Mój ogród - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród - 2014

Post »

Wiolu :wit
Cudne te Twoje wianki ;:433 ;:433
Hortensje masz przepiękne ;:167
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, dzięki za pomysła x :lol: ... szkoda że nie mam wystarczającej ilości ziół :roll:
Wpisałam w grafikę google i fajne rzeczy 'wyskoczyły' Dodatkowo taki wianek musi pięknie pachnieć.

Aga, upał i mnie wykańcza. Ogród wymaga odchwaszczenia, a ja nie mam na to siły ! Codziennie tylko troszkę skubnę w najgorszych miejscach, aby nie zarosło i czekam, aż będzie znośna ta pogoda.
Wiankowanie bardzo mi się spodobało, ale też materiały czekały na wenę chyba ponad rok.

Dorotko, coś tam już wiesz, bo orientujesz się, ze ogrodowa moze nie dać rady. Tak, to prawda, one są wrażliwe na mróz, kwitną na pędach ubiegłorocznych, które lubią przemarzać. Poza tym muszą mieć odpowiednie pH (trzeba zakwaszać glebę) i wilgotność. Ogrodowe odradzam, ja dwie ostatnie wywaliłam w tym roku i postanowiłam, ze już nigdy więcej.
Hortensje bukietowe to super rośliny, wytrzymałe, kwitnące na nowych pędach, nie chorujące.
Jest wiele wspaniałych odmian. Polecam lubianą i popularną Limelight jak również Vanille Fraise, Phantom czy serię Magical. Z mniejszych słodka jest Bobo.
Może zajrzysz na mojego bloga hortensjowego http://hydrangeas.blogspot.com/

Aniu, bardzo dziękuję ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Old Port moja ulubienica. Pięknie zdjęcie jej zrobiłaś. Ona jest bardzo fotogeniczna. Mam jedną i zdecydowanie jeszcze będę ją dokupować bo sprawdziła się wyśmienicie.

Old Port zamówiłam właśnie 3 dodatkowe sztuki ;:306 Od marzeń do realizacji droga krótka :heja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne wianuszki i hortensje:) U mnie w tym roku bujnie kwitną ;:108
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Hej :wit Identyczne lilie stoją u nas w wazonie :)Znasz może ich imię? :D
Piękny masz ogród i piękne kwiaty. Działka wygląda na dużą,sporo miejsca do sadzenia :D Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pięknie wyszedł Ci i drugi wianek. ;:63
Widzę, że ładnie zakwitła Ci też perowskia. ;:333
U mnie jakoś nie za bardzo chce się rozrastać, ale za to ma kilka silnych i sztywnych pędów.
Nawet ja sobie rozmnożyłam i będę wysadzać jak się ochłodzi.
Własnie leje jak z cebra, to po deszczu będzie się dobrze sadziło. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Wiolu, jak Ci się podoba Piano ?
Wianek cudny.... aha.. powiedz mi czy "limonka" ma rzeczywiście limonkowy kolor ?
Mam trzy i każda ma inny odcień, ale jedna jest naprawdę "zielona"...
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wiolu, ;:196 za informację i linka do Twojego bloga. Byłam, widziałam i będę zaglądać ;:108 Coś mi się rozjaśniło i już wiem czego mam szukać :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Wiolu widzę, że nie marnujesz czasu w trakcie upałów i wyplatasz wianki ;) Ale rozumiem Ciebie doskonale, ja też nie daję rady pracować na zewnątrz w tak wysokich temperaturach, nie idzie i koniec, wysiadkę robię ;) Dopiero późnym popołudniem daje się cokolwiek robić.
Widzę, że hortensja kosmata zakwitła, dużo ma kwiatów, czy nadal nędznie? Ja się trochę z niej wyleczyłam.
Perowskia tworzy piękny krzak, taka fioletowa mgiełka. A wiesz, że Twoja sadzonka u mnie przyjęła się i zimuje bez problemu? :heja Tylko jak patrzę na Twój okaz, to chyba swoją muszę przesadzić na lepsze miejsce.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aprilku, szybka jesteś :;230
Old Port nie zawiodła mnie. U mnie to młodziak, ale będzie z niej ładna róża.
Przyznaję że w pąkach nie wyglądała na nią. Myślałam już, że to pomyłka, ale na szczęście nie :D

Aniu, a jakie masz hortensje - ogrodowe czy bukietowe ?
Bukietówki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły :wink:

Patrycja, nazw lilii niestety nie znam, więc nie pomogę ;:185
Miejsca w ogrodzie coraz mniej. Jeszcze małe rośliny, byliny nie ma problemu wcisnąć, ale już z różami czy hortensjami mam większy problem.

Grażynko, moja perovskia rośnie jak szalona. Na dodatek sama się sieje i co roku mam sporo młodych roślin. Pewnie całą masę likwiduję przy plewieniu, bo by.ły by jej ilości hurtowe. Nie przeszkadza jej moja gliniasta gleba, ale lubi słoneczko, dużo słoneczka ;:3
Czekam do jesieni. Ponasadzam jej trochę w ogrodzie a resztę oddam w dobre ręce :wink:

Gabi, pewnie masz siewki Limonki i dlatego każda jest trochę inna. Ja mam też trzy i tylko jedna to oryginał. Dwie pozostałe mają mniejsze kwiatostany i dużo szybciej tracą ten zielony kolor.
Piano bardzo mi się podoba. Ma napakowane, rozetowe kwiaty a ja takie uwielbiam. Na razie rośnie w donicy, ale jesienią myślę ją wysadzić doogrodu.

Dorotko, no to super, że coś się rozjaśniło :D Gdyby jeszcze coś, to postaram sie pomóc :wink:

Alu, ja odpuściłam wszelkie prace w ogrodzie. Zabiorę się za nie, jak temperatura trochę spadnie. To już jest niebezpieczne dla zdrowia.
W mojej małej miejscowości jak 2 razy w tygodniu jedzie karetka, to jest dużo a ostatnio słychać nawet kilka razy dziennie :?
Perovskia sieje się u mnie jak głupia. Wiosną wyplewiłam sporo siewek a i tak z 15 zostało, więc jesienią mogę Ci podesłać jak by co :wink:
Co do stanowiska, to lubi słoneczko. Im większa patelnia tym lepiej sobie radzi. U mojej mamy ma trochę cienia po południu i jest o połowę mniejsza.

U nas kolejny dzień tropików. Człowiek poci się od samego mrugania oczami. Lubię ciepło, ale to co teraz mamy jest nie do zniesienia. Wczoraj nagotowałam gar lecza, więc dziś tylko relaks. Może wybiorę się z dziećmi nad wodę ....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Wiolu śliczne są Twoje hortensje, ostatnio wzięło mnie na Limelight, cudowna. A rozsiewu perovskii zazdroszczę ;) Moja rośnie na południowej wystawie, kilkadziesiąt centymetrów od ściany domku, więc słońce i ciepło tam jest. Ale chyba problem tkwi w wilgoci, bo ostatnimi czasy zalewo mi tą rabatę. Ale jakby co, zgłoszę się kiedyś tam po sadzonkę ;)
Ostatnie zdjęcie idylla ogrodnicza, trawnik zadbany i zielony (u nas trawy powypalane) no i te hortensje w tle...
U Ciebie leczo, a ja przedwczoraj robiłam niby gulasz z cukinii i innych warzyw sezonowych i wyszedł mi podłoże :D Ale teraz zaczął się najlepszy czas dla bezmięsnego towarzystwa, jest w czym wybierać, zwłaszcza, że swoje warzywa dojrzewają w tych tropikach jak szalone. A jutro ponoć mają być 34 stopnie ;:oj
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Słuszna decyzja ;:333 , to przepiękna roślina i długo kwitnąca.
Skoro taka słonkolubna to muszę jedną przesadzić w inne miejsce, bo chyba ma za dużo cienia.
Ten bukiet pysznogłówki masz olbrzymi. ;:224
U mnie taka dorodna nigdy nie była.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wiolu, piękne te Twoje hortensje no i oczywiście jak zawsze różyczki ;:167
A ja muszę się pochwalić....W sobotę kupiłam za Twoją radą Hortensję Limelight :heja Wstawię fotkę u siebie. Czeka teraz na miejsce na rabacie, która jest w fazie przeróbki :) a raczej totalnej rewolucji :wink:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu, z tym trawnikiem to tylko złudzenie. Na zdjęciu zaraz po koszeniu - wtedy prezentuje się najlepiej. W rzeczywistości daleko mu do ideału. Rośnie na nim niestety, nie tylko trawa. Walczę jedynie z mniszkiem, którego nienawidzę na trawniku :twisted: Z pozostałymi chwastami już odpuściłam.
Jeśli kiedyś potrzebowała byś sadzonki perowski, to służę. Najlepszy termin to wiosna lub jesień, bo wszystkie rosną w gruncie i z doświadczenia wiem, że w sezonie nie najlepiej znoszą przesadzanie. Z miesiąc temu dałam 3 sadzonki sąsiadce i wszystkie jej padły.

Grażynko, perovskia słonkolubna zdecydowanie - podobnie jak lavenda. Uwielbiam ją. Kiedyś widziałam ją na zdjęciu z hortensjami bukietowymi na przemian i wyglądało to obłędnie. Myślę coś takiego u siebie zrobić. Muszę tylko naszczepić Limelight, bo to moja faworytka a zakup 10 sadzonek, to wydatek nie na moją kieszeń ;:185

Dorotko z Limelight będziesz zadowolona, gwarantuję. Ja mam kilkadziesiąt odmian hortensi, niektóre z nich to rarytasy nie dostępne w Polsce a Limelight jest od lat niezmiennie moją ulubienicą. Myślę ją sobie rozmnożyć i zrobić szpaler przeplatany perovskią ....

Dziś tylko moje wypociny :D Podpatrzyłam w programie Mai pomysł na wykorzystanie suchych badylków po lawendzie. Zamiast wyrzucać na kompost robię .... podpałki do kominka lub grilla. Pomysł świetny. W tym roku nic z lawendy nie zmarnowało się. Suszone kwiaty i wszelkie drobne odpady poszły do saszetek zapachowych a łodygi na podpałki. Zanim skończą żywot są również świetne jako dekoracja...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Wiolu, a powiedz mi czy Limelight jest jedna ?...
Pytam, bo sąsiadce pan na targu chyba nawciskał kitu że są dwie odmiany... jedna jaśniejsza i druga rzeczywiście limonkowa... a może to prawda ?
Z lawendą zrobiłaś dobrze... ja nie pomyślałam... ;:223
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”