Róże w ogrodzie 2014
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże w ogrodzie 2014
Moje Graceful są latem bez zarzutu, ale teraz siedzą golutkie, co Justynka widziała, bo wczoraj u mnie była. Podlewane są z linii kroplującej.
Majeczko, ja do ciebie po radę. Chodzi o moją Artemis. Jest rewelacyjna i godna polecenia. Zdrowa, lśniąca itd. To tyle o jej zaletach. U mnie natomiast jedna z nich stale wypuszcza dziczkę. Ja ją ucinam jak najniżej, lecz w jej miejscu natychmiast wyrasta nowa. Justynka mówiła, że ty wyrzucasz takie sadzonki z dziczkami. Czyżby miało to znaczyć, że nie ma na nią ratunku? Szczerze mówiąc, mimo tej dziczki róża pięknie kwitnie, ale może bez niej kwitłaby jeszcze obficiej i częściej.
Nie ma żadnego skutecznego sposobu na dziczki?
Majeczko, ja do ciebie po radę. Chodzi o moją Artemis. Jest rewelacyjna i godna polecenia. Zdrowa, lśniąca itd. To tyle o jej zaletach. U mnie natomiast jedna z nich stale wypuszcza dziczkę. Ja ją ucinam jak najniżej, lecz w jej miejscu natychmiast wyrasta nowa. Justynka mówiła, że ty wyrzucasz takie sadzonki z dziczkami. Czyżby miało to znaczyć, że nie ma na nią ratunku? Szczerze mówiąc, mimo tej dziczki róża pięknie kwitnie, ale może bez niej kwitłaby jeszcze obficiej i częściej.
Nie ma żadnego skutecznego sposobu na dziczki?
- justi177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kończąc temat moich róž....
Moje GP rosną obok innych róż, w podobnych warunkach. Ale tylko one jedne nie dają sobie rady. Panny GP mają obok siebie kule bukszpanowe, Pastelle mają nie lepiej - wielkie, nawet 10-letnie krzewy iglaste w sąsiedztwie. Do tego spośród 7 sztuk, czterem wybijają podkładki, z pewnością osłabiając zaszczepioną róźę szlachetną. To było wyjatkowo wyraźne w tym sezonie, wcześniej ten fakt bagatelizowałam. One - te 4 sztuki - najbardziej są chore. Profilaktyczne i interwencyjne opryski nic nie dały. Wyjatkowo duzo uwagi i czasu im poświęciłam. Dla mnie wniosek jest prosty.
Dlatego w następnym sezonie - po trzech latach ich uprąwy i obserwacji - już ich nie będzie.
Również Wandziu ze względu na wycinanie w tym sezonie podkładek, ktore, gdy już wybiją, nabierają wysokosci jakby były na dopingu - od razu je widać - w porównaniu z wyjątkowo niziutkim krzewem GP.
Jestem przekonana, że dłuźej nie ma się co z nimi certolić. To jest przedogródek, wjazd, wejście do domu, czyli miejsce wyjątkowo eksponowane. I wyjątkowo mnie absorbujące przez te nieszczęsne GP
Hmmmm... To taka prywata w wątku Majeczki....
Moje GP rosną obok innych róż, w podobnych warunkach. Ale tylko one jedne nie dają sobie rady. Panny GP mają obok siebie kule bukszpanowe, Pastelle mają nie lepiej - wielkie, nawet 10-letnie krzewy iglaste w sąsiedztwie. Do tego spośród 7 sztuk, czterem wybijają podkładki, z pewnością osłabiając zaszczepioną róźę szlachetną. To było wyjatkowo wyraźne w tym sezonie, wcześniej ten fakt bagatelizowałam. One - te 4 sztuki - najbardziej są chore. Profilaktyczne i interwencyjne opryski nic nie dały. Wyjatkowo duzo uwagi i czasu im poświęciłam. Dla mnie wniosek jest prosty.
Dlatego w następnym sezonie - po trzech latach ich uprąwy i obserwacji - już ich nie będzie.
Również Wandziu ze względu na wycinanie w tym sezonie podkładek, ktore, gdy już wybiją, nabierają wysokosci jakby były na dopingu - od razu je widać - w porównaniu z wyjątkowo niziutkim krzewem GP.
Jestem przekonana, że dłuźej nie ma się co z nimi certolić. To jest przedogródek, wjazd, wejście do domu, czyli miejsce wyjątkowo eksponowane. I wyjątkowo mnie absorbujące przez te nieszczęsne GP

Hmmmm... To taka prywata w wątku Majeczki....

Pozdrawiam
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ostatnio podobają mi się bladawce w typie Genevieve Orisi 

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Majeczko wątek dalej się toczy - bez Ciebie i Twoich róż 

- Marzena2007
- 50p
- Od: 22 sty 2012, o 19:31
Maju trafiłam do Ciebie googlając grafikę dla Agnes S. I wpadłam jak śliwka w kompot... Mam do nadrobienia 8 wątków aby Ciebie poznać i Twe róże.
Zupełnie przez przypadek buszując po F zamówiłam Lavender Ice. Jak piekna jest to róża zobaczyłam na Twoich zdjęciach. Głupi czyli ja ma więcej szczęscia niż rozumu
Posadziłam wczoraj 3 szt LI za kostrzewą siną obok Burgundy Ice, za towarzystwo dostała również Heidi Klum. Mam nadzieję, że to podobny zimny odcień.
Jeśli pzwolisz zostanę w Twoim wątku a zaległości nadrobię zimą. Mam nadzieję, ze wkrótce wrócisz i pokażesz jak aktualnie kwitna Twe róże.
Zupełnie przez przypadek buszując po F zamówiłam Lavender Ice. Jak piekna jest to róża zobaczyłam na Twoich zdjęciach. Głupi czyli ja ma więcej szczęscia niż rozumu

Posadziłam wczoraj 3 szt LI za kostrzewą siną obok Burgundy Ice, za towarzystwo dostała również Heidi Klum. Mam nadzieję, że to podobny zimny odcień.
Jeśli pzwolisz zostanę w Twoim wątku a zaległości nadrobię zimą. Mam nadzieję, ze wkrótce wrócisz i pokażesz jak aktualnie kwitna Twe róże.
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Majko, masz rację, gdyby cżłowiek nie domówił każdego sezonu róż , byłby chyba chory. Piękny kolor Lavender Ice. Jak się krzewi i jak często kwitnie, napisz o niej trochę więcej.
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Majeczko, naprawdę nie zamówiłam ani jednej sztuki
, dlatego tylko po cichutku podczytuję, bo jestem normalnie chora z tego powodu, oczywiście że weszłam na stronę F.... , trenując silną wolę i póki co mi się udało, ale nie wiem czy wytrzymam jak zajrzę tam ponownie
. Obchodzę ogród kilka razy dziennie i nie mam pomysłu na nowe miejsce dla nich i raczej już nic nie wymyślę, poczekam i zobaczę w przyszłym sezonie na pewno coś wypadnie albo też sama czegoś się pozbędę, właśnie przygotowałam miejsce przed działką
na wysadzanie tych mniej podobających mi się roślin, których jednak żal mi się pozbyć, wiosną będę przesadzała chryzantemy, więc zobaczymy 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałam dłuuugą przerwę w forumowaniu i co widzą moje piękne oczy? Nie jestem jedyna
Mnie dobiła pogoda-ciągła susza. Deszczu spadło niewiele, róże kwitły więc niechętnie. Teraz jeszcze kwitną, ale pojedynczymi kwiatami. Posadziłam tylko 3 nowe
To zupełnie do mnie niepodobne.

Mnie dobiła pogoda-ciągła susza. Deszczu spadło niewiele, róże kwitły więc niechętnie. Teraz jeszcze kwitną, ale pojedynczymi kwiatami. Posadziłam tylko 3 nowe

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Nie czas na smutki, nadejdzie wktótce wiosna, a z nią nowy czas na nowe zakupy
.

- Marzena2007
- 50p
- Od: 22 sty 2012, o 19:31
Majka czy wiesz może kto na forum ma Young Lycidas?
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Safoya.Marzena2007 pisze:Majka czy wiesz może kto na forum ma Young Lycidas?
-
- 500p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Madżenko ja mam.Marzena2007 pisze:Majka czy wiesz może kto na forum ma Young Lycidas?
Majka wracaj!

Przez Ciebie kliknęłam trzykrotnie na Chandos Beauty. Chodziła za mną od momentu jak ją pokazałaś.

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Dzień dobry?..
Ewazawady mnie zmotywowała?.. i to jak?.. rozbawiłaś mnie bardzo?.
Trochę się boję czy nie oberwę za trzykrotne kliknięcie ?..
nie, dlatego że to zły wybór, ale za te trzy kliknięcia ?.
Na pisanie na forum nie starczało mi czasu?. ale, starałam się odpisać każdej z was w waszych wątkach lub na pw.
Wieści z mojego ogrodu
???.. u mnie już po bardzo zimnych nocach rabaty różane przybrały wygląd zimowy, tylko
trawnik jest bardzo zielony ?..
Jak dojadą ostatnie zamówione roże?. prawdopodobnie jutro, to jadę je posadzić i mogę odtrąbić koniec tego sezonu.
W moim ogrodzie mogę ten sezon podsumować jednym zdaniem?.. bardzo udany w zmiany aranżacyjne?. wszystko, co było zaplanowane na ten sezon mam już zrobione. Wiosną będzie jeszcze prowadzonych kilka prac, ale, to już sama przyjemność.
nena08, daysy, Gosiu-Margo, Ewuniu7, Krysiu-Ignis05, Gabi, Miłeczko-takasobie, Alicjo-Georgina, Wandziu07, Moniczko-Vertigo, Dorotko-DTI_1,
Ewa-ewka36jj, Marzena2007, Ilonko2715, Ewciu-majowa, Hanna133, Ewazawady?. dziękuję za odwiedziny.
Witam serdecznie nowych gości Marzenkę2007 i Hanna133 zapraszam jeszcze?
Hihihihihi?
nie przez nieuwagę pominęłam odwiedziny Justynki-justi chciałam w odrębnym zdaniu podziękować jej za ukierunkowanie i wskazanie rozwiązań jakie powinnam przyjąć przy realizacji obecnych zmian w ogrodzie.
Justynko, a właściwie i Alexio?. wszak byłaś uczestniczką tego, co się działo?.
dziękuję za cierpliwe wysłuchanie tego, co bym chciała widzieć z tarasu ? dziękuję przede wszystkim Justynce za projekt, który w mgnieniu oka naszkicowała i udzieliła mi cennych rad?.
Nie byłoby zakończenia sezonu bez nowych róż?.. już mam posadzone z Floribundy:
Lacre - 4 szt., Lady of shalott , Munstead Wood - 3 szt. ,Guernsey - 2 szt. , Rosomane Janon , Stephanie Baronin zu Guttenberg Rose , Henrietta Barnett (Harmaxim) , Laduree , Lavender Ice oraz Celebrating Life dla Alexi.
Czekam na róże od Kamili z RosaPlant: Anahe, Abbatiale de Pontigny, You are Beautiful, Dolce Vita, Minerva i Marc Chagall ? 2 szt.
Z Floribudy w większości powtórzyłam odmiany, które bardzo ładnie się sprawdziły i pasują mi kolorami i wysokością.
Nowości to Rosomane Janon i Laduree. Od Kamili będą same nowości ?.
A?.. zapomniałam mam również już posadzone nowości od Alexi : Rosengräfin Marie Henriette, Ventilo, Herzogin Christiana, Dieter Muller 2 szt., Novalis ? 2 szt., Mary Ann ? 3 szt.
Będzie się dużo działo w kolejnym sezonie?
Wstawię na zakończenie sezonu 2014 dosłownie ostatnie zdjęcie jakie zrobiłam tuż przed pierwszą zimną nocą z ? 5C?

Ewazawady mnie zmotywowała?.. i to jak?.. rozbawiłaś mnie bardzo?.

Trochę się boję czy nie oberwę za trzykrotne kliknięcie ?..

Na pisanie na forum nie starczało mi czasu?. ale, starałam się odpisać każdej z was w waszych wątkach lub na pw.

Wieści z mojego ogrodu

trawnik jest bardzo zielony ?..

Jak dojadą ostatnie zamówione roże?. prawdopodobnie jutro, to jadę je posadzić i mogę odtrąbić koniec tego sezonu.
W moim ogrodzie mogę ten sezon podsumować jednym zdaniem?.. bardzo udany w zmiany aranżacyjne?. wszystko, co było zaplanowane na ten sezon mam już zrobione. Wiosną będzie jeszcze prowadzonych kilka prac, ale, to już sama przyjemność.
nena08, daysy, Gosiu-Margo, Ewuniu7, Krysiu-Ignis05, Gabi, Miłeczko-takasobie, Alicjo-Georgina, Wandziu07, Moniczko-Vertigo, Dorotko-DTI_1,
Ewa-ewka36jj, Marzena2007, Ilonko2715, Ewciu-majowa, Hanna133, Ewazawady?. dziękuję za odwiedziny.
Witam serdecznie nowych gości Marzenkę2007 i Hanna133 zapraszam jeszcze?
Hihihihihi?

Justynko, a właściwie i Alexio?. wszak byłaś uczestniczką tego, co się działo?.

Nie byłoby zakończenia sezonu bez nowych róż?.. już mam posadzone z Floribundy:
Lacre - 4 szt., Lady of shalott , Munstead Wood - 3 szt. ,Guernsey - 2 szt. , Rosomane Janon , Stephanie Baronin zu Guttenberg Rose , Henrietta Barnett (Harmaxim) , Laduree , Lavender Ice oraz Celebrating Life dla Alexi.
Czekam na róże od Kamili z RosaPlant: Anahe, Abbatiale de Pontigny, You are Beautiful, Dolce Vita, Minerva i Marc Chagall ? 2 szt.
Z Floribudy w większości powtórzyłam odmiany, które bardzo ładnie się sprawdziły i pasują mi kolorami i wysokością.
Nowości to Rosomane Janon i Laduree. Od Kamili będą same nowości ?.

A?.. zapomniałam mam również już posadzone nowości od Alexi : Rosengräfin Marie Henriette, Ventilo, Herzogin Christiana, Dieter Muller 2 szt., Novalis ? 2 szt., Mary Ann ? 3 szt.
Będzie się dużo działo w kolejnym sezonie?

Wstawię na zakończenie sezonu 2014 dosłownie ostatnie zdjęcie jakie zrobiłam tuż przed pierwszą zimną nocą z ? 5C?

Majeczko, ja tez tutaj zaglądam i nie mogę uwierzyć, ze to już koniec różanego sezonu 
Z niecierpliwością oczekuje na przyszły

Z niecierpliwością oczekuje na przyszły

Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Zgoda na brak polskiej czcionki
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Patrycjo jakie odmiany zamówiłaś