Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Mam dwie rodgersje-taką jak Twoja i stopowcowatą. Obie są niezwykle wrażliwe na niską temperaturę wiosną, wystarczy im 0 stopni, żeby liście zostały zwarzone :( Wiosną myślałam, że już nie odbiją, bo zdarzyło się aż cztery razy, że straciły liście. Wymyśliłam sobie, że dlatego nie zakwitła żadna z nich-były zbyt wyczerpane tworzeniem nowych.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

Postaram się o ten przepis na pączki wigilijne
ale teściowa ma przepisy "na oko" :lol:
więc poda mi pewnie tylko składniki ale proporcje to już gorzej....

o fuksji będę musiała pomyśleć
faktycznie to może być fajna zabawa ;:7

a żółwika jak zobaczyłam u ciebie i tak mi się spodobał to też kupiłam jesienią białego
mam tylko nadzieje że przezimuje :)
masz oferte nasion w wątku sprzedażowym?
chyba będę musiała tam zajrzeć :)
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Pączki z ziemniaków na słodko konsumowałam a jakże :uszy tylko sama jeszcze nie robiłam.
Jak ktoś nie wie, że one z ziemniaków są to nie pozna ;:224 Też jestem ciekawa tej wersji wigilijnej ;:65
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Fuksje same piękności ciekawe czy przeżyją zimę ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu sadziec śliczny ;:138
U mnie tak się rozrósł,że po 5 latach musiałam go przeprowadzić w inną część ogrodu,a tak się ukorzenił,że nie mogłam dać rady go wykopać dziura jak po bombie ;:306
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ewamaj66 - Ewciu nie za bardzo lubię takie wrażliwe byliny i gdybym to wcześniej wiedziała dałabym sobie spokój ale tak bardzo podobały mi się te ogromne liście i już oczami wyobraźni widziałam ich kępę nad stawem jak się rozrośnie.
Czyli obie przyjmujemy ,że zależy nam tylko na liściach i zero stresu a jeśli po przygodach z przymrozkami jeszcze zakwitnie to juz będzie nieziemska radość !!!

asiula - Asiu mimo to spisz co teściowa podyktuje a my tutaj proporcje jakoś dobierzemy mając ten podany wcześniej jako bazę.
czyli ... fuksje musisz mieć aby przekonać się czy Gabrysia wpadnie na podobny pomysł jak nasza Natalia. Ja za nowymi odmianami juz nie patrzę , wole pewne i sprawdzone swoje.
Fuksja każda jak obsypie sie kwiatami to jest cudna.
Lista nasion jest w nadwyżkach na przedostatniej stronie - przejrzyj a potem jeszcze napisz czego szukasz bo ja wszystkiego nie wystawiałam w nadwyżkach.

Kłosowca 'Golden Jubilee' sporo zebrałam bo chcę wiosną rozsiewać na nieużytkach
- może gdzieś się zasiedli i potem już będzie sam sobie radził . Jego kwiaty zebrane w cylindryczne kłosy zakwitają stopniowo i stąd długie kwitnienie. Sa miododajne a to bardzo ważne.
Żółwika ukośnego o białych kwiatach wiosną kupiłam na Allegro ale okazał się taki jak mó czyli ciemny róż - i co Ty na to ?
Muszę znów kupić - szkoda,że o nasiona trudno bo nie zawsze zdążą dojrzeć jak to zdarza się u bylin późno-zakwitających ale mnie udało się zebrać trochę i ciekawa jestem czy coś z nich urośnie ...

ElzbietaaG - Elżbietko rozumiem,że smakowały Ci te pączki z dodatkiem ziemniaków .. .
Rozmawiamy o takich ciekawych i smacznych potrawach,że dziś zarobiłam ciasto na pierniczki bo te przed świętami pieczone tak szybko poszły i nie ujadłam sie ich.Chcę przełożyć cieniutką warstwą masy marcepanowej - widziałam tu na Forum ale nie mogę dostać i kupiłam cukierki marcepanowe ... :;230

wiolamanka - Wiolu czyli bardzo dobrze miał u Ciebie.
Ja juz musiałam skubnąć bo ktos bliski mi bardzo prosił o sadzonki ale marze o dużej kępie i chce jedną wyprowadzić nad staw - sadziec lubi mokro więc będzie pasować.

ElleBelle - Elu musza przeżyć wszystkie bo to moje ulubione i juz im żadnej konkurencji nie robię . Zawsze tak na wszelki wypadek mam sztobry chyba z każdej odmiany a z nich bardzo łatwo się ukorzenia i wegetacja rusza aż za szybko bo ostatnio pod koniec stycznia.

Zostały mi jeszcze 2 odmiany do przedstawienia
- najpierw Fuksja APACHE .
ładny zestaw kolorów w kwiatuszku i pozwoliłam zakwitnąć tylko jednemu bo roślinka mała. Latem oglądałam na rynku fuksje w wiszących koszach i kawalątek pędu dziwnym trafem znalazł się w mojej dłoni - chyba był już złamany ... :;230

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolejna fuksja sprawia mi sporo kłopotów bo nie chce iść spać ...
tej upartej roślinie zrywałam od dołu liście aby szybciej wyższe części pędów drewniały, przycięłam o 1/3 całą górę a ona nadal nie chce iść spać i stoi na parapecie a miejsca dla niej nie rezerwowałam. Po przycięciu mnóstwo bocznych pędów dostałą i paki kwiatowe też. Stała za oknem w skrzynce nawet w minusowej temperaturze ( ok -3 st C) a na noc brałam ją koło północy i wcześnie rano znów wystawiałam. Była zahartowana i pewnie dlatego gdy przyszedł solidny mróz i śnieg będą juz tylko w mieszkaniu nie zrzuciła liści w krótkim czasie.

Odmiana Fuchsia x hybrida " Deutsche Perle" to świetna odmiana - rośnie w górę, pędy sztywne i szybko drewnieją i robi się z niej ładny krzew.

Ciekawa jest tez kolorystyka jej liści, szczególnie młode i do tego w dotyku lekko zamszowe.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak wyglądała fuksja 15.X.2012
Obrazek
Obrazek

Fuchsia x hybrida " Deutsche Perle" stan na 13.XI.2012
Obrazek
Obrazek

stan na 5.XII. 2012 - juz obskubane liście od dołu, szargana wiatrem, mrozem, ciągle przestawiana zaczęła gubić kwiaty i paki kwiatowe.
Obrazek
Nie planowałam takiej wielkości u niej i rośnie w małej ( niecały litr) doniczce ale za oknem wiatr zaczął ja przewracać więc doniczkę wstawiłam do większej, zasypałam piaskiem i jeszcze obciążyłam kamieniami - i tak została.
Pstryknę fotkę z obecnego stanu i pokaże ta niedobrotę ... :;230

Przy okazji widać na zdjęciu powyżej moje tyczkowe fuksje czyli pędy wyprowadzone w tym sezonie na pień dla zbudowania korony w następnym sezonie .
Ta wyższa jest z 2 odmian a niższa z jednej - ciekawe w jakim stanie będą wiosną i czy uda mi się uformować z nich drzewka.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Liście rodgersji są tak ładne, że nie będę mocno płakać, jeśli kwiaty się nie pokażą :D Chociaż stopowcowata kwitła tego roku, kiedy ją posadziłam-pięknie :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Fuchsia x hybrida " Deutsche Perle" ma nie tylko ciekawe liście, ale te czewrone łodyżki także dodają jej uroku :D Twoje fuksje mają ciepło, bo widzę, że stoją na parapetach w mieszkaniu. Może dlatego nie chcą iść spać. Ale i moim sadzonkom, które są w pomieszczeniu gospodarczym, gdzie temperatura nie przekracza 16 stopni, zdarza się, że wypuszczą pąki. Z bólem serca, ale za radą darczyńcy owych fuksji, obrywam je, by nie osłabiać rośliny zimą.
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

jak będę u teściowej to wezmę przepis

mój żółwik jest na pewno biały :)
kupiłam jesienią i miał kwiatki :)
kupowałam też na allegro w ogrodach komercyjnych
ładne rośliny i tanie i jeszcze dostałam gratis :)

a masz może nasiona ostróżki?
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Cuda, cudeńka - piękne odmiany fuksji pokazałaś ;:224 Ja tu się zacieszam swoimi maciupeńkimi
sadzonkami fuksji, które w przyszłości mają być drzewkami :roll: ale twoje egzemplarze to olbrzymy ;:oj
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Christin- KRYSIU :wit Fuksje cudne i tyle kolorystycznie różnych a zarazem pięknych . Fajnie ,że zimą Ci na parapecie kwitną. Zawsze pocieszą oko w zimowej porze a właściwie jesiennej szarudze, która się snuje za oknami ;:oj
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Bardzo przyjemnie się prezentuje ta złamana gałązka z rynku :;230
A w dodatku zrobiłaś odpowiednią osłonkę :wink:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ty tylko trzymaj za mnie kciuki, zeby i mi się z fuksją udało!
Są tak piękne, że cieszę się, że od Ciebie dostałam.
Miło popatrzeć na Twój ogród teraz zimą :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,pokazujesz moje ulubienice zaraz po begoniach.Ciekawe jak przezimuja moje,bo puszczaja już młodziutkie seledynowe pędy.Nie wiem czy to nie za wczesne ozywienie.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Obrazek
Krysiu,widzę że masz żółwika ukośnego Chelone obliqua,czy zbierałaś może z niego nasiona?
Jeśli tak,to podpowiedź,kiedy to najlepiej zrobić no i gdzie są te nasiona. :wink:
Może masz zdjęcie nasion?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”