Różanka w Sudetach, cz. 3

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różanka w Sudetach, cz. 3

Post »

Tereniu, z Ghity na pewno będziesz zadowolona, Graham T. co roku jest bardzo fotogeniczny. Co do Kapitana Howarda to ma już chyba 6 sezonów, natomiast te austinki z 2012 roku mnie martwią, bo nie mają szans pokazać prawdziwej swojej urody, źle je posadziłam, ciągle się rozrastają, zasłaniają się nawzajem a jak pomyślę o przesadzaniu tych krzaczorów to ręce opadają ;:222
Karolinko , dzięki staram się jak mogę aby było im dobrze, suszy nie było ale znowu zauważyłam na niektórych objawy mączniaka :?
mati, owszem Graham pachnie, mój ma już 6 sezonów, moja kolekcja jest niestety nie policzona dokładnie ale myślę, że nie ma 200 szt, ale coś koło tego.
daysy, też lubię porównywać swoje odmiany z tymi samymi w innych ogrodach, różnie to wychodzi.

Alexandra - Princesse de Luxembourg
Obrazek

Eden Rose 85
Obrazek

Chippendale
Obrazek
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ach Heniu ja tylko powzdycham do tej ilości kwiecia .Jak tam Twoja różana ściana Veilchenka na pewno szczególnie podokazywała .To przecież różany potwór .Grahamek cudownie kwitnie zresztą nie tylko on ;:167 ;:180 Jednak w górach jest inny mikroklimat i widać ,że sprzyja kwitnieniu róż
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu,moja Vilchenka pięknie kwitła w tym roku ale już słońce ją dopiekło i na ten sezon kwitnienie zakończone.
Grahamek ciągle piękny, jedne kwiaty przekwitają inne rozkwitają, ma bardzo dużo pączków.
Teraz pięknie kwitną angielki

Golden Celebration
Obrazek

Heritage
Obrazek
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudna również Golden Celebration tak jak GT,Tyle kwiecia ,że tylko pozazdrościć .Ja jakoś nie mam chyba cierpliwości do angielek .Austin już przekwitł, a kwitł w tym roku zjawiskowo, a The Prince beznadziejny to samo Tradescant ,Abraham Darby.One chyba nie lubią mojego ogródka to samo Marjorie Marshall .Jednak wielkokwiatowe u mnie lepiej rosną
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, angielki potrzebują dużo przestrzeni, moje najlepiej prezentują się jako solistki, tam gdzie są gęsto nasadzone nie mają jak pokazać swoich walorów.
Piszesz, że The Prince beznadziejny to samo Tradescant ,Abraham Darby źle rosną, może spróbuj ich jeszcze ratować.
U mnie w tym roku FF ma mączniaka i chyba się z nim pożegnam, bo jest bardzo mizerny, chociaż uwielbiam jego zapach i aksamitny mocno bordowy kolor kwiatów.
Kilka wielkokwiatowych czerwonych róż wypadło mi z Czerwonej Rabaty, po zimie pozostały puste miejsca, okazało się, że miały podgryzione korzenie, więc coś jesienią tam dosadzę.
Ciągle chodzi mi po głowie The Darc Lady, muszę też zmienić jej miejscówkę jesienią, nie bardzo mam gdzie, to potężna róża, ma cudowne, pachnące i ogromne kwiaty ale ani na naszym forum ani na innych nie widziałam jej pięknie wyeksponowanej, potrzebuje jakiejś specjalnej podpory, na którą na razie nie mam pomysłu.
Tymczasem dołączę moją ;:167

A Shropshire Lad
Obrazek
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tradescant chyba usłyszał moje narzekania na jego witalność :wink: i dzisiaj są już pąki do drugiego kwitnienia .Nie patrzyłam ile ich tam jest ,ale dobre i to,bo siedzi w nowym miejscu od jesieni .Jednak The Prince po mimo ,że ma dużo miejsca nie ma zamiaru się zbierać .Kiedyś Gosia pisała ,że angielki potrzebują 3-4 lat a nawet więcej ,żeby pokazać swoje walory. Jeszcze trochę poczekam chyba ,że jesienią przesadzę Abrahama w bardziej słoneczne miejsce ,bo z tego co wiem to on uwielbia słoneczko . Heniu cudna ASL
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Heniu, przegapiłam cały 2014 rok u Ciebie
Gdzieś mi się zagubiłaś.
Podziwiam Twoje pnące róże. Taka masa kwiecia robi niesamowite wrażenie
Widziałam że masz Shafirę Asmę
Co możesz o niej napisać?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Golden Celebration ;:oj może ja też się takiego dochowam, bo kolorek ma cudny. Krzak u Ciebie przeepiekny
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ciągle coś przesadzamy i rzadko kiedy do końca jesteśmy zadowolone z efektu, Ty piszesz, o przesadzaniu A.D., ja już trzy razy przesadzałam Ambridge Rose i zanosi się na kolejne przesadzanie, na szczęście jeszcze jakoś to znoszą :oops:

Małgosiu, cieszę się że wpadłaś na chwilkę
Margo2 pisze:Widziałam że masz Shafirę Asmę
Co możesz o niej napisać?
Mam tę różę od jesieni 2012r. dopiero w tym roku zobaczyłam jak może być piękna, ogromne jasnoróżowe kwiaty blednące do zewnątrz, jest niezbyt wysoka tak do metra, krzak ma dość zwarty , ma przyjemny lekki zapach.

Sharifa Asma
Obrazek

daysy, ja miałam szczęście do bardzo dobrych sadzonek G.C. od razu w pierwszym sezonie pięknie kwitły, potem było jeszcze lepiej.

Upały w ostatnich dniach przypalają kwiaty i do ogrodu nawet nie wychodzę, dopiero wieczorem jak trochę zelżeje ale i tak cudnie kwitną.

Astrid von Hardenberg Grafin
Obrazek

Eden Rose
Obrazek

Księżniczka Alexandra of Kent Obrazek
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heniu czy mi się wydaje, czy A Shropshire Lad kolorkiem jest podobna do Jubilee Celebration?.
Cudownie kwitną Twoje różyczki ;:oj . Piękna Astrid von Hardenberg Grafin, to jeden krzaczek, cuudna.
Alexandra of Kent widzę żywotna różyczka, u mnie też, mimo młodego wieku zbudowała ładny krzaczek, czekam właśnie aż rozwinie swoje pąki.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

daysy, kolorystycznie ASL i JC są dość podobne, pierwsza jest jednak bardziej pastelowa

A Shropshire Lad
Obrazek

Jubilee Celebration
Obrazek

Astrid to dwa krzaczki, rzeczywiście ładnie kwitnie.
Mam dwie angielki, które ciągle się zbierają i jakoś im słabo wychodzi to właśnie Jubilee Celebration i Young Lycidas , chciałabym zobaczyć u kogoś okazałe krzaczki tych róż, moje kwitną pięknie ale mimo trzeciego sezonu wciąż są blisko ziemi.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ja Eden oddałem , słabo rośnie i niby opryski miała a jedyna goła stoi :( chociaż cudna !
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati, moja Eden jest na razie wyjątkowo zdrowa, niestety kilka razy w sezonie muszę wyrywać jej dzikie odrosty, już kilka razy dobierałam się do korzeni aby wyrwać u nasady ale to nic nie daje i tak odrastają.

Charles Austin
Obrazek

Lady of Shalot
Obrazek

The Darc Lady
Obrazek

Liliowy Las
Obrazek

Hortensja Anabell
Obrazek
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heniu pięknie, rączki same składają się do ;:303 Lady of Shalot cuudowna. Nie pamiętam czy masz również Jubilee Celebration, jeśli tak , to czy one kolorkiem są do siebie podobne :?:

Liliowy las mnie powalił na kolana, takich lilii to ja jeszcze nie widziałam ;:oj . Anabelka też piękna ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

daysy, dzięki za pochwały, Jubilee C. mam ale na razie jest jeszcze młoda i nie ma się czym chwalić, rośnie przy gruncie i bardzo zwiesza kwiaty, kolorystycznie trochę się różnią, Lady bardziej wpada w pomarańcz.
U mnie ciągle pełnia kwitnienia, chociaż wiele koszy przekwitniętych kwiatostanów już poszło na kompost.
A to jeszcze ciepłe fotki

Roter Korsar
Obrazek

Candlelight
Obrazek

That?s Jazz
Obrazek

Nadia Renaissance
Obrazek

Lea Renaissance
Obrazek
Pozdrawiam, Henia