Róże w ogrodzie 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże w ogrodzie 2014

Post »

Moje Graceful są latem bez zarzutu, ale teraz siedzą golutkie, co Justynka widziała, bo wczoraj u mnie była. Podlewane są z linii kroplującej.
Majeczko, ja do ciebie po radę. Chodzi o moją Artemis. Jest rewelacyjna i godna polecenia. Zdrowa, lśniąca itd. To tyle o jej zaletach. U mnie natomiast jedna z nich stale wypuszcza dziczkę. Ja ją ucinam jak najniżej, lecz w jej miejscu natychmiast wyrasta nowa. Justynka mówiła, że ty wyrzucasz takie sadzonki z dziczkami. Czyżby miało to znaczyć, że nie ma na nią ratunku? Szczerze mówiąc, mimo tej dziczki róża pięknie kwitnie, ale może bez niej kwitłaby jeszcze obficiej i częściej.
Nie ma żadnego skutecznego sposobu na dziczki?
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kończąc temat moich róž....
Moje GP rosną obok innych róż, w podobnych warunkach. Ale tylko one jedne nie dają sobie rady. Panny GP mają obok siebie kule bukszpanowe, Pastelle mają nie lepiej - wielkie, nawet 10-letnie krzewy iglaste w sąsiedztwie. Do tego spośród 7 sztuk, czterem wybijają podkładki, z pewnością osłabiając zaszczepioną róźę szlachetną. To było wyjatkowo wyraźne w tym sezonie, wcześniej ten fakt bagatelizowałam. One - te 4 sztuki - najbardziej są chore. Profilaktyczne i interwencyjne opryski nic nie dały. Wyjatkowo duzo uwagi i czasu im poświęciłam. Dla mnie wniosek jest prosty.
Dlatego w następnym sezonie - po trzech latach ich uprąwy i obserwacji - już ich nie będzie.
Również Wandziu ze względu na wycinanie w tym sezonie podkładek, ktore, gdy już wybiją, nabierają wysokosci jakby były na dopingu - od razu je widać - w porównaniu z wyjątkowo niziutkim krzewem GP.
Jestem przekonana, że dłuźej nie ma się co z nimi certolić. To jest przedogródek, wjazd, wejście do domu, czyli miejsce wyjątkowo eksponowane. I wyjątkowo mnie absorbujące przez te nieszczęsne GP :wink:
Hmmmm... To taka prywata w wątku Majeczki.... :oops:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ostatnio podobają mi się bladawce w typie Genevieve Orisi ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majeczko wątek dalej się toczy - bez Ciebie i Twoich róż ;:306
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Maju trafiłam do Ciebie googlając grafikę dla Agnes S. I wpadłam jak śliwka w kompot... Mam do nadrobienia 8 wątków aby Ciebie poznać i Twe róże.

Zupełnie przez przypadek buszując po F zamówiłam Lavender Ice. Jak piekna jest to róża zobaczyłam na Twoich zdjęciach. Głupi czyli ja ma więcej szczęscia niż rozumu :)
Posadziłam wczoraj 3 szt LI za kostrzewą siną obok Burgundy Ice, za towarzystwo dostała również Heidi Klum. Mam nadzieję, że to podobny zimny odcień.
Jeśli pzwolisz zostanę w Twoim wątku a zaległości nadrobię zimą. Mam nadzieję, ze wkrótce wrócisz i pokażesz jak aktualnie kwitna Twe róże.
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Majko, masz rację, gdyby cżłowiek nie domówił każdego sezonu róż , byłby chyba chory. Piękny kolor Lavender Ice. Jak się krzewi i jak często kwitnie, napisz o niej trochę więcej.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Majeczko, naprawdę nie zamówiłam ani jednej sztuki ;:185 , dlatego tylko po cichutku podczytuję, bo jestem normalnie chora z tego powodu, oczywiście że weszłam na stronę F.... , trenując silną wolę i póki co mi się udało, ale nie wiem czy wytrzymam jak zajrzę tam ponownie ;:306 . Obchodzę ogród kilka razy dziennie i nie mam pomysłu na nowe miejsce dla nich i raczej już nic nie wymyślę, poczekam i zobaczę w przyszłym sezonie na pewno coś wypadnie albo też sama czegoś się pozbędę, właśnie przygotowałam miejsce przed działką :;230 na wysadzanie tych mniej podobających mi się roślin, których jednak żal mi się pozbyć, wiosną będę przesadzała chryzantemy, więc zobaczymy :oops:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Miałam dłuuugą przerwę w forumowaniu i co widzą moje piękne oczy? Nie jestem jedyna :D
Mnie dobiła pogoda-ciągła susza. Deszczu spadło niewiele, róże kwitły więc niechętnie. Teraz jeszcze kwitną, ale pojedynczymi kwiatami. Posadziłam tylko 3 nowe :( To zupełnie do mnie niepodobne.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Nie czas na smutki, nadejdzie wktótce wiosna, a z nią nowy czas na nowe zakupy ;:138 .
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Majka czy wiesz może kto na forum ma Young Lycidas?
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Marzena2007 pisze:Majka czy wiesz może kto na forum ma Young Lycidas?
Safoya.
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Marzena2007 pisze:Majka czy wiesz może kto na forum ma Young Lycidas?
Madżenko ja mam.

Majka wracaj! ;:145
Przez Ciebie kliknęłam trzykrotnie na Chandos Beauty. Chodziła za mną od momentu jak ją pokazałaś.
Obrazek
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Dzień dobry?.. :wit
Ewazawady mnie zmotywowała?.. i to jak?.. rozbawiłaś mnie bardzo?. Obrazek :;230

Trochę się boję czy nie oberwę za trzykrotne kliknięcie ?.. :D nie, dlatego że to zły wybór, ale za te trzy kliknięcia ?.

Na pisanie na forum nie starczało mi czasu?. ale, starałam się odpisać każdej z was w waszych wątkach lub na pw. ;:196

Wieści z mojego ogrodu ;:173 ???.. u mnie już po bardzo zimnych nocach rabaty różane przybrały wygląd zimowy, tylko
trawnik jest bardzo zielony ?.. :;230
Jak dojadą ostatnie zamówione roże?. prawdopodobnie jutro, to jadę je posadzić i mogę odtrąbić koniec tego sezonu.
W moim ogrodzie mogę ten sezon podsumować jednym zdaniem?.. bardzo udany w zmiany aranżacyjne?. wszystko, co było zaplanowane na ten sezon mam już zrobione. Wiosną będzie jeszcze prowadzonych kilka prac, ale, to już sama przyjemność.

nena08, daysy, Gosiu-Margo, Ewuniu7, Krysiu-Ignis05, Gabi, Miłeczko-takasobie, Alicjo-Georgina, Wandziu07, Moniczko-Vertigo, Dorotko-DTI_1,
Ewa-ewka36jj, Marzena2007, Ilonko2715, Ewciu-majowa, Hanna133, Ewazawady?. dziękuję za odwiedziny.
Witam serdecznie nowych gości Marzenkę2007 i Hanna133 zapraszam jeszcze?

Hihihihihi? :;230 nie przez nieuwagę pominęłam odwiedziny Justynki-justi chciałam w odrębnym zdaniu podziękować jej za ukierunkowanie i wskazanie rozwiązań jakie powinnam przyjąć przy realizacji obecnych zmian w ogrodzie.
Justynko, a właściwie i Alexio?. wszak byłaś uczestniczką tego, co się działo?. :D dziękuję za cierpliwe wysłuchanie tego, co bym chciała widzieć z tarasu ? dziękuję przede wszystkim Justynce za projekt, który w mgnieniu oka naszkicowała i udzieliła mi cennych rad?. ;:180 ;:196

Nie byłoby zakończenia sezonu bez nowych róż?.. już mam posadzone z Floribundy:
Lacre - 4 szt., Lady of shalott , Munstead Wood - 3 szt. ,Guernsey - 2 szt. , Rosomane Janon , Stephanie Baronin zu Guttenberg Rose , Henrietta Barnett (Harmaxim) , Laduree , Lavender Ice oraz Celebrating Life dla Alexi.
Czekam na róże od Kamili z RosaPlant: Anahe, Abbatiale de Pontigny, You are Beautiful, Dolce Vita, Minerva i Marc Chagall ? 2 szt.
Z Floribudy w większości powtórzyłam odmiany, które bardzo ładnie się sprawdziły i pasują mi kolorami i wysokością.
Nowości to Rosomane Janon i Laduree. Od Kamili będą same nowości ?. :D
A?.. zapomniałam mam również już posadzone nowości od Alexi : Rosengräfin Marie Henriette, Ventilo, Herzogin Christiana, Dieter Muller 2 szt., Novalis ? 2 szt., Mary Ann ? 3 szt.

Będzie się dużo działo w kolejnym sezonie? :heja :heja
Wstawię na zakończenie sezonu 2014 dosłownie ostatnie zdjęcie jakie zrobiłam tuż przed pierwszą zimną nocą z ? 5C?

Obrazek

:wit ;:196
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40

Post »

Majeczko, ja tez tutaj zaglądam i nie mogę uwierzyć, ze to już koniec różanego sezonu ;:145
Z niecierpliwością oczekuje na przyszły ;:168
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Sezon zleciał mi bardzo szybko.... ale Patrycjo będziemy wspominać i paplać o różach ile wlezie.... a, później będziemy robić kolejne zamówienia.... :;230
Patrycjo jakie odmiany zamówiłaś :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”