Mi trudno po zdjęciach powiedzieć które są które.
W każdym bądź razie jak będziesz zbierać nasiona z własnej hodowli to wykorzystując je w kuchni zauważysz subtelną różnicę w smaku pomiędzy nimi.
Jeśli mówisz o fasoli szparagowej, to fasolę tą można z powodzeniem sadzić gniazdowo nawet po 4 rośliny w gnieździe.chmielu11 pisze:I zostawić wszystkie czy tylko 1 sadzić bo ja mam po 2 szt.
Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie. Zależy to co najmniej od 2 rzeczy: temperatury i głębokości umieszczenia nasion. Wiek nasion i wilgotność podłoża też może mieć znaczenie. Nic nie piszesz gdzie to posiałeś . Do doniczek czy do gruntu ?chmielu11 pisze:A jak długo kiełkuje fasolka mam Złotą Saxę od 4 dni i nic nie widać.
No i słusznie. Nawet jeśli przyjąć, że objętość wody użytej jednorazowo do podlania do objętości podłoża ma się jak 1:5 to za jednym podlaniem dostarczasz fasolce ok 20 mg azotu 15mg fosforu i 40 mg potasu. Fasola zaś potrzebuje :legina pisze:Taka mała ciekawostka.Z braku właściwego podłoża ,nasionka fasoli wsadziłem do torfu odkwaszonego.
Po wzejściu zacząłem podlewać roślinki nawozem przeznaczonym do ferdygacji pomidorów
Widać, że dopiero po 3 podlaniach podłoże uzyskuje optymalny skład pod warunkiem, że roślina w tym czasie nic nie pobiera. Nie ma zatem obawy zasolenia.. Co więcej, po liczbach granicznych widać, że nawóz ten składem też jak ulał pasuje do fasoliFasola karłowa szparagowa N- 50 - 80mg/l P- 40 - 60 mg/l K- 125 - 175 mg/l