Guciowe doniczkowce - gucia
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cykasa wyjęłam z doniczki, w dolnej części było dość mokro/ lałam zawsze wodę na podstawek/. Mokrą ziemię wymieniłam na suchą, teraz go przesuszę, rano tylko będę spryskiwała, zobaczymy co z tego wyniknie.
A właściwie to gdzie go podlewać? Od góry, czy na podstawek?
Zawsze stał w tym samym miejscu, nigdy go nie przestawiałam, dużo rozproszonego światła, bez przeciągów, do niczego nie dotyka, tylko nigdy nie wiem, kiedy go podlać !
A właściwie to gdzie go podlewać? Od góry, czy na podstawek?
Zawsze stał w tym samym miejscu, nigdy go nie przestawiałam, dużo rozproszonego światła, bez przeciągów, do niczego nie dotyka, tylko nigdy nie wiem, kiedy go podlać !
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Guciu - oto, co jest napisane w mojej mądrej książce o roślinach doniczkowych, na temat sagowca.
Wiosną i latem podlewamy roślinę obficie i rzadko, pozwalając na dość silne przeschnięcie podłoża przed następnym podlewaniem. Sprawdzamy, czy roślina nie stoi w wodzie, ponieważ zastoiska wodne doprowadzają do zagniwania korzeni. Unikamy podlewania kłodziny, ponieważ mokra może zagniwać. Zimą podlewamy mniej obficie z zachowaniem zasady przesuszania podłoża przed następnym podlewaniem.
Wiosną i latem podlewamy roślinę obficie i rzadko, pozwalając na dość silne przeschnięcie podłoża przed następnym podlewaniem. Sprawdzamy, czy roślina nie stoi w wodzie, ponieważ zastoiska wodne doprowadzają do zagniwania korzeni. Unikamy podlewania kłodziny, ponieważ mokra może zagniwać. Zimą podlewamy mniej obficie z zachowaniem zasady przesuszania podłoża przed następnym podlewaniem.
- gucia
- Przyjaciel Forum

Wiolu, czyli podlewać od góry, ale nie na kłodzinę.
Super, tylko woda przecieka wtedy przy ściance doniczki i stoi na podstawku. U mnie przy kłodzinie jest zupełnie sucho, a na dole korzenie i ziemia były mokre.
Z podstawka wodę wylewałam, ale ziemia namiękła dość mocno.
Super, tylko woda przecieka wtedy przy ściance doniczki i stoi na podstawku. U mnie przy kłodzinie jest zupełnie sucho, a na dole korzenie i ziemia były mokre.
Z podstawka wodę wylewałam, ale ziemia namiękła dość mocno.
Moje wątki
Moje wątki
-
Reposit-09
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- gucia
- Przyjaciel Forum

Moje wątki
Moje wątki
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- gucia
- Przyjaciel Forum

Dzięki, przypomnę się na pewno, jest taka śliczna.Babopielka pisze:Oglądałam moją begonię i ma jakieś młode więc wiosną mogę się podzielić -tylko przypomnij się bo ja mam dobra pamięć tylko krótką i mogę zapomnieć
Mam nadzieję, że do tego czasu nabiorę wprawy w podlewaniu i już jej nie utopię.
Moje wątki
Moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum

Boję się, czy mi się to wszystko nie przewróci, a jak zakopię głębiej, to może zgniją?Beata T pisze:Ja tam bym ich nie obcinała, :P
Moje wątki
Moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum

Zapomniałam zapytać, czy ukorzeniacz jest konieczny, a w wyszukiwarce nie mogę tego znaleźć?
Moje wątki
Moje wątki
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28