Uprawa melonów cz.1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa melonów
Gnojówkę ze skrzypu lałam pod korzeń a wywarem ze skrzypu opryskiwałam
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
podobnie z pokrzywą.Skrzyp pokrywa roślinę cienką warstwą ochronnną i to zabezpiecza przed wnikaniem grzyba.
Gnojówka jak nie pieni się, cząstki roślin rozeszły się to jest gotowa. Jak jest gorąco to szybciej rozkłada się jak chłodniej to dłużej to trwa.
Jeżeli opryskujesz gnojówką pokrzywową to wieczorem bo to jest nawóz + słońce to mogą być poparzenia.
Topsin jest na antraknozę dyniowatych, może to podejrzewa sprzedawca u tych melonów.
Ja podczas opryskiwania środkiem chem. przykryłam melony woreczkami foliowymi.
podobnie z pokrzywą.Skrzyp pokrywa roślinę cienką warstwą ochronnną i to zabezpiecza przed wnikaniem grzyba.
Gnojówka jak nie pieni się, cząstki roślin rozeszły się to jest gotowa. Jak jest gorąco to szybciej rozkłada się jak chłodniej to dłużej to trwa.
Jeżeli opryskujesz gnojówką pokrzywową to wieczorem bo to jest nawóz + słońce to mogą być poparzenia.
Topsin jest na antraknozę dyniowatych, może to podejrzewa sprzedawca u tych melonów.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2012, o 20:50
Mam do Was takie pytanie jakie odmiany melonów najbardziej polecacie?, miałem w tym roku kilka nasion melonów, nawet nie wiem jakiej odmiany, ale nic nie zeszło. Na przyszły rok mam zamiar kupić nasiona tylko nie wiem jaka odmiana najlepsza. Dzięki za odpowiedź.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.suzana pisze:Gnojówkę ze skrzypu lałam pod korzeń a wywarem ze skrzypu opryskiwałam

Pozdrawiam, Jacek
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Dawno nie miałam melonów. Przy okazji szczepienia melonów na dyni dla znajomego, zostawiłam sobie 4 szt. Nasiona były wydłubane podczas degustacji w Hiszpanii z odmiany F1. Obecnie to 3 pokolenie, więc każdy jest inny. Wielkie kule zwisają, jęzory też. Na szczęście dzisiaj pojawił się charakterystyczny zapach w okolicy jednego owocu, więc do degustacji blisko.
Pozdrawiam, kozula

Pozdrawiam, kozula
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Kozulo cudne te melony, uwielbiam melony. Zostawisz nasionka na akcję?
Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
A co z nich robić? Ja mam ich dość sporo sam nie przejem, a przepisów nie mogę znaleźć.
Bo takich przepisów nie ma. W starych książkach kucharskich można znaleźć jedynie przepis na konfitury z melona, na Węgrzech marynują z piklami malutkie arbuzy, to może i melonki można.
Zostają sałatki i konsumpcja na surowo.
Zostają sałatki i konsumpcja na surowo.

- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Pawel-kraśnik, melony można marynować w zalewie na słodko (to mój ulubiony sposóbpawel-krasnik pisze:A co z nich robić? Ja mam ich dość sporo sam nie przejem, a przepisów nie mogę znaleźć.

Ostatnio znalazłam też fajny przepis na procentowe melony w wersji "dla dorosłych" - w Ginie

I drugi przepis, który znalazłam niedawno, i którego jeszcze nie wypróbowałam, to konfitura gruszkowa z melonem - jeśli do sezonu gruszkowego dotrwają melony, to na pewno kilka słoiczków popełnię

Pozdrawiam, Dorota
Rzeczywiście, wpisałam w google i znalazłam multum przepisów, dzięki cantati.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Jode22, jeśli tylko będą wystarczająco dobre, to nasiona wydłubię. Dzisiaj nie wytrzymałam i poćwiartowałam jednego. Całkiem dojrzały jeszcze nie był, więc bez rewelacji. Zostało jeszcze 30 sztuk,no to na pewno jakieś zbiorę we właściwej fazie dojrzałości.
Pozdrawiam, kozula
Pozdrawiam, kozula
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
zauważyłam wczoraj że zżółkł u mnie jeden z melonów od Franta, dziś wieczorem zerwałam, pachnie rewelacyjnie melonowato
wsadzony do lodówki chłodzi się na poranną degustacę 

Ania
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Kiedyś, za komuny a konkretnie stanu wojennego byłam w Szwajcarii na odbiorze maszyny. U nas nic nie było a tam nas gościli
. Zjadłam wtedy coś, co do tej pory pamiętam, chociaż zestawienie jest dość dziwne. Mianowicie melon przekrojony na pół, pestki wydrążone, w zagłębienie włożone małe krewetki. Jedząc bierze się trochę krewetek, trochę melona - pycha
.
U mnie melony w gruncie posadzone są na agrotkaninie. Dzisiaj zasiliłam je gnojówką z liści pomidora. Niestety jeszcze nie dojrzewają, już nie mogę się doczekać
.
Pozdrowienia, Jola

U mnie melony w gruncie posadzone są na agrotkaninie. Dzisiaj zasiliłam je gnojówką z liści pomidora. Niestety jeszcze nie dojrzewają, już nie mogę się doczekać

Pozdrowienia, Jola
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
Cantati, jestem bardzo zainteresowany przepisami, jeśli możesz proszę wklep ;)
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Paweł, żeby nie zaśmiecać wątku wklepałam na "Warzywniaków przepisach i pogaduszkach" - tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p3206589pawel-krasnik pisze:Cantati, jestem bardzo zainteresowany przepisami, jeśli możesz proszę wklep ;)
Pozdrawiam, Dorota