Bób cz.2
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób cz.2
Wczoraj znów musiałem pryskać na mszyce. Jakieś strasznie uparte to dziadostwo w tym roku. 3 razy już w tym roku opryskiwałem a i tak się ciągle pojawiają .
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie, ja już z bobem na ten rok prawie skończyłem, z 10arów miałem 550kg
gdyby na ogródku nie wymokło miałbym spokojnie z 700kg
Pozdrawiam

Pozdrawiam
byłoby 5,5 tony z ha, wiec wynik spoko ;) chociaż czytałem że można 10 wycisnąć. ja jeszcze podsumowań nie robiłem, sprzedaje na bieżąco, codziennie trochę. ale cena jest bardzo dobra i utrzymuje się dłuższy czas.
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
tenpolski było by z 700kg spokojnie gdyby mi na wiosne nie zrobił się "beton" przez co dużo nie powschodziło. Jutro przejdę jeszcze raz i wszystko dokładnie pozrywam, bo widzę, że górne strąki już dojrzały i troche jest pozostawianych;)
- Siekier
- 200p
może już było to w tym wątku ale powiedzcie mi co to znaczy jak końcówki liści robią się czarne i się zwijają?
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
wojtekman pisze:Witajcie, ja już z bobem na ten rok prawie skończyłem, z 10arów miałem 550kggdyby na ogródku nie wymokło miałbym spokojnie z 700kg
![]()
Pozdrawiam

A mnie grzybek bo plamy czarne na liściach, a teraz takie sucho że az schnie, ja mam malutki kawałek
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Chciałbym zapytać, jak fachowo zbiera się bób. Mi wychodzi, że dobry jest sekator, bo rwąc ręcznie trochę niszczy się krzaki.
I jeszcze jedno pytanie - jak się nazywa ten ciemnobrązowy grzyb, który lubi bób. Rozwinął się u mnie na kilku pędach - na szczęście późno.
I jeszcze jedno pytanie - jak się nazywa ten ciemnobrązowy grzyb, który lubi bób. Rozwinął się u mnie na kilku pędach - na szczęście późno.
Pozdrawiam
Adam
Adam
U mnie pierwsza partia już jest na finiszu, a druga pięknie kwitnie. No i osobiście obcinam strąki sekatorem.
sekatorem można jak się ma za dużo wolnego czasu i małą plantacje
, zawsze zrywam ręcznie.

- Siekier
- 200p
Czy mam rozumieć że nikt się nie spotkał z czerniejącymi końcówkami liści?Siekier pisze:może już było to w tym wątku ale powiedzcie mi co to znaczy jak końcówki liści robią się czarne i się zwijają?
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
Siekier
U mnie też końcówki liści trochę czerniały. To jest chyba jakaś choroba, ale ja pierwszy raz w tym roku bób siałem i jestem tak samo mądry jak ty. Nie mam czasu tego zgłębiać, ale wpisz sobie w wyszukiwarkę grafiki Googla choroby bobu, szukaj zdjęć odpowiadających ww. objawom i czytaj opisy.
Tenpolski
To jak zrywać ręcznie, by nie obrywać liści? Łamać, wykręcać - pytam o technikę.
U mnie też końcówki liści trochę czerniały. To jest chyba jakaś choroba, ale ja pierwszy raz w tym roku bób siałem i jestem tak samo mądry jak ty. Nie mam czasu tego zgłębiać, ale wpisz sobie w wyszukiwarkę grafiki Googla choroby bobu, szukaj zdjęć odpowiadających ww. objawom i czytaj opisy.
Tenpolski
To jak zrywać ręcznie, by nie obrywać liści? Łamać, wykręcać - pytam o technikę.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja obrywam lekko przekręcając strąki i mocno pociągam.
U mnie już bób zebrany a krzaczki wycięte.
U mnie już bób zebrany a krzaczki wycięte.