Tu jest bardzo dużo odmianjasiek01 pisze:ale ładne ...... będą na pewno świetnie plonowały.... a jaka odmiana to jest???
Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
-
Kasencja
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
W ogóle to jak to jest z mieszańcami pomidorów i innych warzyw? Np: Cornabel F1; Pink King; arbuz rosario F1... Czy mozna się skądś dowiedzieć jakich odmian mieszańcami są odmiany pierwszopokoleniowe?
A co się dzieje, gdy zmiesza się ze sobą dwie odmiany pierwszopokoleniowe?
A co się dzieje, gdy zmiesza się ze sobą dwie odmiany pierwszopokoleniowe?
Raczej jest to tajemnica firm nasiennych, właścicieli licencji. Właśnie po skrzyżowaniu np. pomidorów dwu odmian otrzymujemy mieszańca F1, a potem F2, itd. U arbuzów trzeba wysiać kilka osobników danego pokolenia. Jeśli miałeś z akcji melony od Franta, to tam można sobie ustalić swoją odmianę bo jest to mieszaniec melonaNN i Charentais. W jednym pokoleniu wyrastały różniące się karbowaniem, kolorem, plamami, wielkością, kształtem i smakiem owoce. Kilka zdjęć było na forum.
-
ewcia16
- 50p

- Od: 25 mar 2013, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
piękne macie te sadzonki,ale z przykrością stwierdzam i to kolejny raz ,że nie widzę Twoich DoktorPio
możesz je wstawić w jakimś innym programie?
bo chwalą je tu
tam gdzie powinno być zdjęcie mam hasło OBRAZEK
piękne macie te sadzonki,ale z przykrością stwierdzam i to kolejny raz ,że nie widzę Twoich DoktorPio
możesz je wstawić w jakimś innym programie?
tam gdzie powinno być zdjęcie mam hasło OBRAZEK
-
emet
- 200p

- Od: 6 maja 2011, o 08:55
Prawdopodobnie strona nie otwarła Ci się w pełni i dlatego masz napis obraek.Odśwież stronę może pmoże.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kilka moich egzemplarzy w tunelu

Japanese Trifele Black

Carbon

Brandywine Yellow

Golden Jubilee

Persimon żółty

Kalman
Jeszcze w doniczce, czekający do gruntu koktajlowy Snow White. Wykiełkowało 1 nasionko, na 10. Strzeżony niczym oko w głowie:).

A oprócz tego jeszcze u mnie: Opal Essance, Aussie, Italian Giant i kilka różnych koktajlówek.

Japanese Trifele Black

Carbon

Brandywine Yellow

Golden Jubilee

Persimon żółty

Kalman
Jeszcze w doniczce, czekający do gruntu koktajlowy Snow White. Wykiełkowało 1 nasionko, na 10. Strzeżony niczym oko w głowie:).

A oprócz tego jeszcze u mnie: Opal Essance, Aussie, Italian Giant i kilka różnych koktajlówek.
- DoktorPio
- 100p

- Od: 6 lut 2013, o 21:51
ewcia16 skoro nie otwierają ci się moje zdjęcia to musisz mieć coś ze swoją przeglądarką poniżej podaje adres do całego katalogu gdzie mam fotki roślin które publikowałem na tym forum
https://picasaweb.google.com/1094357064 ... 95/Rosliny
https://picasaweb.google.com/1094357064 ... 95/Rosliny
U mnie, rudy ziemniaczany rośnie jakoś głupio. Przyznam się ze potajemnie musiałem pozbyć się pierwszego grona kwiatowego, zeby choć trochę upodobnić go do pozostałych, no bo zakwitnięte grono kwiatowe i zaledwie kilka zdrowych duzych liści zle wrózyły. Tez czasami usuwacie pierwsze grono kwiatowe?
Ja u rudego ziemniaczanych siewek nie sadzę, bo są zbyt podobne do BJT, a gron kwiatowych nigdy nie obrywałam i nie zamierzam, obrywam jedynie staśmione kwiaty.
- MalgosiaR
- 200p

- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy dziś przygotowany rozrwór miedzianu można jeszcze wykorzystać ?Zostalo mi po wysadzaniu kilku pomidorów ew.do opryskania czego mogę jeszcze dziś wykorzystać.
Pozdrawiam MalgosiaR
Pozdrawiam MalgosiaR
-
macwiel
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 13 maja 2013, o 19:23
Witam,
wysiałem, wypielęgnowałem (nie ukrywam że z pomocą tego forum
) i posadziłem pomidory marmande i faworyt, może ktoś z Forumowiczów ma doświadczenie w uprawie tych odmian - obie typ malinowy.
W internecie można spotkać różne opisy, szczególnie marmande (od niskich po wysokie - ja mam nasiona z lidl). Poniżej przykładowy opis tych odmian:
Marmande - wysoko rosnąca odmiana, uprawiana na zewnątrz i w szklarniach. Okres wegetacji - 70-75 dni. Owoce mięsiste, czerwone, o cienkiej skórce.
Faworyt -średnio rosnąca odmiana. Uprawiana na zewnątrz i pod przykryciem. Uprawiana na zewnątrz w ciepłym, słonecznym, osłoniętym od wiatru miejscu. Owoce płaskie w kształcie owalu, duże smaczne. Środek mięsisty, o kolorze malinowym.
W związku z tym mam pytanie czy są to odmiany samokończące? Czy jednak można je "puścić" na jeden pęd nie ryzykując małego plonu?
wysiałem, wypielęgnowałem (nie ukrywam że z pomocą tego forum
W internecie można spotkać różne opisy, szczególnie marmande (od niskich po wysokie - ja mam nasiona z lidl). Poniżej przykładowy opis tych odmian:
Marmande - wysoko rosnąca odmiana, uprawiana na zewnątrz i w szklarniach. Okres wegetacji - 70-75 dni. Owoce mięsiste, czerwone, o cienkiej skórce.
Faworyt -średnio rosnąca odmiana. Uprawiana na zewnątrz i pod przykryciem. Uprawiana na zewnątrz w ciepłym, słonecznym, osłoniętym od wiatru miejscu. Owoce płaskie w kształcie owalu, duże smaczne. Środek mięsisty, o kolorze malinowym.
W związku z tym mam pytanie czy są to odmiany samokończące? Czy jednak można je "puścić" na jeden pęd nie ryzykując małego plonu?
- Dagmara
- 200p

- Od: 24 mar 2010, o 18:11
Faworyta nie miałam ale co do Marmande to powinien wyglądać tak http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2805470
Duże wiąże ale tylko na pierwszym gronie a rośnie niezbyt wysoki ok 1,20 m. Jak dla mnie w smaku mdły ale o gustach się nie dyskutuje.
Duże wiąże ale tylko na pierwszym gronie a rośnie niezbyt wysoki ok 1,20 m. Jak dla mnie w smaku mdły ale o gustach się nie dyskutuje.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- Sybil
- 200p

- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
nemezja - bogactwo odmian, ładna rozsada i podoba mi się współrzędność -sałatki, begonie i inne jakieś cuda nawtykane- fajnie.nemezja pisze:Kilka moich egzemplarzy w tunelu
Ale ten pomidor japońska czarna trufla (czy coś takiego) ma śmieszne liście! Już nie kartofel a szczaw prawie! ;)
-
macwiel
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 13 maja 2013, o 19:23
Dziękuję Dagmara, przynajmniej wiem jakiej wysokości Marmande się spodziewać - może warto je puścić na 2-3 pędy, chyba nie wiążą za dużo owoców, zdjęcia z opisem i zasoby netu o marmande i faworycie przejrzałem ale wydały się mi bardzo ogólne. Nie ma to jak inf uzyskane bezpośrednio od praktyków
. Mam je pod folią i w szklarni warto by było max wykorzystać ich możliwości.