Odmiana pomidora polecana do uprawy w tunelu lub szklarni
Pomidor Baron F1
Szukałam ale nie znalazłam- dziękuje -pozdrawiam
POMIDOR odm. ATUT mieszaniec F1
witam,
w tym roku planuje zasiac wlasnie ta odmiane. nasiona dosyc drogie jakies 11zł za 0.5 [g], ale mam nadzieje ze nie będę zalowal. postaram sie opisywac krok po kroku prace z tym zwiazane, ale licze tez na wasze porady zwiazane z uprawa tej odmiany.
pozdrawiam
w tym roku planuje zasiac wlasnie ta odmiane. nasiona dosyc drogie jakies 11zł za 0.5 [g], ale mam nadzieje ze nie będę zalowal. postaram sie opisywac krok po kroku prace z tym zwiazane, ale licze tez na wasze porady zwiazane z uprawa tej odmiany.
pozdrawiam
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Smak to oczywiście kwestia gustu , mi też Baron nie odpowiadał , a że szklarniowy to nie znaczy że nie może być sadzony w gruncie , a wprost przeciwnie .
Nie nadają się do sadzenia w polu odmiany szklarniowe przeznaczone do upraw w podłożach sztucznych , czyli przeważnie te najdroższe ( cena złotówka i więcej za szt. w dużym opakowaniu ) . Odmiany szklarniowe przeznaczone do uprawy w ziemi zwykle plonują w gruncie dużo lepiej niż odmiany gruntowe , są jednak znacznie droższe niż takie do upraw polowych .
Baron jest dosyć wrażliwy na pękanie , więc w gruncie może być nieciekawy , chociaż nie sprawdzałam to nie wiem na pewno .
Pozdrawiam , kozula
Nie nadają się do sadzenia w polu odmiany szklarniowe przeznaczone do upraw w podłożach sztucznych , czyli przeważnie te najdroższe ( cena złotówka i więcej za szt. w dużym opakowaniu ) . Odmiany szklarniowe przeznaczone do uprawy w ziemi zwykle plonują w gruncie dużo lepiej niż odmiany gruntowe , są jednak znacznie droższe niż takie do upraw polowych .
Baron jest dosyć wrażliwy na pękanie , więc w gruncie może być nieciekawy , chociaż nie sprawdzałam to nie wiem na pewno .
Pozdrawiam , kozula
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 lis 2008, o 22:54
O w/w odmianie można poczytać na stronie producenta.
http://www.phro.com.pl/n_pomidor.html#atut
http://www.phro.com.pl/n_pomidor.html#atut
- Ewadz34
- 200p
- Od: 10 lut 2009, o 09:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Znam odmianę pomidora Kmicic. To pomidor gruntowy, pamiętam, że owoce były twarde i podłużne. Mało mięsiste. raczej na przetwory, chociaż mój brat je uwielbiał, bo łatwo je mógł kroć na cienkie plasterki.
Smak to rzecz gustu.
Pamiętam, że wekowałam je w całości w słoikach i były dobre.
Uprawiałam je w ogrodzie kilka lat temu i wtedy był rok, że nic nie chorowało.
Myślę, że mogę polecić je
A może Ktoś zna omianę Henryka?
Czytałam już coś tutaj o niej, ale interesuje mnie jej uprawa w gruncie, nie pod folią.
Smak to rzecz gustu.
Pamiętam, że wekowałam je w całości w słoikach i były dobre.
Uprawiałam je w ogrodzie kilka lat temu i wtedy był rok, że nic nie chorowało.
Myślę, że mogę polecić je

A może Ktoś zna omianę Henryka?
Czytałam już coś tutaj o niej, ale interesuje mnie jej uprawa w gruncie, nie pod folią.
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Tylko drzewa, tylko liście...