Witajcie poświątecznie.
Chyba wraca lato bo nawet troszkę ciepła dzisiaj było i słoneczko przygrzewało.
Gosiu ja nie cierpię przesadzać zwłaszcza róż i krzewów jak są już dobrze zakorzenione. Staram się tak wymyślać nasadzenia żeby błędów było jak najmniej ale nie da się tego uniknąć.
Comte teraz ma przerwę i chyba będzie rosła ale na kwiaty wrześniowe liczę.
Jadziu też sobie nie zazdroszczę tej radości ale jak trzeba dzieciom pomóc to nie ma zmiłuj się.
Ja liczę że za rok Comte pokarze się już jako dorosła róża bo ten rok nie był aż tak obfity w kwiaty.
Majeczko chciałaś chyba powiedzieć że wczesną wiosną. Znając życie róże przyjdą w grudniu jak będzie zimno i pewnie pójdą do wspólnego zadołowania.
Oj umęczy mnie ona bardzo bo bez Mimi jak nazywa swoją mamę nigdzie się nie ruszała do tej pory więc początki będą bardzo trudne.
Plany nasadzeń robię już od dawna a żółtych Souvenirów jest więcej.
Souvenir de Claudius Pernet - złoto-żółty - chyba bardziej żółty niż złoty
Souvenir de Pierre Notting -złoto-żółty - troszkę podobny do S. d'Elise Vardon
Souvenir de Charles Laemmel - złoto-żółty - ciemne złoto
Souvenir de Lucien Massad - pomarańczowo-różowy - nie do końca wiem jakiego się spodziewać bo są tylko 3 zdjęcia i każde w innym kolorze
Souvenir de J. B. Guillot - pomarańczowo-czerwony - chyba najładniejszy z nich wszystkich ale jaki będzie to dopiero się przekonam jak zakwitnie bo na Helpie każde zdjęcie jest w innym kolorze
Nie ma bardzie odpowiedniego koloru do zaznaczenia więc będzie winny kolor.
Jula idzie lato i podobno ma być ciepło więc pewnie znowu będziesz miała mniej czasu.
Ja od jutra zabieram się ostro do roboty w ogrodzie. Muszę wykopać irysy bródkowe i Wam powysyłać bo teraz najwyższy czas na ich sadzenie. Będziesz w domu czy gdzieś wyjeżdżasz?
Trochę zieloności z ogrodu.

nawet nie zauważyłam że rośnie tam wilczomlecz, potrafi w parę dni taki wielki urosnąć
A teraz wielka niespodzianka i zaskoczenie i ciągle nie umiem uwierzyć w to co widzę. To sadzonka hortensji którą dostałam od
Irenki-Adamiec
A tak wyglądała 20 lutego

Czy to jest możliwe i co to za hortensja
Na ten widok radość ogarnęła moje serce

mimo że gąsienica przeżera moje kopry cieszę się bardzo bo za niedługo będzie fruwał
Paź królowej 
spotkałam jeszcze jedną