Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
zakrzew
100p
100p
Od: 4 kwie 2014, o 10:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Post »

:wit Przepikowałam dzisiaj połowę pomidorów. Nie mogę dodawać zdjęć z telefonu. Posadziłam je do plastikowych szklanek o poj. 300ml, ale są wsadzone tak do połowy kubków. Myslicie, że nic im nie będzie? Chodzi mi o to, czy nie będzie im przeszkadzał ten nadmiar kubka nad nimi. Postaram się wieczorem dodać zdjęcia z komputera.
Świat bez roślin nie istnieje
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Nie powinien jeśli dociera tam światło,a jak kubki są przezroczyste to jeszcze lepiej.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

5 lat sadzenia warzyw i pierwszy raz taka jazda bez trzymanki- mączlik i ziemiórki w rozsadzie! Tego jeszcze nie było :(
Dziś leci oprysk polisacharydowy (Agricolle) i zobaczymy co dalej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mączlik w tej fazie ,co to się już wyprawia.Musisz to zdusić w zarodku.Pamiętam jak parę lat temu miałem pierwszy i ostatni raz mączlika pod folią na pomidorze,okropnie był ciężki do wytępienia. Nie pamiętam już czym ,ale się go pozbyłem w końcu. Od tego czasu trochę środków przybyło więc walcz! :pogon
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Niestety,to trudny przeciwnik. http://www.klinikaroslin.com/ochrna-w-s ... larniowego
Jeszcze kilka lat temu stosowałem mieszaninę Talstar 100 EC+ Mospilan 20 SP.W zasadzie wystarczał 1 oprysk.Talstar niestety został wycofany.
http://www.chilihead.pl/viewtopic.php?f=46&t=2457
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p

Post »

Wpadłam też na pomysl, żeby zawiesić lampe UV na owady- w sezonie wyłapywała komary, z niską skutecznością, ale o dziwo okazała się doskonała na muszki owocówki. Co prawda nie świeci na żółto (ulubiony kolor ziemiórków), tylko na fioletowo, ale może dadzą się skusić? :wink:
Tak czy siak zabawę mam już do końca sezonu. C'est la vie.
zakrzew
100p
100p

Post »

Kubeczki map przezroczyste, ale w niebieskim odcieniu. Chyba to nie robi roznicy? Z 10 papryk wzeszły tylko 2. Nie wiem gdzie zrobiłam błąd. Nasiona miałam z zeszłorocznej akcji i wszystkie tak samo były siane. Z 12 nasion wykiełkowało tylko 5(fioletowa i żółta). Pięć nasion dostałam od koleżanki. Na próbę wysiałam kilka nasion z kupnej czerwonej papryki i o dziwo wszystkie podkiełkowały na waciku w dwa dni. Posadziłam jedną na próbę zobaczymy co z niej wyjdzie.
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p

Post »

Sybil pisze:5 lat sadzenia warzyw i pierwszy raz taka jazda bez trzymanki- mączlik i ziemiórki w rozsadzie! Tego jeszcze nie było :(
Dziś leci oprysk polisacharydowy (Agricolle) i zobaczymy co dalej.
(cytuję sama siebie, bo nie mogę edytować)
A tak się starałam, świeża ziemia do siewów, doniczki z poprzedniego sezonu wymyte do czysta płynem do mycia naczyń i octem, porządnie spłukane, etykiety nowe powycinane (z kartoników po sokach).
Wiem, który badyl z kwiaciarni mi to zrobił :evil: - ja się zajęłam warzywami i nie przyglądałam się kwiatkowi (stał w pokoju córki). Mąż go kupił na walentynki - a to sabotażysta! :wink:
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p

Post »

kaLo pisze:Niestety,to trudny przeciwnik. http://www.klinikaroslin.com/ochrna-w-s ... larniowego
Jeszcze kilka lat temu stosowałem mieszaninę Talstar 100 EC+ Mospilan 20 SP.W zasadzie wystarczał 1 oprysk.Talstar niestety został wycofany.
http://www.chilihead.pl/viewtopic.php?f=46&t=2457
Dzięki za linki, poczytałam. Zacznę od sposobów ekologicznych, (bo mam niemowlaka w domu), mam nadzieję, że się uda. Jeśli nie, to bedę dalej kombinować, do wyczerpania sposobów lub rozsad ;)
Jak mi wszystko padnie, to machnę ręką, zasieję na zagonkach grykę i zaorzę, potem gorczycę i orka, motylkowe i orka. Wybiję pędraki i cienie.
Uprawy zacznę od kolejnego roku a w tym pojadę na Hawaje leżeć pod palmą -ha! ;:3
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

A proszę mi powiedzieć czy mogę posadzić pomidory do wielodoniczki 24 szt czy to wystarczy dla pomidora.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zakrzew;
Napisz po kolei jak wysiewałaś,może do czegoś dojdziemy.
Sybil:
Męża tez musisz czymś eko potraktować i poddać kwarantannie ;:306 skoro tak Ci się nieświadomie przysłużył.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
zakrzew
100p
100p

Post »

W końcu mogę dodawać zdjęcia. Powiedzcie mi proszę czy dobrze po pikowałam pomidory na zdjęciu poniżej? Czy może za płytko jeszcze?Dla porównania w tle paletka z nie po pikowanymi pomidorami.
Obrazek

A to te kubeczki mam zamiar pozostałe pomidory w nie zapakować.
Obrazek

Ato wszystkie razem, nie za dużo nie za mało:)
Obrazek

Faworyt więc tak nasiona papryki podkiełkowałam na wacie przykrytej chusteczką higieniczną i nasączonej wodą. Po puszczeniu korzonka tak na 2mm wsadzałam do ziemi i przykrywałam ok 0,5cm ziemi i zraszałam wodą. Potem na grzejnik i czekałam. Wzeszły tylko 2 co stały na podłodze koło rur z ciepłą wodą.
Mam nadzieję, że one przeżyją, bo teraz już nie mam nasion do wysiewu, a kupować już nie będę bo brak many :( .
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zakrzew:
Na pierwszym zdjęciu dobrze popikowałaś.Co do pikowania w te przezroczyste kubki to jak teraz będziesz to robić to mimo wszystko nie żałuj im podłoża i kubki wypełnij po brzegi. ;:333
Ile czasu minęło jak papryki poszły do ziemi, i piszesz ze zraszałaś,czy czasem nie miały za mokro?
Serdecznie pozdrawiam.
MK
zakrzew
100p
100p

Post »

Wiesz co myślałam o tym żeby do pełna nasypać, ale potem przyszła nowa myśl, że jak podrosną to je przesadzę z powrotem do tego kubka i wtedy dam do pełna. Co o tym myślisz? Papryki posadziłam do ziemi od razu jak zobaczyłam korzonek. Ziemia nie była taka mokra, lekko ją zrosiłam. Czy jest możliwe, że zagotowały się na grzejniku? Dodam, że pojemniki były owinięte folią.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli dasz do pełna ziemi Paulinko to one już w takich warunkach będą rosły i oszczędzisz im mimo wszystko ewentualnego naruszenia korzeni przy tej czynności.Kubki masz wymiarowe,i im wystarczą.Jeżeli pojemniki na paprykę były z cienkiego materiału plus jeśli była za wysoka temperatura cały czas i jeśli jeszcze były do tego przykryte folią tak mogło teoretycznie się stać.Ja sieję do skrzynek balkonowych gdzie ziemi idzie spora ilość,i ta ziemia nagrzewa się stopniowo na kaloryferze.Ile czasu minęło jak poszły do ziemi? Po 14-21 dniach już powinny być na wierzchu.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”