Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
-
- 100p
- Od: 7 maja 2013, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
Liście są potrzebne do asymilacji słońca, ale sądzę że lepszy pobór składników pokarmowych następuje przez dobrze rozwinięty system korzeniowy.
Może nie wszystko stracone.
Może nie wszystko stracone.
pozdrawiam Adam
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Błażeju, zmarnowałem nasiona, które mi dałeś. Pierwszy błąd - przelałem młode siewki w doniczkach, przeżyły 3 - reszta podgniła. Ale... miałem jeszcze trzy
mizerne bo mizerne. Przygotowałem super stanowiska z kompostem, obornikiem, w słonecznym miejscu. Sadzonki się przyjęły i zaczął się wyścig. Krzaczory jak w amazońskiej dżungli... do dnia gdy nawiedziła nas burza z gradobiciem o takiej sile, że z trampoliny za domem została tylko sterta powyginanych rurek itd. W miejscu gdzie rosły dynie powstał "księżycowy krajobraz". Nie poddałem się, kupiłem w sklepie jakieś dwie odmiany dyni olbrzymiej i wysiałem od razu do gruntu. Efekt jest taki, że gdy zaczęły wchodzić w fazę kwitnienia, niektórzy z forumowiczów pisali o swoich stukilogramowych dyniach. Dzisiaj mój "największy" okaz ma jakieś 15 kg, ale... (moje ulubione słowo) jestem z niego chole..nie dumny. A w przyszłym sezonie... A w przyszłym sezonie... oby nie było gradobicia. 

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Zobaczę w weekend jak się ma sprawa wymiarowo
Może chociaż Squash coś pokaże
Jeśli nie, to mówi się trudno i na następny sezon będę musiał się bardziej przygotować
annodomini Nasiona jeszcze mam, ale na razie za wcześnie aby myśleć o kolejnym sezonie. Jakby co to przez Pw uderzaj
Moje sadzonki były ok, ale dwa dni po wysadzeniu do gruntu dostały dwa tygodnie chłodu, przez co ponad miesiąc się kurowały. No i krótkie lato itp itd
W następnym sezonie będzie lepiej 

annodomini Nasiona jeszcze mam, ale na razie za wcześnie aby myśleć o kolejnym sezonie. Jakby co to przez Pw uderzaj

- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście, że nasiona były o.k. tylko natura mnie pokonała. Zapomniałem dodać, że te trzy sztuki, które wyrosły z Twoich nasion odbiły i owocują, ale jest za mało czasu żebym wygrał jakiś ogólnopolski konkurs 

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Za rok będzie lepiej
Wyeliminujemy błędy z tego sezonu i sukces murowany 

-
- 100p
- Od: 7 maja 2013, o 22:10
Trzeba poprawiać rekordy życiowe 

pozdrawiam Adam
U mnie w ten poniedziałek dwa gradobicia jednego dnia, akurat sobie rowerkiem jechalem na działeczkę do dyniek jak mnie zaczął grad po twarzy pruć
Jedna dyńka ma w pobliżu drzewo więc troche ją osłoniło reszta szkoda gadać, ale rekord życiowy pęknie a za rok.....

Jedna dyńka ma w pobliżu drzewo więc troche ją osłoniło reszta szkoda gadać, ale rekord życiowy pęknie a za rok.....

-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój już pękł a w przyszłym roku po analizie swoich błędów będzie lepiej. Na razie jeszcze rośnie także nie wiadomo na jakiej wadze sezon się skończy.
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
Dziś zrobiłem pomiar i muszę się pochwalić iż także przekroczyłem 500 OTT. Dokładnie mam 506.
A rekord życiowy pobiłem już na początku sierpnia bo zeszłoroczna dynia w porównaniu z tą to był karzełek
A rekord życiowy pobiłem już na początku sierpnia bo zeszłoroczna dynia w porównaniu z tą to był karzełek

Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
Gratuluję, piękne okazy, szczególnie ta pierwsza z gładką skórką 

Dziękuję. Mniejsza jest krzyżówką dużego giganta z mniejszym gigantem.Sama czekam na efekt finalny.Ciekawi Mnie dwukolorowośc dyni.
-
- 200p
Wczoraj nie miałem czasu zmierzyć OTT ale zacząłem dokarmiać Kristallonem pomarańczowym, zobaczymy jak zareaguje na zmianę pokarmu

Przy tej temperaturze potas jedynie wpłynie na wagę dyni,na wiekszy wzrost nie ma co za bardzo liczyć.Widzę to po swojej dyni.
-
- 200p
No właśnie ,żeby było cieplej, a tu dzisiaj w nocy aż 17.st.C( to i tak dobrze)