Ale u Ciebie kolorowo się zrobiło . Sulki i Rebucje szaleją U mnie w rebucjowatych na razie spokój ale po ilości pąków zdaje się że trochę będzie sie działo
Dzięki wielkie. Widzę u niego chamaelobiwkę, na którą mam chętkę . A oprócz tego czuję, że jakaś mediolobiwka w końcu trafi do mojej kolekcji . Tylko taka maleńka prośba - jakkolwiek, tylko nie Olku, jeśli to dla ciebie nie problem
W sumie obojętne, może być Aleksander, Alek jakkolwiek, byle nie Olek, bo tego zdrobnienia nie lubię za bardzo . Ale teraz tego poprawiać nie musisz, po prostu na przyszłość taka uwaga .
Jejku, Przemku, ale się u Ciebie dzieje Co za widoki! Wszystkie piękne! Ale szczególnie mnie ujęły Rebutia (Mediolobivia) pygmaea sp. i Sulcorebutia steinbachii Nowości
Dajesz ostro po oczach Coraz bardziej podoba mi się Rebutia (Aylostera) heliosa i wiem, że gdybym ją gdzieś kiedyś spotkał, to długo bym się nie zastanawiał Rebutia (Mediolobivia) pygmaea fma elegantula sobie 56 podoba mi się kolor i kształt kwiatu. Fajnie tu u Ciebie Jakiś trunek w rękę brać i podziwiać. O!
Ojoj, fajno, na tych zdjęciach helioska wygląda prawie, jak drugorzędowa hybryda Pink Champagne, która też kiedyś muszę dorwać.
A czemu przy elegantulce jest znak zapytania? Piękna elegantulka, wszystko zgadza się z numerkiem, acz moim zdaniem elegantulka zasługuje na var. , a nie tylko formę. Natomiast ta M. pygmaea, choć korpusu nie widać, z tego kwiatu to mi trąci atrovirenską. I choć w nowych pomysłach wrzucają atrovirens do pygmaea, to dla mnie za daleko idące posunięcie.
No i ta sulka. Mam ten numerek, miał dziwną nazwę, którą zweryfikowałem, bo pod tym numerkiem jest S. pulchra lub po prostu pasopayana od miejscowości występowania (też burdel widzę w nazewnictwie sulek widzę). A numerek się zgadza z wyglądem i za to chwała numerkom, bo nazwy bywają kilkukrotnie przekręcone.