Ginka, napisałaś, że "sałaty którą kupiłam ma czarne nasionka! to znak że dobrze zniesie mrozy" a z mojego doświadczenia wyszło, że sałata z czarnymi nasionkami to jest sałata zwana szwedzką. Ta z białymi nasionkami ma liście gładkie a ta z czarnymi takie pomarszczone. O tym mrozie pierwsze słyszę.
McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki
-
ann33
- 200p

- Od: 30 mar 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Warzywny ogródek McMArchewki
McMArchewka, jak tam z siewem? Czy dynię już włożyłeś do ziemi w pojemnik w domu? Mam jedno nasionko (drugie dałam koleżance) od Błażeja i trzęsę się nad nim jak nie wiem co. Dajesz wprost do gruntu czy najpierw w domu?
Ginka, napisałaś, że "sałaty którą kupiłam ma czarne nasionka! to znak że dobrze zniesie mrozy" a z mojego doświadczenia wyszło, że sałata z czarnymi nasionkami to jest sałata zwana szwedzką. Ta z białymi nasionkami ma liście gładkie a ta z czarnymi takie pomarszczone. O tym mrozie pierwsze słyszę.
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W sałatowym wątku było, że czarnonasionkowe mogą nawet zimować w ziemi (jaki % w tym prawdy to do końca się nie dowiem, póki nie zrobię eksperymentu). Dębolistna ma termin siewu do gruntu od lutego...więc coś chyba w tym jest.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
ann33 Wszak ja jeszcze nie siałem dyni
Ale swoją Atlantic Gigant sieję w doniczce w połowie kwietnia 
emilijaie Witaj
Cieszę się, że śledzisz mój wątek :33 Miło mi jak czytam takie posty 
Moje rączniki, bratki, stwiewia i bazylię siane zeszłej soboty jeszcze nie wzeszły. Dziś chcę posiać sałatę i pomidory
emilijaie Witaj
Moje rączniki, bratki, stwiewia i bazylię siane zeszłej soboty jeszcze nie wzeszły. Dziś chcę posiać sałatę i pomidory
- McMArchewka
- 1000p

No, zaraz zbieram się i idę siać sałatę i pomidory. Chciałem dziś zacząć powiększać grządki, jednak pogoda wcale nie sprzyja tej czynności. Spróbuję wyrobić się z tym przez następny tydzień,w najgorszym wypadku w przyszłą sobotę, co z kolei opóźni pierwszy siew o tydzień. Cóż, najwyżej będę siał etapami 
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Witaj
, w końcu w domu i oczywiście nie obeszło się bez obejścia ogródka i pojemników z siewkami
(sałaty i szpinak budzą się do życia, szczególnie 'dębolistna' i 'masłowa', posiałam do pojemniczka także 'red bowl' która również ma czarne nasionka
), wsadziłam dodatkowo taśmę z amsterdamką
.
Dostałam informację, że w poniedziałek/wtorek ma u mnie padać deszcz ze śniegiem, to będę musiała opatulić foliak... a tak mnie już korci żeby porobić (odmierzyć) grządki i posiać kalarepkę i rzodkiewkę do gruntu
.
Selery troszkę mi się wyciągnęły (szczególnie naciowy, bo wystrzelił pierwszy i widać już pierwsze liście właściwe
).
Tyle by się chciało robić rzeczy, że nie wiadomo by było gdzie ręce wsadzić, ale ta pogoda na nic nie pozwala
.
Dostałam informację, że w poniedziałek/wtorek ma u mnie padać deszcz ze śniegiem, to będę musiała opatulić foliak... a tak mnie już korci żeby porobić (odmierzyć) grządki i posiać kalarepkę i rzodkiewkę do gruntu
Selery troszkę mi się wyciągnęły (szczególnie naciowy, bo wystrzelił pierwszy i widać już pierwsze liście właściwe
Tyle by się chciało robić rzeczy, że nie wiadomo by było gdzie ręce wsadzić, ale ta pogoda na nic nie pozwala
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
-
krysia67
- 200p

- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Michałku, czy posiałeś pomidory ?
Ja siałam w piątek.
Posiałam, aż 30 odmian /19 koktajlowych i 11 normalnych/.
Na jesień co roku sobie "postanawiam", że 5 krzaków mi wystarczy i balkon będę mieć, również do innych celów, a nie tylko do uprawy pomidorów.
Na obietnicach jednak się kończy. Zbliża się wiosna, a ja o zeszłorocznych postanowieniach całkowicie zapominam
.
Będę sadzić tylko po jednym krzaku z odmiany. No może wiszących i doniczkowych więcej, ponieważ będą wisieć na stelażach poza balkonem.
Część będzie musieć i tak wylądować na grządkach, ponieważ na balkonie się nie zmieszczą.
pozdrawiam
Krystyna
Ja siałam w piątek.
Posiałam, aż 30 odmian /19 koktajlowych i 11 normalnych/.
Na jesień co roku sobie "postanawiam", że 5 krzaków mi wystarczy i balkon będę mieć, również do innych celów, a nie tylko do uprawy pomidorów.
Na obietnicach jednak się kończy. Zbliża się wiosna, a ja o zeszłorocznych postanowieniach całkowicie zapominam
Będę sadzić tylko po jednym krzaku z odmiany. No może wiszących i doniczkowych więcej, ponieważ będą wisieć na stelażach poza balkonem.
Część będzie musieć i tak wylądować na grządkach, ponieważ na balkonie się nie zmieszczą.
pozdrawiam
Krystyna
- Sybil
- 200p

- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Krysiu, ja mam tę chorobę zaawansowaną- 52 odmiany- 6 wczesnych, 6 koktajlowych, 40 w foliaku
Tunel ma 4,5/15m, chciałam kupić mniejszy, mąż bardziej realistycznie nakłonił mnie na wiiększy i dochodzę do wniosku, że potrafię zapełnić każdy metraż ;) Tylko czasu brak.
McMarchewka- a moja marchewka już posiana w foliaku, na razie Pariser Markt, jeszcze dosieję Pierwszy Zbiór. Plus rzodkiewka współrzędnie. No i oczywiście zielony groszek 6-tygodniowy
McMarchewka- a moja marchewka już posiana w foliaku, na razie Pariser Markt, jeszcze dosieję Pierwszy Zbiór. Plus rzodkiewka współrzędnie. No i oczywiście zielony groszek 6-tygodniowy
-
krysia67
- 200p

No to Sybil zaszalałaś
.
Ja też wychodzę z założenia, że lepiej mieć więcej niż mniej /oczywiście jak są chętni do pomocy/
Faktycznie tunel macie duży. Pewnie będziecie sadzić więcej niż po jednym krzaku z odmiany ?
pozdrawiam
Krystyna
Ja też wychodzę z założenia, że lepiej mieć więcej niż mniej /oczywiście jak są chętni do pomocy/
Faktycznie tunel macie duży. Pewnie będziecie sadzić więcej niż po jednym krzaku z odmiany ?
pozdrawiam
Krystyna
-
ann33
- 200p

- Od: 30 mar 2010, o 15:36
Sybil, ile daliście za ten tunel?
- McMArchewka
- 1000p

krysia67 Tak, Krysiu, siałem w zeszłą sobotę razem z sałatą. Wysiałem 9 odmian, tej drugiej zaś dwie. Mam nadzieję, że szybko skiełkują. Pomidorki trzymam w pokoju, a sałatę w piwnicy. Tam też mam rącznika kasztanowca 
Ginka No to widzę, że u Ciebie grubo
Moja sałatka, siana tydzień temu, nawet nie myśli o tym, żeby wykiełkować
Ale jakby co to posieję wprost do gruntu XD
Ejej, się porobiło. Jutro miałem siać, jednak chyba opóźnię siew o tydzień ze względu na to, że nie mam przygotowanych grządek do końca (tak, grządka pod cebule nadal fizycznie nie istnieje
). Ograniczę się jutro do zrobienia redlin, wysiania w nich marchewki i pietruszki, poniżej trochę rzodkiewki i koperku. Już kij z tą grządką na cebulę, wstanę rano i ukopię kawałek łączący dużą okrągłą z małą okrągłą oraz nadam tej pierwszej kształt kwadratu. Pozwoli mi to posiać groszek oraz sałaty i szpinak :P
Zobaczę, jak się wyrobię. Poza tym mam zawsze coś do nauki - wiadomo, c nie
Bo nauka zawsze była moją drugą opcją XD
Ginka No to widzę, że u Ciebie grubo
Ejej, się porobiło. Jutro miałem siać, jednak chyba opóźnię siew o tydzień ze względu na to, że nie mam przygotowanych grządek do końca (tak, grządka pod cebule nadal fizycznie nie istnieje
Zobaczę, jak się wyrobię. Poza tym mam zawsze coś do nauki - wiadomo, c nie
Bo nauka zawsze była moją drugą opcją XD
-
krysia67
- 200p

Michałku, no nareszcie się odzywasz
Już się martwiłam co taka cisza u Ciebie.
Z moich 30 odmian - doniczek /jedna odmiana = jedna doniczka/ do dnia dzisiejszego nie skiełkowały tylko dwie. Myślę, że do jutra będzie komplet skiełkowanych.
pozdrawiam
Krystyna
Już się martwiłam co taka cisza u Ciebie.
Z moich 30 odmian - doniczek /jedna odmiana = jedna doniczka/ do dnia dzisiejszego nie skiełkowały tylko dwie. Myślę, że do jutra będzie komplet skiełkowanych.
pozdrawiam
Krystyna
- McMArchewka
- 1000p

Szpokojnie, żyję XD
U mnie te 9 odmian jest w 9 doniczkach, liczę na to, że skiełkują jak najszybciej. Szczerz mówiąc to się już martwię trochę :///
Ale za to bazylia kiełkuje
Ze stewii jednak nici :/
U mnie te 9 odmian jest w 9 doniczkach, liczę na to, że skiełkują jak najszybciej. Szczerz mówiąc to się już martwię trochę :///
Ale za to bazylia kiełkuje
-
krysia67
- 200p

Michałku, do wczorajszego wieczora nie miałam skiełkowanych 15 doniczek.
Mam je wszystkie na oknie południowym, a więc dobrze są ogrzewane przez
.
Nie martw się, lada dzień skiełkują
pozdrawiam
Krystyna
Mam je wszystkie na oknie południowym, a więc dobrze są ogrzewane przez
Nie martw się, lada dzień skiełkują
pozdrawiam
Krystyna
- McMArchewka
- 1000p

Mam nadzieję. Były one w piwnicy, ale jakieś 3 dni temu przeniosłem je do pokoju, koło kaloryfera :p Czekam na nie, bo nie mam już nasion większości odmian tam wysianych 
-
krysia67
- 200p

Moje stoją na oknie południowym i oprócz tego są ogrzewane kaloryferem od spodu.
Myślę, że jak wszystkie już skiełkują to zakręcę kaloryfer co by mi za bardzo nie wybujały i będę musieć trochę marznąć
Ty Michałku spokojnie czekaj, tym bardziej, że miałeś je w piwnicy.
Michałku, dobrze że piszesz co posiałeś, bo ja zapomniałam o wysiewie bazylii
Jutro ją posieję.
pozdrawiam
Krystyna
Myślę, że jak wszystkie już skiełkują to zakręcę kaloryfer co by mi za bardzo nie wybujały i będę musieć trochę marznąć
Ty Michałku spokojnie czekaj, tym bardziej, że miałeś je w piwnicy.
Michałku, dobrze że piszesz co posiałeś, bo ja zapomniałam o wysiewie bazylii
Jutro ją posieję.
pozdrawiam
Krystyna