Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komuś tu odbija. cz.3

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komuś tu odbija. cz.3

Post »

Wiem, systemik tak dziala. Mniej wiecej jak srodki insektobojcze zakrapiane na kark kota. :wink: To jest przedzior bo widze te charakterystyczne, jasne plamy na lisciach Drzewa. Pozostalym po prostu liscie zolkna i opadaja, ale Schizopatalus ma jakby slady po ukluciu szpilka na lisciach - typowe. Nie rozumiem zupelnie braku reakcji...

Labka, powalilo mnie kiedys inne haslo... Jadac w Bieszczady na motocyklu, mialam wypadek w wyniku ktorego wygladalam na lekko przeszlifowana. Szyte powieki, dziura pod nosem, szlif blacharki bo kask puscil, a rylam w kostke brukowa. Mielismy 2 dni zaklepane w cudownym gospodarstwie agroturystycznym i pozniej zlot w Lesku. Nasi gospodarze mieli dzieci, miedzy innymi kilkuletnia, bardzo fajna dziewuszke. Chlopaki wloczyli sie po okolicy, ja siedzialam na miejscu, bo mnie moj pyszcz na wybojach drog chcial opuscic w trybie mocno bolesnym. Na odjezdne dostalam przykazanie roku: "Tylko uwazaj, zebys sie drugi raz nie zabila!"

To co? Mam angielskie mutanty?? :shock:
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może to być. ;:108

Ale przyznam że przez te lata (a już sporo przeżyłem) nie słyszałem o czymś podobnym. Dlatego zapytałem czy to na pewno szkodniki...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Charakterystyczne jasne punkty na lisciach, jak slady po nakluciu szpilka... Moze byc to co innego?
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Nie jesteś początkująca, znasz się przecież. Chorobę grzybową być od śladów szkodnika odróżniła...
Dziwi mnie jednak naprawdę, że Bi58 nie działa - jest to wg. mnie najlepszy z środków likwidujących wszystkie szkodniki, sam stosuję go od lat i nigdy nie mam ich u siebie w kolekcji!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

No tak na mojej belli, były takie jakby marmurkowe jasne zmiany.
Przędzior nawet się specjalnie na pajęczynę nie wysilał, ale to on by na pewno :roll:
Po oprysku widzę jak roslinka odżyła ;:3
A to przez nią zastosowałam pryskanko, a że gąszcz, to jechałam po wszystkim :;230
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

A...rozumiem już dyskusję..zatem z przykrością stwierdzam, że moje przedziorki wypasione na bardzo unikatowych egzotykach..też niestety przetrwały bez specjalnego uszczerbku oprysk owym środkiem... ;:218 naprawdę!!!!
Tylko Magnus je ucisza, ale nie które rośliny chyba wręcz uwielbiają, bo tak czy siak powracają nagminnie, aż do obrzydliwości.. ;:222 :evil:

p.s . Też tak mi się powie czasem...a umieram często dzień po dniu... ;:224 :;230
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, przeceniasz mnie. :) Przedziorka kojarze bo mi go zidentyfikowali tutaj w ubieglym roku. Welnowca poznaje, tarcznika poznaje, mszyce to nawet widze golym okiem, ale nie jestem specem. W gruncie rzeczy na taka skale mam doniczki pierwszy raz w zyciu, a im wiecej roslin skupionych w jednym miejscu, tym chetniej przylaza rozne takie.
Myslisz, ze nie zaszkodzilo by, gdybym powtorzyla podlanie chemia?

Mrinwestor, u mnie tez nie ma pajeczynek. Z reszta ja slepy czlowiek - od kiedy zaczelam nosic okulary do dali, z bliska tez gorej widze. Akomodacja juz nie ta. Maluskich robaczkow po prostu nie widze, ale te slady zerowania... Identyczne mialam poprzednio.

Labka, moze one przezywaja w postaci jajek i populacja sie odbudowuje?
Kinga
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

I ja się pochwalę, że przegrałam walkę z tą paskudą :twisted: czyli zlikwidowałam rośliny, na których mieszkał (Hibiskusy). Podobnie jak u was był nie do opanowania, a oprysk tylko na jakiś czas go uciszał. :roll:

Z przykrością też stwierdzam, że jest też kilka hoi, które uwielbia i trzeba mieć to na uwadze ;:14
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie strasz... ;:145 Hibiskusy to moja najstarsza milosc i za cholere nie chce sie ich pozbywac! Wrecz przeciwnie, zaczelam sie bawic w rozmnazanie generatywne i chcialabym to pociagnac.
Ktore hoje tak kocha to bydlecie wredne?

Czekam na dobroczynka, sprobuje robaka robakiem... ;:124
Kinga
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie z liśćmi w typie multiflory, ale całe szczęście, jak jest to w małych ilościach i tu przewaga hydro nad ziemią, bo idzie w całości pod prysznic, co trzy dni :wink:

Lubi też bellę i chinghungensis - tych się pozbyłam :roll:

Dobroczynek sprawdza się rewelacyjnie, ale niestety nie żyje długo na parapetach.... Zimą historia powraca, jak bumerang.
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na niej nie widziałam, ale ona chyba ma delikatne owłosienie i to może mu przeszkadzać :D
Tu mi gwoździa zabiłaś ;:224 może miesiąc, bo on jak nie ma, co jeść to zjada samego siebie :wink: Dwa to u nas sprzedawany jest latem i to w hurtowych ilościach, czyli nie kupisz 10 saszetek. Trzeba zawsze się grupą organizować.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uuu... I tylko latem?? Niedobrze... Ano mowi sie trudno, dobre choc latem. No i trzeba bedzie sie zapiac do grupowek, skoro to takie skuteczne zwierzatko.
Kinga
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciągle się człowiek uczy..całe życie... ;:oj
Czytam i czytam..i co? Wynalazłyście stworzonko co wyjada Przędziorka??? ;:oj ;:oj ;:oj
Super... ;:138 To ja poproszę jakiś link do dokształcenia, bo jestem nie doinformowana zupełnie.. ;:224 :tan
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prosze: http://pteolsztyn.blogspot.co.uk/2012/1 ... nazwe.html

Pojechalismy do miasta na zwykle zakupy "zarciowe", po drodze autozlom i zahaczylam centrum ogrodnicze, do ktorego nie zagladalam dotad bo autozlom lezy na uboczu. Szukalam drutu, przywloklam to:
Obrazek

Zmietolone, ale czy mozna sie bylo oprzec?
Obrazek

Obrazek

Poniewaz mam przedziora, a on z kolei licho wie co przyniosl w gratisie, nie moge nim cieszyc oczu bezposrednio - stoi sobie sam na jedynym wolnym parapecie. Kwarantanna.
Kinga
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jejekuuuuu..w życiu nie widziałam piękniejszego "drutu"... ;:oj :tan :tan :tan ;:306
A swoją drogą..to trzeba spytać może kogoś..bo jak dla mnie to on podobny do 'Apolla' coś za bardzo... ;:224
Tak czy owak..jest absolutnie cudowny... ;:215

czytałam o robaczku..i wyczytała..że 'zbieramy go..'..........jak ;:oj ręcznie...i po sztuce sadzamy na wybrane listki...? ;:oj ;:oj ;:oj

:;230 :;230 :;230

Ale pomysł dobry..jak ktoś się na tym zna..to fajna rzecz.. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”