Doświetlanie roślin / rozsad cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Oświetlenie

Post »

Witaj. :wit

Link może nie ale podeśle fotkę opakowania tej żarówki, którą obecnie testuje.

To ta żarówka.

Obrazek

Obrazek

A to rzodkiewka rosnąca tylko pod tą żarówką, bez dostępu światła dziennego.

Obrazek
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10

Post »

Wygląda na to, że nie ma potrzeby kupowania tych specjalnych grow ledów z radiatorem 8-)
Obrazek

Mam takie ledy, ciekaw jestem czy się nadadzą.

Obrazek

Obrazek

Dzięki za odpowiedź BobejGS ;:333
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

na pewno jest sporo lamp, które przebijają te żarówkę ale myślę że dla amatorskiej uprawy, wystarczy taka. Mam pod nimi rzodkiewki i dwa pomidory, które obecnie kwitną i zawiązują pomidorki. Także myśle, że pierwszy test zdała.

Twoja ma 4000k więc za mało. Powinna mieć w okolicy 6500k.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak widać rzodkiewce służy :)
Teraz masa tych świateł w całkiem przystępnych cenach do wyboru do koloru. A dlaczego ta akurat wg Ciebie jest lepsza od innych? Bo w sumie kilka ich jest podobnych też w takich parametrach . Na co patrzysz przy wyborze?

-- 1 lut 2019, o 16:46 --
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Szczerze, to patrze jaka żarówka led o temperaturze barwowej 6500k jest dostępna w najbliższym sklepie. :D

Nie napisałem, że ta jest lepsza od innych ale że taką testuje. :wink: Jakbym kupił inną, to bym testował inną. :D

Z mojego wpisu można jedynie wywnioskować, że ta się nadaje. :)

Jak ktoś ma możliwość przetestować inną i zdawać relacje, to nawet lepiej, bo będzie coś do wyboru jakby co. :)
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18

Post »

Czyli nie ważne ile lumenów i moc (zależna od wielkości uprawy) tylko zwracać uwagę na barwę w okolicy 6500k. Dzięki wielkie.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Pomysły na doświetlanie i podlewanie roślin.

Post »

Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie. :) Ja ponownie powtórze, szukałem żarówki led o temperaturze barwowej zbliżonej do 6500k i zakupiłem pierwszą znalezioną do testu. :wink:

Nie mam na tyle wiedzy by znać więcej szczegółów i odpowiedzieć, na Twoje pytanie. :)
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED

Post »

To taśma led grow - w mojej opinii bardziej wygląda jak działa. Ale rozsada stoi na oknie więc może jako wspomagacz.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Doświetlanie roślin / rozsad świetlówkami - pomysły

Post »

Też nie bardzo, bo w świetle dziennym o tej porze roku, składowej czerwonej jest aż nadto a brakuje światła niebieskiego, kóre odpowiada za wzrost wegetatywny i krzewienie roślin.

Błażeju jak odkleisz tą mleczną bańkę to zyskasz do kilkuziesięciu procent strumienia świetlnego bo lampa zacznie promieniować kierunkowo a nie dookólnie.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak zrobiłem już na początku. ;:333 Faktycznie zyskuje się wiele światła, bo bańka jest mleczna.
romek10356
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2017, o 22:09

Post »

Witam wszystkich. Od pewnego czasu rozmyślam nad doświetlaniem roślin (pomidory papryki kalafiory ) od fazy siewy do sadzonek majowych i stąd moje pytanie. Chciałbym doświetlać rośliny na parapecie okna wschodniego listwą led od GROWSPEC a dokładnie -panel led gs slim spec 90cm 30w kielkowanie i sadzonkowanie-
Obrazek
czy takie coś będzie odpowiednie ?Jeszcze coś czy opłaca się kupić mady grzejne pod kuwety i czy zainstalowac jakiś wiatraczek żeby roslinami bijało co by wzmocniło ich łodygi ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Do doświetlania roślin na parapecie wystarczy zwykła swietlówka albo "żarówki LED"o zimnej barwie światła Panele GROW służą raczej do "naświetlania" czyli uprawy bez dostępu światła dziennego. Wykres widma na stronie producenta https://www.progrower.eu/pl/panele-led/ ... iaste.html jest inny niż przedstawiony przez Ciebie i w zasadzie pokrywa się z wykresem świetlówki 36W/77 Fluora , którą można kupić w Obi za 23 zł. Jedno i drugie źródło jest zoptymalizowane pod względem wzrostu roślin , więc i pasma muszą się zgadzać.

Obrazek Obrazek
Poza tym dzienna całkowita ilość światła (daily light integral-DLI) również odpowiada potrzebom większości roślin, czyli wszystko sie zgadza. Tylko ta cena... Dochodzi jeszcze zasilacz 24v. Najtańsza oprawa 1 x 36W do świetlówki kosztuje od 30 zł (promocja).
Zamiast mat grzejnych zastosuj podkład ze styropianu, który oddzieli kuwety od zimnego parapetu. Strefa korzeni nie powinna mieć temp. wyższej niż otaczające powietrze .
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich zainteresowanych tematem naświetlania/doświetlania. Moje siewki ustawione na regale zrobionym z inspiracji Zibiego rośną bez dostępu światła dziennego. Stoi on przy oknie, ale jest ono ,,zaroletowane "
Siewki mają się świetnie i rosną nawet szybciej niż bym chciała . Na każdą półkę używam komplet 2 świetlówek po 36W w najzwyklejszych (czyt. najtańszych) jakie znalazłam oprawach. Ten komplet kosztował mnie 93 zł. U nas nie ma żadnych promocji na ten czas w znanych marketach . Oprawa 39 zł, świetlówka coś koło 8 zł. Zibi napisał wcześniej, że jedna taka świetlówka powinna oświetlać ok. 30 cm powierzchni na boki. Mogę tylko napisać, że to sie sprawdza więc pewnie na parapet wystarczyła by jedna lampa i folia odbłyskująca .
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

A takie pytanko- co jaki czas zmieniacie folię odbijającą światło? Bo moja już taka z lekka przymglona po kontaktach że spryskiwaczem .
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na to nie ma reguły, jak jest zamglona to lepiej wymienić niż tracić część światła :uszy :uszy :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”