Balkonowe zielonych palców poczynania

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Balkonowe zielonych palców poczynania

Post »

Piękna ta fuksja ;:167 Normalnie cudeńko..Ale nie dziwi mnie, że ją masz ;:333 U Ciebie to się człowiek naogląda..
Jakoś w tygodniu możemy się umówić..Czekam cały czas aż puszczą listki, to będę pewna, że rosną ;:108 Ale skoro nie oklapły, to chyba będzie git ;:333
Zazdroszczę koncertu..Jeju, normalnie aż mnie skręca z zazdrości ;:131
daria11715
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

arameic pisze:Albizji? Ojeju, daria, żebyś Ty wiedziała, jaką ja albizję widziałam w piątek w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu! Szczęka by Ci opadła :wink: . Konar miała taki gruby, jak mój biceps :) . Jutro może obrobię zdjęcia z tego miejsca i powklejam trochę tutaj, bo spędziłam tam kawał czasu, podziwiając cudne rośliny. A zaniosło mnie do Wrocka na koncert. Pozdrawiam wszystkich, którzy tam byli. Widzieli i słyszeli chłopaków z Linkin Park. ;:138
Ja mam fioła na punkcie tej roślinki, normalnie jest cudowna. To na pewno by mi szczęka opadła. Sama muszę kiedyś do takiego Ogrodu Botanicznego się wybrać bo nigdy nie byłam. A na pewno warto pojechać. Czekam na ładne zdjęcia;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie też tetrastigma gubiła młode "wąsy". Okazało się, że potrzebowała więcej wody. Podłoże musi być stale wilgotne, jeśli odrobinę przeschnie, od razu zasusza końcówki pędów. Może u Ciebie jest ten sam problem...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

daria, specjalnie dla Ciebie - albizja jedwabista :) :

Obrazek

i kilka fotek z Ogrodu Botanicznego we Wrocławiu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 pisze:U mnie też tetrastigma gubiła młode "wąsy". Okazało się, że potrzebowała więcej wody. Podłoże musi być stale wilgotne, jeśli odrobinę przeschnie, od razu zasusza końcówki pędów. Może u Ciebie jest ten sam problem...
cóż... wydaje mi się, że ziemia w skrzyni jest ciągle wilgotna, ale poobserwuję ją jeszcze :wink: . W chwili obecnej wygląda tak:

Obrazek

Passiflora quadrangularis stoi obok, w odrębnej donicy. Tetrastigma zacisnęła na niej kilka wąsów, ale nie są mocno splecione :wink: .
daria11715
200p
200p

Post »

Ale cudna albicja. Jakbym tam była to bym nie wyszła szybko z tego ogrodu heh. to raj dla oczu:) A to duże liściaste to nie jest przypadkiem gunnera. Bo gdzieś czytałam że ma takie wielkie liście. Wszystkie tam są piękne roślinki. :)
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie tak, daria,' to duże ' to gunnera manicata. Ogromniasta. I sądząc po wczesnej porze roku dla jej rozwoju, do jesieni będzie pewnie trzy razy taka :wink: .
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niesamowicie musiało być w tym ogrodzie ;:oj Raj dla zielono zakręconych ;:138
Ale na nogi powaliły mnie te fuksjowe drzewka :shock: Coś wspaniałego ;:167
daria11715
200p
200p

Post »

arameic pisze:Dokładnie tak, daria,' to duże ' to gunnera manicata. Ogromniasta. I sądząc po wczesnej porze roku dla jej rozwoju, do jesieni będzie pewnie trzy razy taka :wink: .
O no to to na pewno. Ja mam ją wysianą i czekam aż wzejdzie. Mojej mamie to cudo wielkie się podoba- nic dziwnego, pod takim liściem można się schować hehe:)
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też się przy nich zatrzymałam, Magda :wink: . Tak na oko, to wyglądają na ładnych 'naście' lat, sądząc po grubości pni. W naszych warunkach blokowych podejrzewam, że nie uda się wyhodować takich okazów, bo przechowywanie zimą odgrywa poważną rolę w późniejszym rozwoju. Kurczę, kiedy ja się dorobię ogrodu zimowego? ;:223

-- 9 cze 2014, o 20:14 --

daria, Twoja Mama ma chyba sporą działeczkę, skoro zamarzyła sobie gunnerę? Bo taki krzaczor dużo miejsca zajmuje :wink: :D .
daria11715
200p
200p

Post »

Ma dużo miejsca,więc i krzaczek się tam zmieści:) Będzie pasował bardzo dobrze tam:)
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu wiesz co pomyślałam..Że chyba fuksja Blacky też by się nadawała na drzewko..Rośnie mi niesamowicie do góry, jeden główny pęd ma już nie wiem ile wysokości, ale mnie zdumiewa..musiałam jej dać podpórkę i gdyby nie boczne pędy, pokusiłabym się o uprawę jej na drzewko ;:oj
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

arameic - Basiu
Jak zwykle zachwycam się tym co wyczarowałaś na balkonie, pięknie, schludnie, wszystkiego masz sporo, ale nie widac przeładowania.
No i zastanawia mnie jak balkon wygląda z hamakiem....
Czy próbowałaś uszczknąć niecierpki kiedy są takie wyrośnięte?
Może nawet w takim stanie mogłyby zacząć się zagęszczać od dołu.
Tak pomyślałam, ale nie miałam ich i jednak nie wiem jak by się zachowały.
Drzewka fuksjii fantastyczne ;:433 , a kiedy w pełni rokwitną, chyba będziesz miala wycieczki ;:oj
na balkonie jak w tym pokazanym ogrodzie botanicznym ;:306
;:197
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo, ta Twoja fuksja 'Blacky' jest chyba odmianą półprzewieszającą, tak? Z tego, co pisano na forum (bo ja nigdy nie próbowałam zmontować drzewka z innej odmiany, niż wzniosła) formujemy drzewko z wzniosłej albo właśnie półprzewieszającej. Podejrzewam, że nawet z zupełnie wiszącej dałoby się to zrobić, wszak tak, czy siak podtrzymujemy młode drzewko patykiem. Ja najchętniej wszystkie swoje fuksje wyprowadziłabym na drzewka, bo uważam, że taka forma jest najefektowniejsza, ale niestety, problem pojawia się, gdy trzeba te wszystkie drzewka przechować przez zimę. ;:223
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, kiedyś przy okazji pstryknę fotkę hamaczka wśród moich roślin :wink: . Niecierpków nie próbowałam uszczykiwać, chociaż teraz tego żałuję, bo wybujały mi zbyt wielkie, jednak sezon dla ich kwitnienia się powoli kończy, więc zastąpię je inną rośliną - nie mogę przecież pozwolić, by zmarnowało się tyle miejsca w donicy, która teraz im służy :wink: . Fuksje na grubych pniach, których zdjęcia ostatnio tu wklejałam, pochodzą również z Ogrodu Botanicznego we Wrocławiu, nie doczytałaś pewnie ;:14 :wink: . Trochę szkoda, że nie są moje :wink: :D . Może kiedyś uda mi się podobne drzewko wyhodować ;:131 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”