Sępolia - fiołek afrykański cz.3
- Gracjella
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2014, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3
Z variegatami jest tak, że czasami zanika pstrolistność, by po jakimś czasie pod wpływem różnych czynników pojawic się znowu.Zwykle ma na to wpływ światło.
Podobną sytuację mam z odmianą Skagit Victory trail i Newton Gertrude Morabita
Podobną sytuację mam z odmianą Skagit Victory trail i Newton Gertrude Morabita
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie też mi kwitnie Ma's Winter Moon, ale ma kwiatuszki jakieś takie "rozczochrane", kolor podobny do pokazanego przez gardenie. Jak sądzicie, może mu nie odpowiada zbyt dużo słonka ? Zastanawiam się czy nie przenieść go na wschodnie okno.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
Witam!
Tak jak już kiedyś pisałam, zakwitł mi kolejny fiołek i udało mi się zrobić mu zdjęcie.
Wiem już, że źle podpisałam je na doniczkach, także proszę o pomoc w określeniu, co to za odmiana.
Dodam jeszcze, że z takich biało-niebieskich fiołków zamawiałam iceberg, sapphire ice, le vodovorot, rs rosinka i sinaja wspyszka. Najbardziej podobny jest ów kwiatek do iceberg'a, ale nie ma takich pofalowanych płatków
Czy to właśnie może być sport?
I jeszcze jedno pytanie- czy jest jakiś sposób, aby uniknąć tego zjawiska w przyszłości?
http://ifotos.pl/zobacz/201405031_ennqshe.jpg/
PS.Nie mogłam wrzucić zdjęcia przez Fotosik, więc załączam link do zdjęcia.
Tak jak już kiedyś pisałam, zakwitł mi kolejny fiołek i udało mi się zrobić mu zdjęcie.
Wiem już, że źle podpisałam je na doniczkach, także proszę o pomoc w określeniu, co to za odmiana.
Dodam jeszcze, że z takich biało-niebieskich fiołków zamawiałam iceberg, sapphire ice, le vodovorot, rs rosinka i sinaja wspyszka. Najbardziej podobny jest ów kwiatek do iceberg'a, ale nie ma takich pofalowanych płatków

http://ifotos.pl/zobacz/201405031_ennqshe.jpg/
PS.Nie mogłam wrzucić zdjęcia przez Fotosik, więc załączam link do zdjęcia.
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
- Gracjella
Nie sadzę żeby to chodziło o ilość słońca.
W większości przypadków decydującą rolę odgrywają odziedziczone geny (w końcu są to różne krzyżówki).I chociaż każdy hybryzyder zanim otrzyma certyfikat swojej odmiany, musi udokumentować jej trzykrotne, prawidłowe kwitnienie,,,to i tak zdarzają się bardzo niestabilne odmiany.
Kiedyś zakochałam się w Rob'sach...bo nieduże, bo...różnorodne...I co? Zakupiłam ...sprowadziłam z Kanady...i większość, niestety dała sporty
Nawet wczoraj przeżyłam kolejne rozczarowanie.Zamarzył mi się Rob's Miss Sniffles....chuchałam, dmuchałam...hołubiłam...
Zakwitł....nieprawidłowo...Mial być różowy z odcieniami a wyszedł...biały
Zwykły...prosty...Żaden piękniś, jak w przypadku Gardenii
Mycha, to nie jest Iceberg...
A na sporty nie ma lekarstwa....Zawsze musimy liczyć się z takim ryzykiem.
W większości przypadków decydującą rolę odgrywają odziedziczone geny (w końcu są to różne krzyżówki).I chociaż każdy hybryzyder zanim otrzyma certyfikat swojej odmiany, musi udokumentować jej trzykrotne, prawidłowe kwitnienie,,,to i tak zdarzają się bardzo niestabilne odmiany.
Kiedyś zakochałam się w Rob'sach...bo nieduże, bo...różnorodne...I co? Zakupiłam ...sprowadziłam z Kanady...i większość, niestety dała sporty

Nawet wczoraj przeżyłam kolejne rozczarowanie.Zamarzył mi się Rob's Miss Sniffles....chuchałam, dmuchałam...hołubiłam...
Zakwitł....nieprawidłowo...Mial być różowy z odcieniami a wyszedł...biały

Mycha, to nie jest Iceberg...
A na sporty nie ma lekarstwa....Zawsze musimy liczyć się z takim ryzykiem.
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja się odezwę po długim czasie nie pisania, bo moje wszystkie odmiany w nowym mieszkaniu sz...trafił zostały mi tylko sadzonki Big Bells
jednak warunki uprawy są jednak najważniejsze 

- Gracjella
W związku z kilkoma zapytaniami odnośnie uprawy fiołków, postanowiłam rozpocząć cykl informacji odnośnie ich uprawy
Zapraszam do mojego Wątku

Zapraszam do mojego Wątku

- Gracjella
Mycha, trzeba Ci wiedzieć, że:
każda odmiana może zaowocować sportem.Jest to spowodowane zdolnością przystosowania się rośliny do środowiska objawiające się jego mutacją.Jeśli mutacja jest niestabilna, to proces rozwoju powoduje cofanie do wcześniejszych cech.
Taka jest naga prawda.I nie ma tu żadnej winy dostawcy listków czy sadzonek
każda odmiana może zaowocować sportem.Jest to spowodowane zdolnością przystosowania się rośliny do środowiska objawiające się jego mutacją.Jeśli mutacja jest niestabilna, to proces rozwoju powoduje cofanie do wcześniejszych cech.
Taka jest naga prawda.I nie ma tu żadnej winy dostawcy listków czy sadzonek

- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
O ile sprzedawca sprzedaje liście ze sprawdzonych, kwitnących zgodnie z odmianą fiołków!Gracjella pisze: Taka jest naga prawda.I nie ma tu żadnej winy dostawcy listków czy sadzonek
Często się jednak zdarza, że sprzedawcy sprzedają liście i sadzonki z fiołków, które jeszcze u nich nie kwitły

Ja takie aukcje omijam szerokim łukiem

No ale z drugiej strony, nie ma co winić sprzedającego, kupujący to przecież człowiek myślący

- mycha_paulina
- 200p
A czy jest szansa, że podlewanie pokrzywą przegna ziemiórki z doniczek? Co prawda fiołków nie zaatakowały (nie wiem czemu) ale w innych pokojach w donicach jest ich pełno
Nie wiem, jak się ich wyzbyć... Macie na nie jakieś sprawdzone sposoby?
No i kolejny sport dziś rozwinął płatki. Czy możliwe, że one tak zbiorowo "sportują" z powodu tego, że mogły np. zmarznąć? Powoli zaczynam się załamywać... Nie wiem, czy czekać jeszcze aż zakwitną po raz kolejny, czy je oddać komuś, komu nie zależy na odmianowcach i boję się o te nowe, które rozmnażam z listków... Z czterech kwiatów tylko jeden zakwitł prawidłowo
Gdzieś musiałam popełnić błąd. A jeszcze na dodatek muszę je porozsadzać, ponieważ z jednego listka wyrosło po kilka roślinek. Jest szansa, że te bliźniacze kwiatki zakwitną prawidłowo?

No i kolejny sport dziś rozwinął płatki. Czy możliwe, że one tak zbiorowo "sportują" z powodu tego, że mogły np. zmarznąć? Powoli zaczynam się załamywać... Nie wiem, czy czekać jeszcze aż zakwitną po raz kolejny, czy je oddać komuś, komu nie zależy na odmianowcach i boję się o te nowe, które rozmnażam z listków... Z czterech kwiatów tylko jeden zakwitł prawidłowo

Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
- mycha_paulina
- 200p
A no tak jest... Ja też teraz już będę brać listeczki tylko od forumowiczów, bo na sprzedawcach internetowych się zawiodłam.
Tak jak pisałam gdzieś wcześniej- jedna pani przysłała mi listki niezabezpieczone i dotarły w stanie jak po kataklizmie jakimś
Teraz te trefne kwitnienia.
Napisałam maila do tego sprzedawcy z pytaniem, dlaczego fiołki kwitną inaczej niż rośliny matki- kazał czekać na następne kwitnienia i skwitował wszystko komentarzem, że czasem kundelki są ładniejsze od oryginału...
Tak jak pisałam gdzieś wcześniej- jedna pani przysłała mi listki niezabezpieczone i dotarły w stanie jak po kataklizmie jakimś

Napisałam maila do tego sprzedawcy z pytaniem, dlaczego fiołki kwitną inaczej niż rośliny matki- kazał czekać na następne kwitnienia i skwitował wszystko komentarzem, że czasem kundelki są ładniejsze od oryginału...
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
Smokey Moon ma odcienie bieli, zieleni i fioletu. Natężenie tych barw zależne jest od ilości światła i pory roku. Najpiękniej kwitnie latem. To zdjęcie z ubiegłego roku

I coś co jeszcze nie kwitnie, ale czy musi
Rob's Ooey Gooey

Smokey Moon, jedyny w swoim rodzaju
jego nie da się pomylić z żadnym innym fiołkiem

Dzwoneczki Senk's Big Bells

I coś co jeszcze nie kwitnie, ale czy musi

Rob's Ooey Gooey

Smokey Moon, jedyny w swoim rodzaju

Dzwoneczki Senk's Big Bells

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
On jest w stanie się wykarmić przy tym ubarwieniu listowia? 

-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
- mycha_paulina
- 200p
http://www.marthastewart.com/891222/afr ... -care-tips
Coś dla anglorozumnych fanów fiołków: z filmiku można wyciągnąć parę fajnych tricków
Coś dla anglorozumnych fanów fiołków: z filmiku można wyciągnąć parę fajnych tricków

- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Nie mogę tylko usłyszeć, czy powiedziane jest co to za podłoże do którego wtykają listki do ukorzeniania. Wiecie może co to takiego?