Mój mały ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój mały ogród...

Post »

Wylewasz miód na moje serce.... ;:167 .
Nie pocieszę Cię w temacie magnolii. U mnie pąki podmarzły prawie na każdej. Tylko Susan i nnka sobie poradziły. Reszta chyba nie rozwinie nic więcej :(. Dół magnoliowy mnie w tym roku dopadł. Liczę jeszcze po cichutku na Old Port i Yellow River ale to już chyba tylko marne mrzonki.
Te kanty naprawdę nie są złe. Moich nawet z daleka wstyd pokazywać. Ale może z każdym rokiem nabiorę wprawy?
Tulipany masz piękne. Ciągle żałuję że u mnie ich tak mało.
Lilia Św. Antoniego w tym roku ma chyba jakiś wielki come back. U mnie też wylazła w dodatku jest już tak duża że podejrzewam ją w tym roku o kwitnienie.
W zeszłym roku wystartowała i zginęła. A teraz jest i jest. Aż jestem w szoku.
Na ostróżki mam chęci, ale boję się że poginą mi jak naparstnice. Ciągle nie mogę się zdecydować.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja skomplementuję Cię za te koła wokół drzew. W zeszłym roku chciałam tak wokół agrestów. Żeby było ładnie i lżej przy koszeniu. Odpadłam po 3.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Skarpetki przy tym drzewku pierwszym są świetne ;:65 . Szkoda, że wymroziło Ci pąki magnolii ;:222 . Ach ta pogoda ;:168 . Tulipanów masz mnóstwo i takie kolorowe ;:138 . Piękna wiosna u Ciebie. Pozdrawiam :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witaj Ewelino! :wit

Twoje koła wokół drzew to kawał dobrej, acz mocno upierdliwej roboty.
A że jajowate? Na szczęście nie przyjdzie matematyk ze srogą miną i cyrklem w ręku :twisted: :twisted:, żeby Ci wytknąć niedoskonałość formy....
Gorzej z przymrozkami.
U mnie ofiarą nocnych mrozów padła dalia, którą podpędziłam i już zieloną wsadziłam do ziemi.
Oczywiście zmarzła.

Twoim planowanym wypadom w góry mocno kibicuję. Do zbioru Beskidów doszedł jeszcze Wyspowy...
Nie za dobrze Wam tam?
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Apsik, alleluja i po przodu!
Po prostu super!!! ;:215 Od razu uśmiech pojawił się na mojej twarzy :D Skąd Ci się biorą takie skojarzenia? Pasowałoby też: Apsik, Alleluja i allez allez allez! (wszystko na "a") ;:306
Widać, że lubisz oddarnianie :;230 Jakie przeznaczenie mają mieć te koła wokół drzew? Ma tam być coś sadzone? Zawsze podobały mi się kolorowe nasadzenia wokół pni drzew, ale jakoś nie miałam woli walki w tym temacie...
Co w następnej kolejności zamierzasz odrzeć z trawy? ;:oj
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Pospacerowałam po Twoim ogrodzie Ewelinko, uroczo i kwiatowo, szkoda, że nie wszystkie zdjęcia się otwierają.
Natknęłam się u Ciebie na melodyjną Souvenir de La Malmaison, u siebie posadziłam ją w tym roku, zbiera się bardzo powoli do życia, bo mróz "upalił" jej dorodny kiełek, ale wypuściła jeszcze jeden... mam nadzieję że coś z niej będzie.
Jak u Ciebie z zimowaniem i zdrowotnością tej róży?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Ewelino, padam na nos, ale dam Ci gromkie ;:303 za starania zaprowadzenia ładu w ogrodzie.
Nie narzekaj na trawnik ;:302 - mój busz strzyżony, następnego dnia po zabiegach fryzjerskich, radośnie wystrzela ku słońcu salwę złocistych mniszków. Po co sadzić żółte kwiaty? Trzeba dosadzić zielone! A cynie Green Envy wykiełkowały aż dwie :!: .
Przykro mi, że przymrozek narobił u Ciebie szkód. U mnie nie było takich niespodzianek. Był grad. Wczoraj jakiś burzowy podmuch porwał mi całą paletę młodych gazanii - zauważyłam to dopiero dzisiaj koło południa - nie było czego ratować. Chciałam hartować ;:306 , ale czemu od razu przeprawa, jak dla komandosów :? .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Nie wiedzieć kiedy przyszedł maj?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zielony, rozbuchany, rozwichrzony

Obrazek

Cieszą chabry, które jeszcze nie są chwastami, a pełnym uroku kwieciem

Obrazek

Piwonia majowa zapowiada kolorowy zawrót głowy

Obrazek

Bo na razie z kolorów to tylko skarpetki spod jabłoni. Ale za to jakie!

Obrazek

Kalina angielska w pełni krasy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I pachnie? Wreszcie ciepłe powietrze niesie jej zapach po całym ogrodzie.
Nieśmiało startują kwasoluby. Ta czerwona azalia będzie pierwsza:

Obrazek

Właściwie tylko dlatego, że tę najpierwszą skasował przymrozek:

Obrazek

Ja wiem, że ta wiosna kwitnąca u mnie nieco niemrawa jest, w porównaniu z waszymi ogrodami żaden szał. Ale i tak ją lubię.

Niestety coś stało się głogowi:

Obrazek

Boję się, że jak przyjdzie obciąć te łyse gałęzie to będzie wyglądał cokolwiek głupio? W sumie, pasuje do reszty?

Na szczęście są rzeczy, które cieszą. Na przykład tłuściutka Błękitna Rapsodia:

Obrazek

Wróżę jej pierwsze kwitnienie? Pierwsza powinna być co prawda Souvenir de La Malmaison, ale dostała przymrozkiem a dodatkowo pierwszy pąk ściął jakiś robal?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Pięknie się prezentuje Twój ogród! Maj to cudowny miesiąc, chyba najpiękniejszy i taki pachnący... :)
Ta zieleń taka soczysta i tyle kolorów!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Przepiękny maj u Ciebie w ogrodzie ;:138 . Ta rabatka pod drzewkiem kolorowa i cudna ;:108 . Twoja ścieżka bardzo mi się podoba ,ślicznie wygląda ;:333 . ch no i ta słynna rabatka nad piwniczką ;:224 . Przepięknie u Ciebie. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Skarpetki spod jabłonki naprawdę obłędne! Czy tam rośnie ciemniejszy floks? Jeśli tak, to wiesz... ;:224
Zrób zdjęcie nowej Frisii proszę.
Zapomniałaś uciąć keiki, postaram się pamiętać na przyszły raz :)
Pozdrowionka i głaskanko dla kociej trójcy ;:167
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Ewelino ;:180!
Pomyślałam, że już czas najwyższy (najwyższy!) wleźć na trybunę i zabrać głos ;:303.
Przede wszystkim nie da się przejść obojętnie obok takich kotów ;:oj.
I utaplana w musztardzie Pralina, i urocza (!!!) ruda Majka, i prześliczny, choć obrażany notorycznie Borysek(dziwnie mi przypomina mojego nieodżałowanego Wicusia...) są piękne.
Występuję w obronie Borysa po pierwsze z powodu niezwykłych walorów dekoracyjnych bakłażanów oraz z powodu ułomności człowieka w kwestii zrozumienia kociej psychiki.
Pieczara, choć oryginalna, jakoś mnie nie wzrusza. Boję się pieczar ;:218, swoją straszyłam syna i psa Nikitę, że ich tam pozamykam jak będą niegrzeczni. Potem została zburzona i zasypana.
Nie da się też nie zauważyć Twojego kapitalnego (stoickiego!!!) podejścia do kwestii ogrodowych, równie kapitalnie ujętego w słowa ;:138.
Nie będę się teraz rozwodzić nad każdą rośliną (no, może tylko nad Rhapsody in Blue ;:167), Elvisa już bym miała w ogrodzie gdyby tylko śpiewał co rano Love me tender... ;:224.
Pochwalę tylko jeszcze cudowna krainę, w której mieszkasz, i zapowiem, że Cię nie opuszczę aż... ;:196.

;:136 Do miłego majowego - Jagi
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Dziewczyny,
Maj jest tak piękny, że gdzieś tam, w tyle głowy kołacze natrętna myśl, żeby się zdążyć nim nacieszyć. Coraz częściej zdarzają mi się chwile jedynie bycia w ogrodzie ? bycia i nic nierobienia. Chwile te prowokuję z premedytacją, w trosce o to, żeby maja nie zapamiętać li i jedynie z perspektywy taczek i kosiarki. O chwastach nie wspominając. W ramach ewentualnej pilnej potrzeby prac polecam wszelkiego rodzaju opryski? I robota nieciężka, i pozycja wyprostowana? Tylko ty, opryskiwacz i majowy zachód słońca. Piękne prawda? (jeżeli przypadkiem wpadnie tu ktoś z Marolexu to proszę bardzo, można to wykorzystać marketingowo. Jestem przekupna, polecam się).

Dodatkowo maj niesie jeszcze jedną, przynajmniej dla mnie wielką radość ? burze. Piękne, gwałtowne, siejące tęczami? Ostatnio u nas codziennie, tak popołudniami? Wiem, mogę się zachwycać bezkarnie, bo jak na razie nic mi nie zniszczyły. I mam nadzieje, że tak już zostanie. Teraz też apetycznie się chmurzy i wzmaga się wiatr.

Milena,

Ale Frisia jak na razie szału nie robi, popatrz:

Obrazek

Może w zbliżeniu widać coś co robi nadzieję:

Obrazek

Na razie nie załamuję się, bo i Tortuosa startuje bardzo niemrawo. Może te typy tak mają?

Jagodo kochana, serdecznie Cię witam.

Cieszę się, że zaszczyciłaś moje skromniutkie trybuny (i obiecałaś pozostać :heja ), czerwony dywan niestety w praniu, może niebieskie orliki? Prawie już w rozkwicie:

Obrazek

Borysa nie musisz bronić, on doskonale robi to sam? I urodą i bezwzględnym egzekwowaniem tego, co mu się należy. Jest po prostu najbardziej urazowym z moich kotów (natrętnie nasuwa się tu podobieństwo w tej kwestii do właścicielki, ale je przemilczę). A kociej psychiki nigdy nie będzie nam w stanie poznać do końca, prawda? Nie wiem, czy znasz opowiadanie Złote popołudnie Sapkowskiego? Jeśli nie, namawiam gorąco, pięknie tam Sapkowski koty opisuje. I jakie to są KOTY...

W okolicach Elvisa zwykłam byłam onegdaj wieszać hamak? Może gdyby zaczęła śpiewać powróciłabym do tego zwyczaju? Myśl, przyznaję, kusząca. Choć, może, przy większej ilości maja w płynie ;:136 i ten efekt da się uzyskać?

Pieczara mnie ostatnio zaczyna denerwować. Wyłysiała i straciła pół grzywki. Tradycyjnie więc ją omijam wzrokiem.

Dla Ciebie i dla wszystkich wpadających tu, choćby przelotem - maj. Majowe niebo i majowe przetaczniki. Błękitu nigdy dość, ot co!

Obrazek
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A dziś blękit piękny.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze kibicowałaś.

Slawek nie może się nadziwić naszym rożanym sznytom. Pyta, czy to znak organizacyjny ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”