę zebranych nasion dalii. Jeśli byś chciała, to daj znać na PW.
Z przyjemnością się z Tobą podzielę.

Madziu [Madziagos] - miło mi powitać.
Ta kiciula to moja osobista Misia. Mieszka w domu, ale od wiosny do późnej jesieni spędza z nami całe dni na działce. Wieczorem wraca do domu na nocleg.
Oczywiście jeździ w swoim kontenerku na plecach eMa lub moich.

- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Lucynko . Przepiękne rośliny u Ciebie rosną. Jednak największą uwagę zwróciłam na przepiękny kolor Twojego kota. Jest cudowny
. Pozdrawiam
.
- Ela_2015
- 500p

- Od: 26 gru 2015, o 16:20
spodobały mi się,a tak ogólnie wszystko co pokazujesz jest ładniutkie.
Mój M tez po meczy włączył chodzik i po głowie się drapał
Heliotropki ci wyszły moje czubki pokazują,trojeść bulwiasta też od wczoraj się wychyla.
Obym się jej dochowała.
POZDRAWIAM
Ela
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Lucynko, jak się tu u Ciebie kolorowo zrobiło
Przywołujesz wiosenkę oj przywołujesz
Dalie w tym roku zamówiłam 3 szt, w zeszłym roku mączniak mi zjadł te pare które miałam.
Mam nadzieję że w tym roku będzie lepiej
Przywołujesz wiosenkę oj przywołujesz
Dalie w tym roku zamówiłam 3 szt, w zeszłym roku mączniak mi zjadł te pare które miałam.
Mam nadzieję że w tym roku będzie lepiej
- julcia1

- Od: 19 maja 2011, o 08:26
Lucynko śliczne iryski ,
a szczególnie te jasno niebieskie . Jednego roku wybrałam bulwki dalii z siewu Traktowałam jak te normalne z bulw , niestety kolejnego roku wyschły. Jednak twierdzę ,ze wyjątkowo ładne warto przechować.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
-
plocczanka

Nareszcie doczekałam się słoneczka. Nie było go dużo, ale trochę poświeciło i od razu zrobiło się weselej.
Ewelinko - bardzo dziękuję za miłą wizytę i cieplutkie słowa.
Elu - werbeny wysiewałam i muszę powiedzieć, że nie są trudne w uprawie z siewek.
Niestety, heliotropy jeszcze śpią.
Gratuluję wschodów i życzę powodzenia w uprawie zarówno H i trojeści.
Zuziu - popatrz, a moich dalii jeszcze nigdy ani mączniak, ąni żaden inny szkodnik nie zaatakował.
Co najwyżej ślimaki chętnie urządzały sobie na nich stołówkę, ale z nimi nauczyłam się walczyć.
Julio - szczerze mówiąc niewiele sobie obiecuję po karpach tych małych dalii, ale nadzieja umiera ostatnia.
Szczypiorek wreszcie porządnie ruszył, to może i inne rośliny pokażą, co potrafią.

Eustoma przepikowana.

Także petunie - kępkami, bo są maleńkie, ale już było im zbyt ciasno.

Ewelinko - bardzo dziękuję za miłą wizytę i cieplutkie słowa.
Elu - werbeny wysiewałam i muszę powiedzieć, że nie są trudne w uprawie z siewek.
Niestety, heliotropy jeszcze śpią.
Gratuluję wschodów i życzę powodzenia w uprawie zarówno H i trojeści.
Zuziu - popatrz, a moich dalii jeszcze nigdy ani mączniak, ąni żaden inny szkodnik nie zaatakował.
Co najwyżej ślimaki chętnie urządzały sobie na nich stołówkę, ale z nimi nauczyłam się walczyć.
Julio - szczerze mówiąc niewiele sobie obiecuję po karpach tych małych dalii, ale nadzieja umiera ostatnia.
Szczypiorek wreszcie porządnie ruszył, to może i inne rośliny pokażą, co potrafią.

Eustoma przepikowana.

Także petunie - kępkami, bo są maleńkie, ale już było im zbyt ciasno.

- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Eustoma widzę świetnie sobie radzi, a u mnie ten hibiskus jak jeden był tak dalej jeden stoi i nie rozwija się dalej 
Lucynko jestem bardzo ciekawa jakie petunie wysiałaś?
-
justysia138
- 50p

- Od: 19 wrz 2015, o 15:59
Czy heliotrop mogę wysiać jutro czy lepiej poczekać do 16 lutego bo wtedy chyba jest dobry dzień na sianie kwiatów?
Pozdrawiam Justyna
-
justysia138
- 50p

- Od: 19 wrz 2015, o 15:59
Pierwsze kwiatki po pikowane. Niech sobie ładnie rosną. Moje pelargonie posiane 21 stycznia wyszły po 3 dniach. Wzeszła tez kostrzewa sina. Mam nadzieję że coś z nich będzie. Mam jeszcze jedno pytanie do jakiej grupy mam zaliczyć: pomidory, ogórki czy dynie bo ani to kwiaty ani rośliny liściaste czy też korzeniowe czy owoce? Kiedy je siać w jakie dni?
Pozdrawiam Justyna
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witaj Lucynko!
Spędziłam dzisiaj bardzo miły dzień
Na półeczkach coś się zieleni ale nie aż tak jak u Ciebie. W moich petuniach i koleusach pogrzebałam paluchem i koleusy wychodzą ale petunie ciągle jest jedna. Nic nie szkodzi bo dostałam sporo nasionek od kogoś innego i już posiałam te drugie. Biały H. nos wychylił i trwa to samo kobea, ale liczę na nie że nie uschną
Wyhuśtałaś się to teraz to wszystko odrobisz smażąc pączki i biegając wokół swoich gości, ja dopiero na czwartek mam mieć i pączki i gości
Jutro mam dzień w domu to jak pogoda dopisze może potnę gałęzie w ogrodzie, bo już mi tlenu brakuje
Miłego wieczoru i ściskam marząc o kiełkującym heliotropie

Spędziłam dzisiaj bardzo miły dzień
Wyhuśtałaś się to teraz to wszystko odrobisz smażąc pączki i biegając wokół swoich gości, ja dopiero na czwartek mam mieć i pączki i gości
-
plocczanka

Iwonko [00..] - i mój hibiskus - sierota też stoi w miejscu.
Trochę się na niego pogniewałam i odstawiłam na stronę. Niech robi, co chce. Ja poczekam.
Tylko eustoma na razie mnie nie zawodzi. Zobaczymy, jak będzie dalej.
Kropeczko - wysiałam petunie dwubarwne z nasion zebranych własnoręcznie. Bardzo gęsto powschodziły i dlatego zmuszona byłam je przepikować.
Tu petunie z surfiniami.
One bardzo ładnie zmieniały kolory, ale nie mogę odszukać późniejszych zdjęć. Zapewne usunęłam.
Wysiałam też petunie postrzępione, ale one jakoś ociągają się. Może nasiona słabe, choć z tegorocznego zakupu.
Justysiu - jeszcze do 02 lutego są dni ogólnie korzystne dla siania i sadzenia każdego rodzaju roślin.
Szczególnie korzystne dni dla roślin kwitnących będą dopiero 16 i 17 lutego.
Natomiast pomidory i inne rośliny wydające owoce traktować należy jako rośliny owocowe.
W lutym są też dni ogólnie korzystne dla siewu i sadzenia: 01 i 02 oraz od 16 do 29 lutego.
Marysiu [Maska] - nie myśl sobie, że huśtawka mi się skończyła. Nie tak szybko, jeszcze przez co najmniej kilka dni będę z niej korzystała.
Zapomniałam wcześniej pochwalić się kilkoma siewkami powojnika Cassandra. Wysiałam tylko kilka nasionek na próbę i wszystkie wzeszły.

Ogólnie rzecz biorąc w tym roku jestem wyjątkowo niezadowolona z postępów wysiewowych. Jeszcze tak nie było, żeby tak długo czekać na kiełkowanie ...
Bardzo mnie to dołuje, ale może późniejsze wysiewy będą się sprawowały lepiej.
Najwięcej pretensji mam właśnie do heliotropu.
Tylko eustoma na razie mnie nie zawodzi. Zobaczymy, jak będzie dalej.
Kropeczko - wysiałam petunie dwubarwne z nasion zebranych własnoręcznie. Bardzo gęsto powschodziły i dlatego zmuszona byłam je przepikować.
Tu petunie z surfiniami.
One bardzo ładnie zmieniały kolory, ale nie mogę odszukać późniejszych zdjęć. Zapewne usunęłam.Wysiałam też petunie postrzępione, ale one jakoś ociągają się. Może nasiona słabe, choć z tegorocznego zakupu.
Justysiu - jeszcze do 02 lutego są dni ogólnie korzystne dla siania i sadzenia każdego rodzaju roślin.
Szczególnie korzystne dni dla roślin kwitnących będą dopiero 16 i 17 lutego.
Natomiast pomidory i inne rośliny wydające owoce traktować należy jako rośliny owocowe.
W lutym są też dni ogólnie korzystne dla siewu i sadzenia: 01 i 02 oraz od 16 do 29 lutego.
Marysiu [Maska] - nie myśl sobie, że huśtawka mi się skończyła. Nie tak szybko, jeszcze przez co najmniej kilka dni będę z niej korzystała.
Zapomniałam wcześniej pochwalić się kilkoma siewkami powojnika Cassandra. Wysiałam tylko kilka nasionek na próbę i wszystkie wzeszły.

Ogólnie rzecz biorąc w tym roku jestem wyjątkowo niezadowolona z postępów wysiewowych. Jeszcze tak nie było, żeby tak długo czekać na kiełkowanie ...
Bardzo mnie to dołuje, ale może późniejsze wysiewy będą się sprawowały lepiej.
Najwięcej pretensji mam właśnie do heliotropu.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lucynko mnie też ta Cassandra wzeszłam, że aż zaczęłam wątpić czy sobie coś nie pomyliłam, ale Ty mnie utwierdzasz w przekonaniu że to ona
Jak mi wyrośnie to poprowadzę ją poziomo jako okrywowy, bo widziałam gdzieś taki styl prowadzenia
Ja nigdy jeszcze w styczniu nie siałam
więc nie mam żadnych dotychczasowych doświadczeń
Ciekawa jestem co nam wyjdzie z tego heliotropu 

Nie martw się będzie dobrze.
A powojnika jeszcze nie wysiewałem, więc z przyjemnością popatrzę jak będą Ci rosły.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren