Pisać mi się nie chce, ale czytam

.
Dorotko, u mnie nadal pusto - Pani Wiosna dużo później do mnie przychodzi. Myślę, że jest to ok. 10 dni różnicy.
Iwonko, tyle że tej wiosny trzeba wypatrywać z nosem przy ziemi
Mariolu, we dwie damy radę, musimy

. Trzeba dziewczynie pomóc, tym bardziej, że będzie mieć cesarkę. A w Warszawie trudniej by było organizować mu czas.
Paweł, zapraszam, zaglądaj. Mój ogród to taki misz-masz, bo wszystko chciała bym mieć

.
Dorotko, czekam na ciepło, żeby rośliny w końcu wzięły się do roboty

.
Mila, coś tam zaczyna się pojawiać, ale trzeba tego mocno szukać. Jeszcze nie wszystkie rośliny wysadziły nosy. Zwłaszcza hosty i jeżówki.
Madziu, u mnie z koronami cesarskimi bywa różnie. Czasem i parę lat nie kwitną. Nie wiem od czego to zależy, może muszą się zadomowić. Raczej nie giną, nornice w nich nie gustują, ale trzeba je głęboko sadzić - 15-20 cm.
Jak zamierzają zakwitną, to mają bardzo charakterystyczną czuprynkę na wierzchołku.
BlueAnna (Ania

) witaj

i zapraszam do odwiedzin.
Wandziu, zrobiłam przegląd moich rozchodnikowych młodziaków. Tylko jeden nie daje oznak życia. Reszta ma przynajmniej po 1 pędziku

. Też jestem bardzo ich ciekawa.
Feliksa - niech Ci zdrowo rosną. Zbierałam je z odmianowych jeżówek, ale podobno tylko mała część powtarza cechy rodzicielki. Ale zawsze jest szansa, a może pojawi się nowa odmiana

.
Dorotko, mająca zamiar zakwitnąć korona cesarska ma na czubku charakterystyczną czuprynkę. Zaraz wstawię zdjęcia i na jednym korony dobrze to widać.
Rzepka, a może ślimaki je zgryzają, albo jakieś robale, np. takie jakie zjadają lilie.
Aniu, bardzo jestem ciekawa tych moich rozchodników. Ale żeby było co oglądać, musi minąć co najmniej 3 lata

. A tak a propos, w zeszłym roku pisałam o szkółce Zielone Progi. Mają duży wybór wszelakich bylin, w tym również rozchodników. Jesienią jak do nich pisałam, to nie sprzedawali wysyłkowo, ale teraz widzę napisali na swojej stronie, że wysyłkowo też będą sprzedawać

. No cóż. Klienci indywidualni też są nie do pogardzenia, a nie każdy ma czas jeździć po szkółkach, leniwi się robimy
Andziu, każdy z nas kiedyś zaczynał tylko z dobrymi chęciami. Jedyną lekturą był Działkowiec bo i książek było mało. Teraz jest internet i to Forum. Załóż swój wątek, wklej zdjęcia, plan działki, i opisz swoje marzenia, a na pewno wspólnymi siłami stworzymy super ogródek

.
Mila, dzięki za życzenia
Słonko tak cudnie dzisiaj świeciło

, że musiałam pojechać na działkę. Przez te 2 tygodnie niewiele się więcej pojawiło czy urosło, ale zawsze coś.
Na początek obiecane zdjęcie korony cesarskiej i jej czuprynki. W kącikach największych liści widać już pączusie.
Miłki zakwitły. Wiosenny bardziej a amurski 'Pleniflora' jeszcze nie w pełni rozwinięty. Miałam go w dwóch miejscach, jak na razie widzę tylko w jednym

.
Kokorycze dają teraz popis. Mam ich trochę.
Zawilec gajowy mocno mi się rozrósł.
A tu inny zawilec - blanda. Biała odmiana, posadzona jesienią.
No i jedna z sasanek uraczyła pierwszym kwiatkiem
Przylaszczki kwitną.
Popularna cebulica niebieści się

.
Z innych cebulowych to najbardziej zaawansowane są hiacynty, ale jeszcze nie rozwinęły kwiatów. No i takie malutkie narcyzki

.
A tu zagadka dla Was - co to jest