Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Post »

:tan :tan :tan Moje malutkie dzieciątka! :) Te pierwsze z lewej są dość wyciągnięte, ale po prostu z głupia zapomniałam odchylić im pokrywę, no i chyba miały za ciepło. Teraz powoli reguluję im temperaturę, te co kiełkują są przykryte, te co się wybiły już nie. Częściej im wietrzę. Jak wypuszczą listki właściwe będę je regularnie pikować do ciut większej paletki :) I tylko wybrane ;) Bo na wszystkie miejsca mi zabraknie ;:306 ;:306
Znowu na wiosnę będę robić za świętego Mikołaja.. bo coś mi się wydaje, że za dużo tego naprodukuję ;:306
ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

;:oj Szaleństwo ;:215 Gdzie Ty to termic pomieścisz? :D i jakie perełki, no, no.. pozazdrościć! ;:333
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Część mniejszych śliczności pójdzie do doniczki, Rocoto np. chce dać jeden do tunelu a drugi do pojemnika na Balkon.
A to i tak nie wszystkie.. druga tura maluchów kiełkuje. A trzecia część typu Cayenne pójdą na wacik dopiero w lutym :lol:
A gdzie resztę będę trzymać.. bladego pojęcia.. :D I później co z tym zrobić.. :lol: Najbardziej podoba mi się Pimenta de Neyde z fioletową nóżką ;:oj
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Borysmh
50p
50p
Od: 12 lip 2013, o 12:13

Post »

Rocoto lepiej w donicach (co najmniej 10l), jest wtedy bardziej plenne i jedna z lepszych odmian do zimowania. W tunelu często ma za gorąco na zawiązanie owoców, mniej ich zawiązuje i wybarwiają się stosunkowo późno w sezonie.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Najbardziej zazdroszczę Ci miejsca na nie. Ja muszę się strasznie spinać aby wszystko się zmieściło. No i część tych najmniejszych wyląduje w donicach.
Jest to świetny sposób, który wypróbowałam w zeszłym sezonie również borykając się z brakiem miejsca. Wsadziłam część papryczek w odpowiednio duże donice i wstawiałam w ogródku kwiatowym tam gdzie coś przekwitało. Nie miałam pustych placków a papryczki były zadowolone.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

To może wysadzę go tuż przy wejściu, żeby miał coś chłodniej? ;) Gdzie ja dam donicę 10L na małym balkonie :;230 Trzeba będzie zrobić jakiś regał albo coś takiego.. ;:224 Ja niestety do doniczku w ogródku nie mam możliwości.. bo za daleko mieszkam, i by miały non stop za sucho :( I były by na pastwę pogody :roll:
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Co prawda nie w donicach, ale papryki ( i pomidory ) sadzę również na rabatach kwiatowych.
Nie psują efektu, a miejsca i tak zawsze za mało.
I łatwiej utrzymać odpowiednią wilgotność jak działka nie jest przy domu.

Do tej pory koncentrowałam się głównie na paprykach słodkich, teraz przyszła kolej na ostre.
Prawdę mówiąc nie interesowałam się nimi do tej pory.
Jakie polecacie z tych najbardziej ostrych ?
Sudzio
50p
50p
Od: 31 lip 2013, o 11:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z ostrych to przede wszystkim Hebenerki wszelkiego typu, bhut jolokia, Madame Janette, Morouga Yellow. Nie wiem jak z ostrością Jalapeno ale słyszałem ze też jest dosyć ostra ;) ;:55
Pozdrawiam Sudzio ;)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Dla mnie smakowo najlepsza jest Fatalii i Habanero Big Sun i White , z mniej ostrych yellow cayenne :) Za to Bhut w ogóle mi nie podszedł ..sam zapach jak dla mnie jest nie do zniesienia i to nie ze względu na ostrość...
U mnie dzisiaj na wacikach wylądowało kolejne 5 odmian , tym razem superhoty też - Trinidad Scorpion , Scotch Bonnet Yellow,Carribean Antillas, Loco i Paper Lantern.

Wykiełkował też pierwszy Bułgarian Carrot ...zobaczymy czy wyjdzie z ziemi ,bo jakoś mam pecha do tej odmiany.
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Jalapeno przed chwilą zjadłam (ze słoika :) ) i powiedziałabym,że ona jest średnio ostra. Taka w sam raz do jedzenia.Do tego grube ścianki.
Nawet nazwałabym ją dość łagodną jak na ostre.Czasem chce mi się większego ognia. Habanero to zdecydowanie większy ogień niż Jalapeno.Habanero White jest ostra,ale bardzo fajna.
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Jeśli chodzi o ostrość, to warto zerknąć na Skalę Scoville'a i wtedy zdecydować, co by się chciało mieć :wink: (i zjeść)
lub tu
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Dostałam 4 nasionka Trinidad Scorpion Butch T i od wczoraj są na waciku :D ;D
Co prawda nie wiem kto to będzie jadł.. no ale ;:306
Mnie sie papryczki ostre spodobały za ich piękne kolorowe papryki, są jak malowane, śliczne, jak przychodziła jesień, już trzeba było wszystko zwijać, to papryczki takie kolorowe wyglądały z tunelu. ślicznie! :) Poza tym siora w wakacje zawsze obżera mi wszystko co tylko znajdzie, czy to marchew, papryka czy pomidor :D Taka krótko terminowa szarańcza :lol:
Dla mnie nieznośny zapach miały Bhuty, Naga Morich, Roja Mirch.. masakra!! ;:224 Ale i tak pęsetką delikatnie przekładam wszystkie do ziemi :0 Cieszy mi oko każda wybita z ziemi zielona istota :lol:
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Znam skalę ostrości i dla mnie to nie jest wykładnia tego co warto wysiać.
A pytałam się jakie polecacie wysiać a nie jaką mają skalę ostrości, bo to doskonale sama mogę sobie sprawdzić.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja dostałam nasionka lemon drop od przemiłej forumki. Czytałam na necie, że mają bardzo specyficzny aromat i smak. Sama już jestem ciekawa tej odmiany.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Ja się dopiero powoli wciągam w ostrości (z równych względów), najbardziej spodobała mi się Habanerka Big Sun, Mustard, Hot Fresno (bardzo plenna), Black Hungarian jest dla ostromaniaków bardzo leciutka (zwłaszcza jak robi się czerwonawa). Bardzo plenną ostrością była caribbean red :) Wyjątkowo ostry zapach ;) Westlandia jest tak pospolita że szkoda polecać, ale powiem że bardzo bardzo plenna! Ooo.. i Yamaican Hot Yellow. Też plenna, choć dość późno zaczęła dojrzewać (nie później niż Big Sun). :roll:
Pozdrawiam, Teresa.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”