Mój ogród na górce

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród na górce

Post »

Witajcie
Przez zimę trochę gości nas odwiedzało

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to moja nowa rabata na kwiaty jednoroczne i wiosenne. Jest zrobiona na południowej stronie w bardzo nasłonecznionym miejscu.

Obrazek

Obrazek

a tu podwyższenie dla żurawek przy oczku wodnym

Obrazek

no i bardzo zmęczona pracami ogrodowymi Luśka

Obrazek

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Żanko jak gości wabiłaś piernikami to wcale się nie dziwię, że chętnie Cię odwiedzali :D
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Udało Ci się uchwycić aparatem sarenkę ;:138 . Ja mam jedyne zdjęcie stadka saren zimą, ale z daleka, więc trzeba by strzałki i opis dorobić. Kiedy był śnieg, to przychodziły się paść dwie działki dalej, ale przeważnie rankiem lub o zmierzchu. Najważniejsze, że dzieciaki miały frajdę. U nas było zatrzęsienie dzwońców, sikorek i sporo dzięciołów. Dzieci najbardziej się zachwycały stadkiem bażantów, które spacerowały po zaśnieżonym ogrodzie i licznymi sójkami (wiadomo - duże i kolorowe). Na spacerze furorę robiły ślady dzika. Nawet się dowiedziałam, że mój synek zna słynną rymowankę brzechwy ;:224.
Luśka taka stateczna... Mój Tofik dostaje małpiego rozumu, kiedy zaczynam prace na rabatach - każde moje pochylenie traktuje jako zaproszenie do zabawy - mnie się trafił nie najmądrzejszy psi osobnik.
Jakie kwiaty planujesz posadzić na rabatce? Uznałam, że dalii nie traktujesz jako jednorocznych...
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Takich gości to u mnie nie ujrzysz, czasem wróbel na balkon przysiądzie. ;:oj A Luśka no widać, faktycznie bardzo zmęczona. :;230
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Zimowi goście wspaniali.
Rabatka pod rośliny wiosenne i jednoroczne świetnie usytuowana. Jak się zapełni, będzie ślicznie.
Lusia bardzo przepracowana i do odpoczynku powinna mieć większy fotel, bo ten niewygodny ;:306
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, Luśka dobrze sie musiała zwinąć żeby się zmieścić na foteliku :;230
To fajny pomysł --rabara na kwiaty wiosenne i jednoroczne. Jak wuiosenne przekwitną , posiejesz jednoroczniaki i będzie cały czas ślicznie ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Witajcie

Marysiu
Jakoś należało zachęcić skrzydlatych gości. A pierniczki to wnusio tak długo wyrabiał i wyrabiał aż straciły na pulchności. Ptaszkom za to smakowały ;:138

Aniu
Luna statecznie wygląda tylko na zdjęciu :D ale bywa,że dostaje małpiego rozumku i zaczyna się. Wielka gonitwa za niczym po ogrodzie i rabatach kwiatowych, bywa ,że przychodzi czas na poszukiwanie zaginionego skarbu. A gdy się schylam to próbuje na plecy mi wejść. Też Lunka nie grzeszy mądrością :D
Na rabatce chcę posadzić cynie, lwie paszcze, motylki , nemezje, nasturcję a jesienią cebulki kwiatów wiosennych.
Sarenki też z rana podchodzą nam pod okno. Za wiele sobie nie robią z Luny.
Zazdroszczę Ci tych bażantów, kiedyś i u nas chodził jeden dumny samczyk. Ale od kilku lat nikt go nie widział

Zeniu
Luna po całym dniu ciężkich psot jest zawsze zmęczona. A fotelik to idealne miejsce na odpoczynek ;:306
Wróbli to u nas nie ma. Mamy kowaliki, sikorki, rudziki, dzwońce , dzięcioły , sójki i inne ptactwo. Ale wróble u nas nie występują :D

Lidziu
Luna lubi takie ciasne miejsca. Skuli się i udaje,że jej nie ma :;230 Ot takie maleństwo :D
Kwiatki na rabatkę już rosną w doniczkach na parapecie

Karolinka
Zawsze brakowało mi miejsca na kwiaty jednoroczne a bardzo lubię lwią paszcze i nemezje. Nie miałam też gdzie sadzić maciejki. Mój ogród jest długo wiosną zimny i mało słoneczny więc wiosenne kwiaty nie rosły u mnie . Teraz mam rozwiązane oba problemy. Mam nadzieję,że rabata się sprawdzi

Wczoraj i przedwczoraj nadal grabiłam trawniki, naprawdę sporo tego. Przycinałam drzewka i sadzilam nowości. Przyszły sadzonki sosen i świerków. Jutro mam zamiar kończyć cięcie wiśni no i ciag dalszy trawniczków ;:306

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Michasiu..no to się przyjemnie napracowałaś. ;:oj . Nie ma większej radości niż sadzić nowości..ale mi się rymło. ;:306 . Moje nowości ciągle czekają na wsadzenie. ;:108 Przyjemnego grabienia trawniczków i ;:3
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Jak Ci się udało zrobić fotkę sarnie.? Do mnie też podchodzą, by zjeść natkę z buraków ćwikłowych .Co roku jest to samo.A jak chcę im zrobić fotkę to dają susa? :;230
A wiosenkę już masz w ogrodzie?
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Pewnie dzisiejszy dzień spędziłaś pracowicie. Masz jeszcze chyba dużo miejsca, skoro wsadzasz sadzonki świerków i sosen.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Witajcie
Słoneczko już drugi dzień przyjemnie świeci, niebo błękitne. Nic tylko na dworze przebywać. Ptaki wyśpiewują pochwalne trele, też im dobrze, robaczki wyszły spod kamieni - mają co jeść. Mrówki też wyszły z mrowisk i się wygrzewają. Codziennie rano sarenki zaglądają do mnie ciekawe co nowego wyrosło i co by można na ząb popodgryzać.
Wiosna nawet zawitała do mojego ogródka, słoneczko tak zachęcająco wygrzewało rabatki,że nawet krokusiki wyjrzały z ziemi i zakwitły ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet nasza kotka Myszka postanowiła opuścić kanapę i wyszła na dwór

Obrazek

Ja posadziłam rododendrony i śliwki .

Obrazek

Obrazek
i odbyłam cudowny spacer po lesie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo żałuję,że zdjęcia nie potrafią oddać piękna tego drzewostanu. Piękne , strzeliste świerki otulały stare , dorodne sosny. Wysokie pnie sięgały niemal nieba. Śródleśne polany były szmaragdowe od miękkiego mchu. Bajka ;:138
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Witajcie
Zeniu
Dziękuję, dziękuję już kończę te trawniczki. Masz rację uwielbiam te zmęczenie po pracy w ogrodzie. Prawdę mówiąc to odpoczywam n ogrodzie, od trosk, kłopotów i codziennej krzątaniny domowej. Idę na ogród i chociaż ciężko się napracuję to wracam szczęśliwa ;:138

Alu
Moje sarenki tyle lat podjadają moje jabłka, śliwki . Chyba się przyzwyczaiły do psa i do nas. Ja mieszkam na skraju lasu a najbliższy sąsiad mieszka 1,5 km dalej. Tutaj nie ma kto im zakłócać spokoju :D

Lidziu
Miałam uszykowany kawałek ogrodu pod mały sad. Ale co tam posadziłam świerki i sosny . Będzie pięknie . Brzoskwinkę już upchnęłam na ogrodzie, dla śliwek znalazłam super miejsce, a wiśienki też gdzieś znajdą przytulny kątek. Więc po co sad :heja Ciekawe co na to M :D Będzie zdziwiony . Na razie szalej bez jego wiedzy :D
Pozdrawiam i życzę słoneczka
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Żanko, z tego, co piszesz, masz prawdziwie odludne miejsce dla Siebie. Ja mam sąsiada jakieś 200-300 metrów od siebie, a wieś 500 m. Tyle, że "wieś", to brzmi szumnie w odniesieniu do przysiółka z dwunastoma zamieszkałymi domami. Wieś sołecka jest w odległości dwóch kilometrów. Wychowałam się w tej wsi, ale w centrum i to już było dla mnie zbyt dużo. Latem, kiedy piorun uderzył w mój balkon, a ja zostałam z dziećmi odcięta od świata, to był moment, że wydawało mi się, że jesteśmy pozostawieni samym sobie na odludziu, ale na co dzień jestem bardzo zadowolona.
Moim sarenkom najbardziej smakowała najwcześniejsza kapusta i sałata, ale dopiero w chrupiących główkach. O dziwo buraczków nie tknęły.
U nas świerki w lasach zamierają, sosen jest tyle, co na lekarstwo - głównie młodniaki przy granicy lasu. Na wapiennych wierzchowinach trochę modrzewi i jałowców, częściowo z nasadzeń. Kiedy zimy takie bure i nijakie, to nie ma na czym oka zawiesić. Za to już wkrótce rozpocznie się wiosenny festiwal w grądach, buczynach i olsach. Uwielbiam ten czas.
U Ciebie już takie szaleństwo krokusowe ;:215 . Ciekawe, kiedy moje roślinki poczują wiosnę.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Jakie krokusidła ;:oj
Las można sobie wyobrazić,majestat w słońcu ;:173
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Żanko dobrze,że to słoneczko zaświeciło bo człowiek spragniony jego promieni.Z resztą nie tylko my ,ale roślinki też go potrzebują .Mrówek to ja mam aż za dużo ,masakra ile ich jest.Teraz tylko nam więcej ładniejszej pogody potrzeba i będzie co robić .Wiosna raduje nasze serducha i dodaje energii do pracy na którą czekaliśmy tyle czasu ;)Krokusiki śliczne i jak cieszą nasze oczęta :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”