Zakładamy ogród warzywny...cz.2
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zakładamy ogród warzywny...cz.2
Teraz raz na tydzień, póki ograniczenia w poruszaniu się. Ale jak zacznie się większa wolność i szlaki otworzą, to pewnie będzie problem, zwłaszcza, że małżonek pracuje na zmiany i często weekendy ma zajęte, a samej nie będzie mi się chciało jechać....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może się i nie będzie chciało, ale trzeba podlać, wszystko ( a zwłaszcza borówki). I czy masz dostęp do wody- to jest bardzo ważne? Zapowiadają w tym roku suszę stulecia !

Pozdrawiam! Gienia.
Arbuzy i melony uprawa w oponach
Czy jest szansa,ze arbuzy i melony będą rosły w oponach samochodowych?Mam mały ogródek i niestety tylko taka uprawa mogłaby być możliwa
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Jak będzie susza to z wodą będzie problem, bo nawet mieszkańcy będą mieli problem mieć wodę dla siebie (wysychanie studni coraz bardziej powszechne w okolicy), więc tym bardziej nie będzie opcji podlewania.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Iwusiak, melon to może prędzej w takim pojemniku.
Będziesz go mogła dodatkowo poprowadzić pionowo., ja tak kiedyś prowadziłam i bardzo dobrze się miały.
Co do arbuza to nie wiem.
Przejrzyj też wątek Skoanny viewtopic.php?f=42&t=106573
Będziesz go mogła dodatkowo poprowadzić pionowo., ja tak kiedyś prowadziłam i bardzo dobrze się miały.
Co do arbuza to nie wiem.
Przejrzyj też wątek Skoanny viewtopic.php?f=42&t=106573
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Moi znajomi mają cały ogród w oponach. Takich dużych, traktorowych.
Zawsze się zastanawiałam czy to nie jest aby niezdrowe. Artykuły mówią że zużyta opona to zło, że się ulatnia syf itd.
Próbowałam. Miałam w oponach z kompostem dynie. Urosła, owocowała. Sama opona śmierdziała, podczas upałów nagrxewała się do nieziemskich temperatur, paliła liście i... ślimaki.
Dynie urosły, zjadłam, nie umarłam. Ale może lepiej pomyśleć o drewnianej skrzyni.
Zawsze się zastanawiałam czy to nie jest aby niezdrowe. Artykuły mówią że zużyta opona to zło, że się ulatnia syf itd.
Próbowałam. Miałam w oponach z kompostem dynie. Urosła, owocowała. Sama opona śmierdziała, podczas upałów nagrxewała się do nieziemskich temperatur, paliła liście i... ślimaki.
Dynie urosły, zjadłam, nie umarłam. Ale może lepiej pomyśleć o drewnianej skrzyni.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Paweł
Zapadła decyzja - muszę przenieść ogródek w inne miejsce działki. Powierzchnia około 40m2 jak aktualnego ogródka. Teren porośnięty trawnikiem regularnie koszonym bez większych i uporczywych chwastów.
Jak i kiedy się zabrać najlepiej za przygotowanie gleby pod nowy ogródek (sezon 2021)?
Będzie to standardowa uprawa bez podwyższonych grządek czy skrzyń.
Wzbogacać glebę naturalnym nawozem (obornik)?
Może przekopanie już teraz i poplon?
Jak i kiedy się zabrać najlepiej za przygotowanie gleby pod nowy ogródek (sezon 2021)?
Będzie to standardowa uprawa bez podwyższonych grządek czy skrzyń.
Wzbogacać glebę naturalnym nawozem (obornik)?
Może przekopanie już teraz i poplon?
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zaczynaj chocby dzis.
Ja wychodzę z założenia że im więcej grzebiesz w ziemi tym lepiej. Tylko nie o samo grzebanie chodzi musi coś tam rosnąć.
Ja bym przekopał z obornikiem i od razu zasial jakiś poplon i to nie jeden A na przyszły rok będzie super.
Ja wychodzę z założenia że im więcej grzebiesz w ziemi tym lepiej. Tylko nie o samo grzebanie chodzi musi coś tam rosnąć.
Ja bym przekopał z obornikiem i od razu zasial jakiś poplon i to nie jeden A na przyszły rok będzie super.
Ocena uprawy warzyw.
Cześć,
Mam na imię Piotr i jestem nowy na forum. W zeszył roku prowadziłem uprawę papryczek chilli w doniczkach, uprawa mnie zaskoczyła gdyż miałem naprawdę fajne zbiory, w tym roku postanowiłem trochę zaszaleć. Mam ponad 30 krzaków pomidorów i mniej więcej tyle samo papryk, różne odmiany, kilka sztuk w gruncie reszta w doniczkach. Ziemia na której prowadzę uprawę była maksymalnie piaszczysta, sam piach, jak na plaży, więc zamówiłem 7 ton czarnoziemu (który okazał się ziemią bardzo gliniastą), i wykopałem piach na głębokość około 30 cm na przestrzeni około 25 metrów kwadratowych, powstałą "dziurę" zastąpiłem ów czarnoziemem. Ziemię przed każdym sadzeniem warzywa gruntownie przygotowałem, czyli dołek na 30 cm i tam sypałem wysokiej jakości ziemię ogrodniczą "hummus" i dodawałem garść obornika granulowanego bydlęcego. Nawożę raz na dwa tygodnie gnojówką z pokrzyw plus oprysk jeśli pogoda jest deszczowa, miejsce jest słoneczne i bardzo ciepłe można powiedzieć ze wręcz patelnia przez około 8 godzin dziennie. Niżej zdjęcia, da się coś wywnioskować? dobrze to wygląda?

Mam na imię Piotr i jestem nowy na forum. W zeszył roku prowadziłem uprawę papryczek chilli w doniczkach, uprawa mnie zaskoczyła gdyż miałem naprawdę fajne zbiory, w tym roku postanowiłem trochę zaszaleć. Mam ponad 30 krzaków pomidorów i mniej więcej tyle samo papryk, różne odmiany, kilka sztuk w gruncie reszta w doniczkach. Ziemia na której prowadzę uprawę była maksymalnie piaszczysta, sam piach, jak na plaży, więc zamówiłem 7 ton czarnoziemu (który okazał się ziemią bardzo gliniastą), i wykopałem piach na głębokość około 30 cm na przestrzeni około 25 metrów kwadratowych, powstałą "dziurę" zastąpiłem ów czarnoziemem. Ziemię przed każdym sadzeniem warzywa gruntownie przygotowałem, czyli dołek na 30 cm i tam sypałem wysokiej jakości ziemię ogrodniczą "hummus" i dodawałem garść obornika granulowanego bydlęcego. Nawożę raz na dwa tygodnie gnojówką z pokrzyw plus oprysk jeśli pogoda jest deszczowa, miejsce jest słoneczne i bardzo ciepłe można powiedzieć ze wręcz patelnia przez około 8 godzin dziennie. Niżej zdjęcia, da się coś wywnioskować? dobrze to wygląda?

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Witaj na forum, pięknie sobie ze wszystkim poradziłeś
Włożyłeś dużo wysiłku, żeby to dobrze rosło.
Pomidorki jak na razie wyglądają rewelacyjnie. Zresztą reszta warzyw też.
Poprzeglądaj sobie ten wątek i inne, znajdziesz mnóstwo informacji.
Ogórki będziesz prowadził w poziomie czy na jakichś podporach?

Włożyłeś dużo wysiłku, żeby to dobrze rosło.
Pomidorki jak na razie wyglądają rewelacyjnie. Zresztą reszta warzyw też.
Poprzeglądaj sobie ten wątek i inne, znajdziesz mnóstwo informacji.
Ogórki będziesz prowadził w poziomie czy na jakichś podporach?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

I gdzie nie gdzie sałata.
Czosnek jak widzicie chory na jakiegoś grzyba ?, natomiast truskawki dają sobie radę, ładnie owocują , rosną na tym miejscu 3 rok
Sałata , niektóra,odpada od ziemi, więdnie ....

Zastanawiam się w czym jest problem, czy coś mam w glebie, czy to wina czosnku , może już był chory
Jak go wsadzalam jesienią.
Czy jeszcze w przyszłym roku truskawki niech rosną?
Dodam jeszcze , ze kilka lat temu była tam foliak z pomidorami.
Jak Mogę pomoc glebie? myślałam , żeby podlać ja previkurem,
Proszę o rady
Asia
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
U mnie sałatę w podobny sposób załatwiały takie podłużne pomarańczowe robaki, chyba drutowce to są. Wykop taką więdnącą sałatę razem z korzeniem i przejrzyj tę bryłkę.
- Aklat
- 100p
- Od: 17 wrz 2018, o 20:18
Wydaje mi się, że truksawki już mają dosyć ciasno. Ja bym przesadziła te najmłodsze sadzonki w nowe miejsce, żeby zacząć tworzyć już nowa truskawkowa grzadke. A te starsze truskawki zostawiłabym na miejscu i poczekała do przyszłego roku i wredy oceniła czy dają jeszcze dobry plon czy już czas likwidować. Przynajmniej tak planuję u siebie zrobićPelasia pisze:Mam problem z jedną grządką. Rosną na niej truskawki a pomiędzy nimi
I gdzie nie gdzie sałata.
Czosnek jak widzicie chory na jakiegoś grzyba ?, natomiast truskawki dają sobie radę, ładnie owocują , rosną na tym miejscu 3 rok
Czy jeszcze w przyszłym roku truskawki niech rosną?
Dodam jeszcze , ze kilka lat temu była tam foliak z pomidorami.
Jak Mogę pomoc glebie? myślałam , żeby podlać ja previkurem,
Proszę o rady
Asia

Aneta
Początkująca ogrodniczka
Początkująca ogrodniczka
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Chyba ,że czegoś nie wiem i jednak można.
W planie miałam na kartony rozypać drobne gałązki ,potem rozłożyć właśnie ten obornik ze słomą, a potem nasypać ziemi s kompostownika.
Czy np ,jak bym to teraz zrobiła ,to mogła bym siać w maju fasolkę ,ogórki , i inne ciepłolubne warzywa? Jak nie ,to co mam zrobić z tym obornikiem. Mam go aż 10 worków do gruzu ....tak gdzieś po 3/4 w każdym. Jak to mówią od przybytku głowa nie boli

Asia