McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

McMArchewka, jak tam z siewem? Czy dynię już włożyłeś do ziemi w pojemnik w domu? Mam jedno nasionko (drugie dałam koleżance) od Błażeja i trzęsę się nad nim jak nie wiem co. Dajesz wprost do gruntu czy najpierw w domu? :?:

Ginka, napisałaś, że "sałaty którą kupiłam ma czarne nasionka! to znak że dobrze zniesie mrozy" a z mojego doświadczenia wyszło, że sałata z czarnymi nasionkami to jest sałata zwana szwedzką. Ta z białymi nasionkami ma liście gładkie a ta z czarnymi takie pomarszczone. O tym mrozie pierwsze słyszę. :shock:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W sałatowym wątku było, że czarnonasionkowe mogą nawet zimować w ziemi (jaki % w tym prawdy to do końca się nie dowiem, póki nie zrobię eksperymentu). Dębolistna ma termin siewu do gruntu od lutego...więc coś chyba w tym jest.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

ann33 Wszak ja jeszcze nie siałem dyni :D Ale swoją Atlantic Gigant sieję w doniczce w połowie kwietnia :)

emilijaie Witaj :wit Cieszę się, że śledzisz mój wątek :33 Miło mi jak czytam takie posty :D

Moje rączniki, bratki, stwiewia i bazylię siane zeszłej soboty jeszcze nie wzeszły. Dziś chcę posiać sałatę i pomidory :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

No, zaraz zbieram się i idę siać sałatę i pomidory. Chciałem dziś zacząć powiększać grządki, jednak pogoda wcale nie sprzyja tej czynności. Spróbuję wyrobić się z tym przez następny tydzień,w najgorszym wypadku w przyszłą sobotę, co z kolei opóźni pierwszy siew o tydzień. Cóż, najwyżej będę siał etapami :wink:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Witaj :D, w końcu w domu i oczywiście nie obeszło się bez obejścia ogródka i pojemników z siewkami :D (sałaty i szpinak budzą się do życia, szczególnie 'dębolistna' i 'masłowa', posiałam do pojemniczka także 'red bowl' która również ma czarne nasionka :wink: ), wsadziłam dodatkowo taśmę z amsterdamką ;:65 .
Dostałam informację, że w poniedziałek/wtorek ma u mnie padać deszcz ze śniegiem, to będę musiała opatulić foliak... a tak mnie już korci żeby porobić (odmierzyć) grządki i posiać kalarepkę i rzodkiewkę do gruntu ;:65 .
Selery troszkę mi się wyciągnęły (szczególnie naciowy, bo wystrzelił pierwszy i widać już pierwsze liście właściwe :tan ).

Tyle by się chciało robić rzeczy, że nie wiadomo by było gdzie ręce wsadzić, ale ta pogoda na nic nie pozwala ;:185 .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

Michałku, czy posiałeś pomidory ?

Ja siałam w piątek.
Posiałam, aż 30 odmian /19 koktajlowych i 11 normalnych/.
Na jesień co roku sobie "postanawiam", że 5 krzaków mi wystarczy i balkon będę mieć, również do innych celów, a nie tylko do uprawy pomidorów.
Na obietnicach jednak się kończy. Zbliża się wiosna, a ja o zeszłorocznych postanowieniach całkowicie zapominam ;:124.

Będę sadzić tylko po jednym krzaku z odmiany. No może wiszących i doniczkowych więcej, ponieważ będą wisieć na stelażach poza balkonem.
Część będzie musieć i tak wylądować na grządkach, ponieważ na balkonie się nie zmieszczą.

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

Krysiu, ja mam tę chorobę zaawansowaną- 52 odmiany- 6 wczesnych, 6 koktajlowych, 40 w foliaku :) Tunel ma 4,5/15m, chciałam kupić mniejszy, mąż bardziej realistycznie nakłonił mnie na wiiększy i dochodzę do wniosku, że potrafię zapełnić każdy metraż ;) Tylko czasu brak.
McMarchewka- a moja marchewka już posiana w foliaku, na razie Pariser Markt, jeszcze dosieję Pierwszy Zbiór. Plus rzodkiewka współrzędnie. No i oczywiście zielony groszek 6-tygodniowy :)
krysia67
200p
200p

Post »

No to Sybil zaszalałaś ;:180 ;:63 .

Ja też wychodzę z założenia, że lepiej mieć więcej niż mniej /oczywiście jak są chętni do pomocy/
Faktycznie tunel macie duży. Pewnie będziecie sadzić więcej niż po jednym krzaku z odmiany ?

pozdrawiam
Krystyna
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

Sybil, ile daliście za ten tunel?
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

krysia67 Tak, Krysiu, siałem w zeszłą sobotę razem z sałatą. Wysiałem 9 odmian, tej drugiej zaś dwie. Mam nadzieję, że szybko skiełkują. Pomidorki trzymam w pokoju, a sałatę w piwnicy. Tam też mam rącznika kasztanowca :D

Ginka No to widzę, że u Ciebie grubo :D Moja sałatka, siana tydzień temu, nawet nie myśli o tym, żeby wykiełkować :| Ale jakby co to posieję wprost do gruntu XD

Ejej, się porobiło. Jutro miałem siać, jednak chyba opóźnię siew o tydzień ze względu na to, że nie mam przygotowanych grządek do końca (tak, grządka pod cebule nadal fizycznie nie istnieje :D ). Ograniczę się jutro do zrobienia redlin, wysiania w nich marchewki i pietruszki, poniżej trochę rzodkiewki i koperku. Już kij z tą grządką na cebulę, wstanę rano i ukopię kawałek łączący dużą okrągłą z małą okrągłą oraz nadam tej pierwszej kształt kwadratu. Pozwoli mi to posiać groszek oraz sałaty i szpinak :P

Zobaczę, jak się wyrobię. Poza tym mam zawsze coś do nauki - wiadomo, c nie :wink:

Bo nauka zawsze była moją drugą opcją XD
krysia67
200p
200p

Post »

Michałku, no nareszcie się odzywasz :wink:
Już się martwiłam co taka cisza u Ciebie.

Z moich 30 odmian - doniczek /jedna odmiana = jedna doniczka/ do dnia dzisiejszego nie skiełkowały tylko dwie. Myślę, że do jutra będzie komplet skiełkowanych.

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Szpokojnie, żyję XD

U mnie te 9 odmian jest w 9 doniczkach, liczę na to, że skiełkują jak najszybciej. Szczerz mówiąc to się już martwię trochę :///

Ale za to bazylia kiełkuje :heja Ze stewii jednak nici :/
krysia67
200p
200p

Post »

Michałku, do wczorajszego wieczora nie miałam skiełkowanych 15 doniczek.
Mam je wszystkie na oknie południowym, a więc dobrze są ogrzewane przez ;:3 .
Nie martw się, lada dzień skiełkują :wink:

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Mam nadzieję. Były one w piwnicy, ale jakieś 3 dni temu przeniosłem je do pokoju, koło kaloryfera :p Czekam na nie, bo nie mam już nasion większości odmian tam wysianych :D
krysia67
200p
200p

Post »

Moje stoją na oknie południowym i oprócz tego są ogrzewane kaloryferem od spodu.
Myślę, że jak wszystkie już skiełkują to zakręcę kaloryfer co by mi za bardzo nie wybujały i będę musieć trochę marznąć :(
Ty Michałku spokojnie czekaj, tym bardziej, że miałeś je w piwnicy.

Michałku, dobrze że piszesz co posiałeś, bo ja zapomniałam o wysiewie bazylii :(
Jutro ją posieję.

pozdrawiam
Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”