Urdzik bardzo ładny ...oby ładnie się rozrastał i dawał samosiewy. . Jak mu się dogodzi z miejscem na pewno będzie ładnie rósł. W cieniu, pod drzewami...widziałam.
U mnie urdziki rosną na skalniaku.Od strony południowej mają cień a od wschodu,do godz.10.00, jest słońce.Mają ziemię piaszczystą,taką jaka
jest na całej działce,bez użyzniania kompostem czy nawozem.Obsypałem kamykami i tyle.Latem staram się aby miały ziemię w miarę wilgotną.
Wstawię u siebie fotkę.Urdzika rozpoznasz.Fotka jest z 20.09.15r.
I ja się dzięki Jankowi podszkoliłam.Może urdzik się zadomowi na dobrze. ,Bo nowy zakup był spowodowany jego stratą. Obok siebie rosły dwa. Jeden wypadł. Czemu?
Przedwiosenny obchód obfity w kolorki.. . Też bym tak chciała. . U mnie kolorków ze świecą szukać. . Pocieszam się zakupami. Tylko kiedy je wsadzę jak ciągle zimno.. . Pozdrawiam serdecznie.
Marysiu..toż to u ciebie wiosna. Oj gdyby u mnie tak było, gdybym mogła wyjść choć na chwileczkę na ogródek, podejrzeć, popatrzeć ...jakoś tą tęsknotę za wiosną bym zniosła. . U mnie także cały dzień siąpi a na działkę daleko.
Śliczne zestawienie wawrzynka i rosnących pod nim irysów, jak rozkwitną, to dopiero będzie widok . No i ten motyl, wprawdzie w lutym na działce jednego widziałam, i biedronkę, i pszczoły też, ale teraz nawet muszki nie widać.
Zainteresowały mnie też białe krokusy z fioletem na zewnętrznych płatkach. Znasz może nazwę odmiany
Marysiu, nie masz czego zazdrościć, bo te grządki to pod fotografa zostały wyczyszczone. Reszta czeka, aż zakwitną na nich kwiatki. Wawrzynkiem będziesz się dłużej cieszyć. Zeniu [/b] Ja na szczęście mam działkę " pod nosem", to nawet jak jest brzydko to w 15 minut oblecę i trochę się pocieszę.
Lidziu, Ten motylek to jakiś otumaniony tą zmienną pogodą, to był jednorazowy wypad i też się schował przed tym zimnem. Nazwy biało-fioletowych krokusów też nie znam. A Ty takich nie masz.??? Chciałam Cię jeszcze zapytać, czy te listki to mogą być irysy holenderskie. Gdzieś wcięło mi znacznik i jestem zdezorientowana.
Dzisiaj było trochę słoneczka i iryski oraz inne kwiatki zaczynają pozować w całej krasie.