Moje kwiaty w przechowalni

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje kwiaty w przechowalni

Post »

Halu ale trafiłam na słoneczne kolory, a tego ostatnio wyjątkowo mi brak - dziękuję ;:196
Cieszy mnie gdy widzę jak ładnie kwitną rośliny ode mnie czyli nowa opieka i miejsce służy.
Trójsklepkę mam tylko jedną Alba i juz pod koniec lata zaczęły jej brązowieć liście a przecież ona kwitnie pod koniec września i niezbyt ciekawie wyglądała. Moja rośnie w ekstremalnych warunkach i wiosną wróci do kwaśnego podłoża i półcienia bo tam dobrze jej było.
U Twojej tez widzę brązowe ślady na liściach - może to jej wada lub nasze błędy uprawowe ;:131
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Halinko witaj w Nowym Roku :wit Pewnie planujesz nasadzenia w nowym ogrodzie ;:138 ;:138
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Trójsklepki miałem dwie , na słońcu rosły i ... znikły. Pewnie to miejsce nie dla nich.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Halinko, a Ty co, misia jesteś?, spać poszłaś?, zaraz wysiewy zaczynamy, pobudka :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Tadziu ja swoją Trójsklepkę owłosioną Alba tez posadziłam w najmniej odpowiednim miejscu bo chciałam ja mieć na oku - pod jesień licho wyglądały jej liście w brązowych plamach ale zakwitła.
Aby dobrze rosła i obficie kwitła potrzebuje wilgoci, półcienia a nawet cienia i lekko kwaśnego podłoża ... Mam więcej więc chętnie się podzielę z Tobą :D
Chyba jutro zadzwonię do gospodyni ogrodu bo zaczynam się o nią martwić .
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Pierwszy rok miałam trójsklepkę i posadziłam ją w takim miejscu o jakim piszesz Krysiu.Wyglądała na szczęśliwą i pięknie się rozrosła(jak na jeden rok,oczywiście).Halinka pewnie doniczki do siewu szykuje :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Mam nadzieję, że zdrowie dopisuje i ślęczysz na planami nowej działki ;:196
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Halinko napisz co tam u Ciebie nowego. Czy kupiłaś już nowe nasiona?
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj,Halinko ! wpadłam ;:65 ;:65 z rozbiegu i zostaję.
Urzekły mnie Twoje żurawki i żuraweczki ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani wybaczcie mi tak długie milczenie. Ostatnio sporo się wydarzyło w moim życiu. W zasadzie każdy dzień przynosi coś nowego. Plany działkowe chwilowo zawieszone "na kołku".

Będę babcią :heja :heja :heja

Na posty postaram się odpowiedzieć jak ochłonę.
Pozdrawiam Hala
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Fantastyczna wiadomość ;:138 ;:138 ;:138 Wracaj szczęśliwa :tan
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Halinko gratuluję ;:138 ;:138 ;:138 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Halinko czy już jesteś babcią? pewnie tak dlatego nie masz czasu na FO ;:306 Gratulacje i napisz coś o swoim małym szczęściu ;:180
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Jestem z rewizytą.
Czy dobra nowina już się spełniła? Pewnie jeszcze nie, ale mam nadzieję, że już ochłonęłaś.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani,
bardzo przepraszam za długie milczenie :oops: . Sporo się u mnie dzieje. Będę babcią dopiero w sierpniu. Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa. Już nie mogę się doczekać przyjścia na świat nowego członka rodziny.
Plany na ten rok? Chcemy z mężem wyremontować mieszkanie (jesteśmy w trakcie), w miarę możliwości uporządkować nową działkę i przenieść na nią rośliny z ?przechowalni?. Czy się uda? czas pokaże?

Eluniu proszę bardzo. Lubię żurawki i żuraweczki. Mam ich sporo. Chętnie podzielę się moimi spostrzeżeniami na ich temat.
Masz rację. Rudbekie są piękne bez wyjątku.
Moja goryczka też jest bez nazwy odmianowej. Rośnie w przepuszczalnej, wzbogaconej kompostem glebie. Stanowisko ma lekko ocienione. Wokół niej leżą wapienne kamyki. W sezonie 2013 nie kwitła. Dopiero jesienią ubiegłego sezonu obsypała się kwieciem. Ot, tyle na jej temat.
U Pana Marka zamówiłam pełne ciemierniki.

Tadziu to bardzo miłe co piszesz. Rzeczywiście nagromadziłam trochę rudbekii. Na punkcie tych kwiatów mam małego bzika. Posiadam jeszcze rudbekię zachodnią 'Black Beauty', ale niestety nie zakwitła. Może w tym roku da popis.

Jacku dziękuję w imieniu rudbekii. ?Goldstrum? to rzeczywiście terminatorka. Co do owłosionej, to nie mam jeszcze doświadczeń. Współczuję ?ślimaczej? plagi. Mam nadzieję, że ta wątpliwa przyjemność mnie ominie.

Mireczko bardzo bym chciała aby rudbekia owłosiona rozsiała mi się na rabatach. Myślę, że uda mi się ją kontrolować.

Lideczko z wielką przyjemnością podzielę się rudbekią wielką z Tobą. Mam nadzieję, że dobrze przezimowała.
Masz rację. Warto mieć w ogrodzie rudbekię owłosioną. Pięknie rozświetla rabaty.

Iwonko dziękuję za uznanie moich rudbekii. To takie ?słoneczka? późnego lata.

Romciu bardzo cieszą mnie Twoje słowa. U mnie również w jednym miejscu mączniak zaatakował kilka krzaczków rudbekii owłosionej. Z bólem serca usunęłam je.

Krysiu czuję się nobilitowana Twoimi słowami uznania. Moja trójsklepka ?Alba? jak na razie nie ma dobrego miejsca. Myślę, że po przeprowadzce na nową działkę znajdę dla niej odpowiednie miejsce.

Romciu na razie mam zamęt w głowie z powodu remontu. Plany działkowe odłożone na ?potem?.

Tadziu no właśnie, Krysia ma rację. Trójsklepki nie lubią bezpośredniego nasłonecznienia. Moja ?Alba? rośnie ?na patelni?. Muszę ją przesadzić w cień. Na szczęście na nowej działce jest go sporo.

Iwonko
pobudkę mam codziennie. Remont trwa od miesiąca. Mam go już dość. Obie działki zaniedbane. Krzewy jeszcze nie przycięte a suche badyle sterczą od jesieni.

Krysiu jeszcze raz dziękuję za miłą rozmowę telefoniczną.

Izuniu ze zdrowiem bywa różnie. Planów działkowych jeszcze nie doprecyzowałam. W tej chwili całkowicie pochłania mnie remont mieszkania.

Lidziu nabyłam kilka torebek nasion warzyw i ziół. Kwiatów nie kupowałam. Z powodu remontu w tym roku nic nie wysiewam w domu.

Lucynko witam Cię i zachęcam do ponownych odwiedzin. Miłością do żurawek i żuraweczek zaraziłam się tu na forum. Co roku dokupuję kilka odmian tych roślin. W ten sposób uzbierała mała kolekcja.

Lucynko, Romciu, Marysiu, Lidziu bardzo dziękuję za gratulacje. Tak jak wcześniej pisałam, babcią będę pod koniec lata. Cieszę się niezmiernie z tego faktu.
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”