Witam w ogrodzie u Aguniady cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.10

Post »

Kasiu, obiecywałam sobie, że się uspokoję i mam nadzieję, że wytrwam w postanowieniu nie robienia żadnych rewolucji w tym roku... ale myśleć i planować nikt mi nie zabrania, więc mózg mi paruje aż miło;-)
Dzięki za podpowiedzi ;:196 Kule granitowe widzę więc między bukszpanami i tu kłopotu nie ma; poza tym ich jestem pewna... Duże donice ewentualnie byłyby mi potrzebne w kilku miejscach a tu wchodzę w koszty, chociaż przy wyprzedażowych cenach są do udźwignięcia... Licząc oględnie, potrzebowałabym cztery misy i tyle samo wyższych stożkowych bądź kubikowych donic. Sporo; nie wiem, czy nie za dużo. Jutro raz jeszcze popatrzę na ogród w ich kontekście. Przy murku być może prosi się o coś wyższego z miejscem na obszerną zwisającą roślinę (pelargonię, fuksję, petunię, bakopę etc.). Podjadę do pracowni Chronosa i zobaczę co jeszcze mogę dostać w moim bezpiecznym stylu ale podejrzewam, że niewiele. Mam dość stare drewniane meble na tarasie... czy pasowałyby do kamiennych donic?
Póki co, z przemyśleń wynika dużo więcej 'przeciw' niż 'za'.
PS. Poidełek nie ma już...
Duczku, wiadomo już czemu miskant zawdzięcza swoją nazwę... rośnie szybko jak na Giraffe przystało ;-) Miło mi, że Ci się podoba!
Jagódko, witam Cię serdecznie ;:196 Wszystko ok ze zdrowiem?
Aspirinka szaleje - wypuściła całe mnóstwo pąków, które teraz w najlepsze kwitną... to jednocześnie bardzo zdrowa róża - dla mnie idealna pod każdym względem....
O wodnej ścianie z czarnego kamienia naprawdę marzyłabym... jest co prawda dość nowoczesna w formie, ale jednocześnie bezpieczna i nie dominująca... zwraca uwagę elegancją i byłaby naprawdę cudnym elementem w ogrodzie... niestety ze względu na olbrzymi koszt, zapominam o niej ;-)) Co do reszty, to myślę, Jagódko... te elementy są dość widoczne, a jak nie chciałabym by dominowały w ogrodzie, ale ładnie i dyskretnie się weń wtopiły... jeśli miałabym ich obecnością wprowadzić misz-masz, to wolę zrezygnować. Dziękuję za wsparcie i tyle serdecznych słów ;:167
Aniu, dzisiejsze ceny mile by Cię zaskoczyły... nastaw się na przyszły rok, namawiam... kamienne rzeźby do Twojego ogrodu świetnie by pasowały!
Justynko, ja Giraffe kupiłam wiosną w Ponderosie, w Kaniach... od długiego czasu niestety jej nie widziałam - wszystko się sprzedało.
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Aguś piękny koncert różyczkowy ;:138 śliczne zdjęcie Leonarda.
x-ag-a
---

Post »

Isiu, dziękuję ;:196 Widzimy się jutro?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ladne rzeczy tam maja ... chociaz mnie sie tylko te kwadratowe donice podobaja i ten plaski okragly kamien z ciurkadelkiem ;:108
A Ty odpusc sobie te donice, kamienie i inne takie :twisted: Kule mialas zakupic i finito ....
x-ag-a
---

Post »

Jula, dlatego wyszłam dzisiaj z niczym - boję się, że przesadzę, co potwierdza mój D. a on, jak wiesz, ma wyczucie... kul nie było na wyprzedaży, a ich ceny cennikowe ogromne (najmniejsza od 400zł wzwyż)... Donice o prostej formie bardzo mi się podobają, tyle tylko, że musiałabym pozbyć się wszystkich istniejących!
Głośno myślę i jak się wkręcę, że to robię, to potrafię sobie to jakoś poukładać, ale wątpliwości mam mnóstwo, czy to w ogóle ma sens. Mam czas do namysłu przez rok, bo w normalnych cenach nie kupię u nich nic, poza kamiennym ptaszkiem na kamieniu ;-))
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

tak ;:138
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

z reka na sercu? .... nie ma sensu :wink: nie dziubdziaj niczym wiecej. Masz piekne drewniane skrzynie pod trejaze i pergole z przejsciem. Masz ladne donice przed domem, ktore idealnie wpasowaly sie z granitowa kostke. Kamienne masz palenisko i murek i niech tak zostanie - to jest ten efekt AHA w spojrzeniu na ogrod. Ogrod ktoremu nie potrzeba donic z roslinami jednorocznymi, bo on ma - piekne rabaty w trawniku i na okolo ... a na tych rabatach nie dzieje sie malo zauwaz ;:108 to po kiego grzyba chcesz jeszcze cos?
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Witaj Aguś :)
Kamienne rzeźby, fontanny, donice i inne ozdoby cudowne !!! W tutejszych sklepach też jest ich całkiem sporo ;:108 I nie powiem - szalenie mi sie podobają niektóre z tych rzeczy. Ceny w szkocji też zaporowe - jedynie można się ratować na wyprzedażach.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj,ale mam opóźnienie ;:14
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Aga, jestem i nacieszyłam oko. Piękne widoki z ogrodu.
Kamienne cudeńka bardzo, ale to bardzo... ;:108 Szczególnie te kamienne żarna z funkcja ciurkadełka.
Jula ma rację. Sama mam skłonności do dziubdziania (cudne słówko) :wink:
A u ciebie jest harmonijnie. Przytulnie i jest przestrzeń i miejsce na 'oddech'.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aga, kamienne ozdoby pasowałyby najbardziej do paleniska. Poza tym podzielam zdanie Juli. Chociaż u siebie wsadziłabym wszystko co możliwe. :roll:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko Ty całe życie będziesz urządzać ogród. Nigdy nie będzie urządzony, bo wtedy wkradnie się stagnacja, ale to Ci nie grozi ;:185
Jest śliczny! Ta ławeczka zachęca żeby na niej usiąść !
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Z przyjemnością obejrzałam fotorelację i nawet upatrzyłam sobie kilka kamiennych elementów do mojego ogrodu ;:167
Z tego, co zrozumiałam, to ceny nie były szokujące, więc może za rok, może dwa uda mi się wyciągnąć ślubnego na zakupy ;:173 ...a jeżeli już nic nie kupię, to może chociaż uda mi się wypić kawę w miłym towarzystwie ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
x-ag-a
---

Post »

Iwonko, to bardzo fajnie, że upatrzyłaś dla siebie kilka kamiennych dekoracji z Chronosa... zapraszam za rok na wspólne buszowanie w pięknym, starym ogrodzie właścicieli... ja poluję na granitowe kule, li tylko :roll:
Marysiu, zapraszam na ławeczkę, chociaż dzisiaj bardzo wietrznie i bez kubka gorącej herbaty nie da się długo wysiedzieć... Masz rację, nuda naszym ogrodom nie grozi, bo my przecież nie usiedzimy bezczynnie zbyt długo.
Gosiu, kamienne ozdoby są przepiękne... sama wiesz, jak cudownie uzupełniają ogród Izy-tamaryszka.
Justyś, cieszę się, że zawitałaś - wręczam kubek herbaty na rozgrzewkę - czy u Was też tak dziś wieje? Ja skłonności do dziubdziania nie mam, ale za to ciągle kombinuję... taka osoba jak Jule, jest mi bardzo potrzebna na regularną terapię ;-))
Dorciu, balowałaś to i opóźnienie masz ;-)
Aguś, ciekawam cen wyspiarskich na kamienne cudeńka - spodziewam się jeszcze wyższych niż tu... widać, tego typu producenci wszędzie nastawieni są na wyselekcjonowaną klientelę. Wyprzedaże to jedyne okazje do zakupów... a szkoda!
Jula, bardzo Ci dziękuję za szczerość i rozsądek. To mi bardzo pomaga, naprawdę... pozwala zauważyć zalety własnego ogrodu i spojrzeć nań przez pryzmat jego naturalnego wpisania się w otoczenie, bez konieczności udziwniania. Jeśli znowu zwątpię, to zadzwonię ;:167
Isiu, dzisiaj byłaś boska! ;:196

Byliśmy dzisiaj na wycieczce krajoznawczej w Skierniewicach, na Święcie Warzyw Kwiatów i Owoców... formuła festynu, mnóstwo ludzi, parad, stoisk z chabaziami ale też mydłem i powidłem ;-))
Wyszliśmy z dziesięcioma trawami, po połowie turzyce Prairie Fire oraz Milk Chocolate... duże, gęste, okazałe, w dobrych cenach.

Drugą część dnia spędziliśmy w pięknym ogrodzie Moniki-Soczewki oraz jej męża, w doborowym forumowym towarzystwie, przy ognisku, kiełbaskach i popitce... Monika ma wyróżniający się w całej okolicy ogród, wiele oryginalnych roślin, które w sposób wysmakowany skomponowała, tworzące harmonizujące ze sobą plamy kolorystyczne iglaków, liściaków, róż i bylin. Bardzo nam się podobało!

A to my:
Obrazek
...od lewej: Asia0809, Margo2, Soczewka, Marysia II, Francesca, Justi177, Agunia, Isia, LaViol, Dominikams, April... mam nadzieję, że nikogo nie pomyliłam, co w amoku mogło się zdarzyć :) Serdeczności dla wszystkich ze zdjęcia i poza nim ;-))

...oraz fragment Soczewkowego ogrodu:
Obrazek

Dziękujemy wszystkim za przemiłe spotkanie a Monice i jej mężowi za gościnę ;:196
Do następnego razu!
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Takiej to dobrze...ale nie zazdroszczę, no może troszeczkę ;:131
Aguś przeczytałam, że kupiłaś turzyce Prairie Fire. Czy wiesz coś pewnego na temat ich zimowania ?
Mnie również zachwyciły i kupiłam sobie trzy sztuki (po 12 zł), a potem przeczytałam, że należą do traw nowozelandzkich i lepiej hodować je w donicach, a na zimę schować do domu. Nie powiem, że mam na to ochotę, bo donic mam...sama widziałaś, jak dużo ;:219
Aha :!: kupiłam sobie jeszcze rozplenicę rubrum i ona też nie zimuje ;:145
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”