Zaczarowany ogród III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zaczarowany ogród III

Post »

karolacha, Karolcia, właśnie o ten romantyzm mi chodzi. One są naprawdę cudowne, kiedy człowiek się im bardziej przyjrzy. ;:108

plocczanka, Lucynko, ja z miejscem nie mam problemu, gorzej z kasą na te wszystkie nasze chciejstwa. ;:224 A pojedyncze róże spodobały mi się niedawno, jak miałam okazję przy nich dłużej posiedzieć i powąchać. Serdeczności ! ;:196

alicjad31, Alu i dobrze, że tak myślisz. Zobacz jaki świat byłby nudny gdyby każdemu to samo się podobało. ;:108

Zeniu, właśnie o to chodzi, że nasze ogrody są różne i różne w nim kwiaty. Dlatego wszystkie są piękne. A przecież człowiek nie krowa i czasami poglądy zmienia. ;:224 U mnie to już parę razy się zdarzyło. :;230

iwona0042, Iwonko, w takim razie kupujemy pustaczki. :tan

Dziś na dworze, pięknie wiosennie. 10 stopni. Cały dzień słoneczko a ja cały dzień w ogrodzie. Jak ja tak lubię. Teraz siedzę i piwko popijam. Mówię Wam, dawno mi tak nie smakowało.
4 tony węgla wrzucone na miejsce i dławisz prawie obcięty, niestety dzień jeszcze krótki i nie wszystko zdążyłam. Ale przecież jutro też jest dzień. A w planach oprócz skończenia pracy przy dławiszu, obcięcie wielkiej wierzby. Już stanowczo za dużo słońca zabiera. Oczywiście nie zetnę całej, część trzeba zostawić, żeby powojniki od Tereni miały gdzie mieszkać. :tan

Boję się tylko, że wieczorkiem plecy będą bolały. :? Ale tym razem nawet zła nie będę bo w końcu powód tego bólu będę znała.
Oby do jutra. Już się doczekać nie mogę, kiedy pójdę i skończę dzisiejszą pracę.

Buziaki dla wszystkich. ;:196
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak Macie fajnie, wszyscy co mają działeczki przy domu, ja musiała bym jechać, a na razie mi jeździć samej nie wolno, biorę dalej te dziwne specyfiki, co mnie zatrzymują w myśleniu ;:185
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Także zazdroszczę działeczki przy domku, choćby wyjść, podpatrzeć..na żywo co nieco zaplanować, coś na kartce rysować planów nasadzeń nie potrafię. ;:131 Ja muszę na żywo widzieć, odległość od ,do...zobaczyć. ;:224 Tak więc w rysunkowe plany się nie bawię. ;:306 . Pewnie już pora przycinania hortensji bukietowych. :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Dorotko już w ogrodzie działasz? ;:oj Ależ Ci zazdroszczę. Jejku, też bym chciała popracować w ogródku. A nie za wcześnie na wszelkie przycinki??
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Mnie też łapki świerzbią, chciałoby się coś porobić, ale jeszcze nie da rady.
Póki co ziemia dołem zmarznięta, górą błotnista, a do tego prawie cały czas pada deszcz.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

iwona0042, Iwonko ja też na takich jadę teraz. Ale mam zwolnienie do 19 lutego, więc spokojnie sobie w domku siedzę. No może teraz mniej spokojnie, bo w ogrodzie szaleję. ;:138

Zeniu, ja też nic na kartce planować nie umiem. Muszę wyjść do ogrodu i wtedy wiem. Stąd -dotąd i już jestem "w domu".
A jeśli o hortensje chodzi to nie mam bladego pojęcia. W każdym bądź razie jak już przycinać będziesz, to proszę pamiętaj o patyczkach dla mnie. :oops: Ukorzeniacz właśnie się robi.
:tan

Pashmina2006, Madziu, może i za wcześnie, bo nie wiadomo czy zima nie wróci. Ale dławisz to takie cholerstwo, że pół ogrodu zarosło. Słońce zabiera. Tniemy. Znając jednak siły witalne tego pnącza wiem, że na wiosnę odbije ze zdwojoną siłą.

Obrazek

Z jednej strony dławisz poszedł na wielki modrzew, tu ewentualnie część zostawię. A z drugiej poszedł na wielką wierzbę. I tu nie zostanie. Wierzba też będzie solidnie podcięta.

Obrazek

Madziagos, Madziu u nas wczoraj piękne słoneczko było. Prawie cała woda wsiąkła w ziemię. W nocy popadało i to nieźle. Ale tak koło południa mogę iść dalej walczyć. Teraz muszę sprawdzić zakopcowane doniczki. Tam jest dach, deszcz nie dociera, trzeba będzie pewnie podlać.

A i nowa rabatka się szykuje. Tylko koło od taczki napompować trzeba, bo ziemi z kompostownika wiadrami nosić nie będę.

Miłego dnia wszystkim. Pewnie wieczorkiem przyjdę pospacerować po Waszych ogrodach. :heja
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Cześć Dorotko,
pobuszowałam sobie po Twoich włościach.
Faktycznie miejsca na nasadzenia masz jeszcze sporo ;:215
Bardzo zazdraszczam tej oranżerii, marzenie chyba każdego ogrodnika ;:108
No i ten niski murek ceglany bajkowy jest... ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę Dorotko, że praca wre ;:333 Ja w sobotę także będę biegał z sekatorem.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, słoneczka zazdraszczam jak nie wiem co.
U mnie brak jego promieni od bardzo, bardzo dawna. Zniknął także śnieg i teraz jest szaro, nieprzyjemnie, choć temperatura dużo powyżej zera.
Widzę, że praca w ogrodzie galopuje. Powodzenia. ;:138
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Oooo, Dorotko to u Ciebie jest co robić w ogrodzie :) Ale widzę masz pomocnika , to robota pójdzie jak z płatka . Tylko za dużo nie powycinaj :wink: No dławisz faktycznie Ci się rozrósł. Ja zamiast jego widzę Glicynie jak się po tych drzewach wije :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

sweetdaisy, witaj Zuza ! :wit Faktycznie miejsca u mnie jeszcze sporo albo i więcej. :;230 Mogę szaleć do woli.

jacekopole71, Jacuś, oj wre. Tak bardzo, że teraz leżę bo tak mnie plecy bolą. :evil:

plocczanka, Lucynko, dziękuję. Dziś słoneczka mniej było ale praca i tak szła. Temperatura oszalała. Dzisiaj 11 stopni. ;:138

karolacha, Karolcia, pomocników to ja mam dwóch. Jeden trochę silniejszy a drugi raczej bardziej przeszkadza niż pomaga. :;230 Ale udaje, że jest bardzo pomocny. Coby mi się dziecię do ogrodnictwa nie zniechęciło. ;:224
Co do dławisza, to przegiął i najwyższy czas go w ryzy wziąć.

Dzisiaj przygotowywałam rabatę pod hosty, paprocie (których jeszcze nie mam) ;:306 I pod hortensje. Te ostatnie mają być z patyczków, więc pewnie będą.
Wycinałam więc dolne gałęzie sosen i świerków, grabiłam igliwie, ale nie wszystko. Część zostawiłam i może jutro uda mi się to wszystko przekopać. Chyba mogę igły z sosny przekopać pod hortensje?

Sporo igliwia poszło na kompostownik. Mam nadzieje, że szybko się przerobi. ;:108

Zdjęcia nowej (starej) rabatki jutro. Dzisiaj na twarz padam. ;:219
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Dorotko...ale ze mnie zołza, nawet bolących plecków za bardzo nie współczuję ;:131 . Też niech by mnie bolały byle bym mogła już coś robić. ;:306. To są właśnie zalety ogródka przy domku. :uszy A plecki mąż nasmaruje. ;:168
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Dorotko,trzeba się oszczędzać :wink: Nie wolno za dużo na przedwiośniu pracować i to nie tylko na włościach ;:3
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko, już naprawdę sporo pracy w ogrodzie zrobiliśmy. Teraz walczymy z wierzbą. Wczoraj była poobcinana. Dzisiaj będzie zwożenie. ;:138 I od razu jest sporo materiału na ukorzeniacz. ;:224

Zeniu, ja też nie narzekam. Teraz chociaż wiem dlaczego boli. :;230 Plecki nasmarowane i wymasowane.

Jacuś, nie ma się co oszczędzać. Zaraz wiosna. :heja

Wczoraj wysiałam siedem powojników od Tereni. A dzisiaj już do nich zaglądałam czy wykiełkowały. :;230 Dla większości miejsce przygotowane. Oj będzie się działo. ;:215

Zapowiada się kolejny, słoneczny dzień. To dobrze, bo trzeba zwieźć gałęzie wierzby. Ale ile ;:3 przez to cięcie zdobędą moje roślinki. Jeszcze tylko do cięcia została katalpa. Ale to już bliżej wiosny za nią się zabiorę. ;:108
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Oj faktycznie zarosło Ci to wszystko strasznie. Zazdroszczę Ci tych prac ogrodowych. Też bym chętnie podziałała. U mnie w nocy są przymrozki.
Trzymam kciuki, żeby Ci powojniki wzeszły wszystkie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”