Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Post »

A u mnie wykiełkował jeden albinosik, odm Coral, z ciekawości zostawiłam go. Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło, ciekawa jestem czy komuś już się takie cudo narodziło ;:86 :;230
Obrazek
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

Niestety bez chlorofilu nie ma szans na przeżycie, w zasadzie to szkoda na nią miejsca w doniczce.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Wiem, że nie ma szans na normalny wzrost, ale tak mnie urzekła, że ją zostawiłam :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje papryczki wschodzą ;:138 w jednej z wielodoniczek domek urządził sobie świerszczyk - gnida musiała uciec zanim trafiła do terra albo z terra ;:223 co chcę go wziąć złapać to się chowa w ziemię :evil: spróbuję go przysznicowac jakąś chemią jakimś płynem do szyb zawsze działa :;230 a tak po za tym co u waszych papryk kto nie doświetla?Ja w tym roku jak i w tamtym nie doświetlam w tym roku miałem na jesień zrobić growbox ale zapomniałem ;:219
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Musisz złapać Filipa,bo narobi szkód.Magdy nie ruszaj :D.
Dzięki Kasiu,znalazłem. ;:180
Awatar użytkownika
stecu
50p
50p
Od: 3 lip 2008, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy ktoś może będzie znał odpowiedź na dość zaskakującą sytuację. Mianowicie w ubiegłym roku posadziłem kilkadziesiąt krzaków papryczek w większości 70% ostrych i bardzo ostrych różne gatunki. Papryczki wyhodowane z pesteczek otrzymanych z AWN od różnych dobrych ludzi. Ziemia była mocno gliniasta lato upalne i miały dużo słońca ale mało wody. Deszcze nie padały prawie wcale. Podlewałem sporadycznie w nadziei, że glina trzyma wodę. Rosły sobie pomału były zdrowe ale niskie ok 50 cm i dały średni plon. Niby wszystko fajnie tylko jedno rozczarowanie, nie były pikantne. Myślałem, że to tylko jedna odmiana ale wszystkie były albo wcale albo trochę pikantne. Jalapeno, serrano, cayenne, habanero i inne. Co mogło wpłynąć na osłabienie ostrości.
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

Papryka dość łatwo się krzyżuje i pewnie miałeś mieszańce... albo ktoś pomylił nasiona, wyglądały jak trzeba?
IMHO Jeżeli zależy Ci na konkretnej w 100% odmianie to semillas albo inny sprawdzony bank nasion.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie przesadzaj z tym krzyżowaniem.Na kilkadziesiąt krzaków ani jednej ostrej to raczej nie możliwe.
Awatar użytkownika
stecu
50p
50p

Post »

No właśnie one nie były sobą, po prostu prawie bez ostrości.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poziomem ostrości różnią się nie tylko papryki chili reprezentujące różne odmiany, lecz także te należące do tej samej odmiany. Ostrość chili zależy od następujących czynników hodowlanych: temperatury, nasłonecznienia, wilgotności, rodzaju gleby oraz rodzaju i ilości stosowanych nawozów. Ostrość suszonych papryk, zależy od tych samych czynników plus od warunków w jakich była suszona.
http://www.ostrakuchnia.pl/content/view/54/44/
Nie wiem,czy warunki uprawy mogły aż tak wpłynąć na zawartość kapsaicyny.Czy te papryczki były łagodne tylko dla Ciebie,czy dla innych też?
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

stecu, a może jesteś już tak zaprawiony w bojach, że jesz habanerki jak jabłka? :wink:
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Ale, że habanerki nie były ostre. Bardzo dziwne. Ja w tamtym sezonie habanero uprawiałem w bardzo różnych warunkach i każda jak dla mnie była ostra. Może to jednak były kundle, przynajmniej to habanero.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Jeśli takie odmiany nie były ostre, to może faktycznie były tu kundelki. Pisałam tu w wątku, że 2 sezony temu trafiła mi się jakas krzyżówka Jalapeno Orange, papryki, nie dość, że nie były ostre, to nie były też słodkie. Nawet więcej, dało się wyczuć lekki posmak kwasku. Ogólnie, to była najgorsza papryka jaką jadłam. Owoce też wyglądały na kundelki, miały ciut inny kształt i jakby kwiadratowy koniec.

Mogło się zdarzyć, że jedna czy dwie odmiany z AWN się u forumków wcześniej skundliły, ale żeby aż tyle odmian? To musiałbyś mieć stecu wyjątkowego pecha :(
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

stecu to co piszesz, to aż niemożliwe... I przede wszystkim mocno zniechęcające do dalszej uprawy, ale nie przejmuj się i uprawiaj i w tym roku, może tegoroczne uprawy uderzą w Twoje kubki smakowe ze zdwojoną siłą :)
Awatar użytkownika
stecu
50p
50p

Post »

No właśnie wydaje się to niemożliwe a jednak. Miałem również kilka papryczek na balkonie i z nimi było wszystko ok. Te co rosły w gruncie były nieostre a wyglądały normalnie. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie jak próbowałem tych papryczek :) Myślałem, że będzie piekło a tutaj nic. Gdyby to była tylko jedna odmiana to jeszcze bym zrozumiał a tak nic nie rozumiem. Z tego powodu nie zbierałem pestek na kolejny rok a z AWN nie załapałem się na papryczki tylko dostałem same pomidory. Muszę skompletować sobie jakoś papryczki. Na razie mam tylko jalapeno, pimento del padron, kozi rog i tyle.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”