Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Witam :)
Widzę, ze ceny rosną :D :D :D ale nie muszą.
Ja kupuję 5 litrów za 50 zł + przesyłka
http://www.sklep-probioemy.pl/emfarma-p ... -p-59.html
Można zamawiać telefonicznie
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Reniak pisze:
suzana pisze:Ale Ema nie kupi w 1 l opakowaniu tylko 10 l to najmniejsze opakowanie.
znalazłam i 1 litrowe za 34 zł.
A czy przypadkiem ceny powyżej 30zł za litr nie dotyczą EM5?U mnie w sklepie ogrodniczym w pojemnikach 5l cena wychodzi ok.8 zeta
za 1litr.
pozdrawiam
Alicja
antek5
50p
50p
Od: 26 gru 2012, o 19:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam i pozdrawiam wszystkich :wit
jestem początkujący na forum ale EM-y stosuje od wiosny w polu 10 ha. (używam z firmy emgrin )
w domu równiesz wszyscy je pijemy uwarzam iż efekty są zadowalające i godne polecenia aby wszyscy stosowali emy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Witaj,

a coś więcej o tych efektach, w jakich uprawach, do gleby czy na rośliny, jakie dawki?
Czytałam również negatywne opinie, ze to pieniądze wyrzucone w błoto.
antek5
50p
50p

Post »

negatywnych opini na pewno bendzie dużo poniewasz EM-y w przeciwieństwie do chemi działają powoli i czasami na efekty trzeba długo czekać a skuteczność oprysku jest bardzo zalerzna od warunków pogodowych i nie zawsze morzna utrafić w optymalne warunki pozatem nalerzy mieć świadomość iż są to organizmy rzywe i łatwo popełnić błąd (np. woda mocno chlorowana, oprysk przy durzym nasłonecznieniu)
ja uprawiam warzywa ziemniaki i zboża stosowałem dawki zarówno na glebe jak i równiesz na liść zastosowanie EM-ów pozwoliło mi zmiejszyć dawki chemicznych środków ochrony roślin średnio o 3/4
nawozy z 500-800 kg do 100kg tu zmiejszyłem za bardzojak na pierszy rok
herbicydy bez zmian
grzybobójcze + owadobójcze w latach poprzednich wiencej niż 10 oprysków
po zastosowaniu EM
grzybobójcze wykluczyłem całkiem
owadobójcze tylko jeden zabieg na stonke i dwa razy w kapuście
plony ziemniaki mniejsze pozostałe warzywa porównywalne a np. pietruszka dziękuję lepszym wschodą wienksze a do tego jest mniej rdzawej i lepij sie przechowuje
ZA najlepszy efekt uwarzam zastosowanie w domu wszyscy pijemy EM-y od lata i praktycznie nie chorujemy jakieś drobne przeziembienia które szybko mijają dziecko ma 5 lat i w tym roku jeszcze nie opuściła ani jednego dni w przedszkolu
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Antek witaj,dobrze by było abyś zainstalował sobie może przegladarkę Firefox, będzie Ci sama podświetlała wszystkie błędy,na forum staramy sie pisac poprawna polszczyzną. :D
mkwawa
50p
50p
Od: 20 cze 2012, o 09:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Do wiosny coraz bliżej. W tym roku chemia idzie w odstawkę, nastawiam się tylko na EM.
Pozdrawiam Małgorzata
x-suzana

Post »

Różnice w cenach między 2 znanymi firmami są znaczne, jestem w kropce :?
antek5
50p
50p

Post »

przepraszam wszystkich za błędy ortograficzne
wreszcie przejrzałem cały wątek
suzana pisze:Różnice w cenach między 2 znanymi firmami są znaczne, jestem w kropce :?
według mnie ceny są porównywalne zależy do której firmy się przekonasz
cena zależna jest od wielkości opakowania wiadomo większe wychodzą taniej, ale zalecają aby po otwarciu zużyć w ciągu dwóch tygodni ( nie otwarte można przechowywać 6 miesięcy ) chociaż są sposoby aby dużej zachowały przydatność
jest kilka rodzajów mieszanek poszczególni producenci nadają różne nazwy handlowe na podobne produkty
1 EM do namnażania cena powyżej 100 zł namnażanie trwa około 2 tygodni i otrzymujemy EM-A czyli aktywny
2 EM-A cena 7-8 zł za litr podstawowa mieszanka od niej zaczynamy stosowanie chodzi o to aby EM czyli pożyteczne mikroorganizmy zdobyły dominacje w środowisku wypierając szkodliwe mikroorganizmy ukierunkowały procesy zachodzące w ziemi i uleczyły glebę (stworzyć zdrowe środowisko, żywą ziemię )
3 EM-5 cena 40-50 zł za litr ten preparat ma największe działanie grzybobójcze i częściowo odstraszające szkodniki ale aby w pełni zadziałał środowisko musi być już zdominowane przez EM-Y
4 EM- ogród cena 30-35 zł za litr mieszanka zawierająca EM-1 EM-A EM-5 EM-7 EM-X
wszystkie preparaty można stosować zarówno na glebę jak i na liść
pozdrawiam wszystkich
antek5
50p
50p

Post »

jeszcze jedna uwaga cena zazwyczaj jest taka sama: w sklepie internetowym producenta, u dystrybutora przez internet, u doradcy przywiezie do domu i jeszcze coś doradzi jak stosować, u lokalnego dystrybutora ale tu można wynegocjować jakiś rabat
x-suzana

Post »

antek5
Ja chciałabym też z tej firmy co i Ty.
Chcę EM naturalnie aktywny( EMa), już gotowy namnożony, chcę zastosować najpierw na glebę a na stronie tam pokazują opakowanie 20 litr, nie ma mniejszych. Wiem, że to nie twoja strona ale powiedz mi czy w ogóle mają mniejsze opakowania, np. 10 l lub 5 l czy to chwilowy zastój zimowy.
20 litrów to dawka na 1 ha. :roll:

EM Ogród to coś innego od EMa?
Czy kupić EM Ogród z przeznaczeniem na glebę?

Do EMa dokupiłabym EM5 i to by mnie urządzało.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Suzana a ja myślę ,ze nie powinnaś sugerować się li tylko informacjami osoby zajmującej się dystrybucją,wszak każda pliszka swój ogonek chwali.Myślę ,że na początek nie ma co inwestować w duże opakowania,gdyż nie wszystkie EM-y sprawdzają się wszędzie
antek5
50p
50p

Post »

Suzana
mniejsze opakowania są w probiotics nazwa handlowa EM-A to emfarma, emfarmaplus.
podstawowa dawka to 40 l/ha. Na stronach producentów zalecane dawki są trochę sprzecznie podane w różnych zakładkach. Ja zastosowałem w sumie za cały sezon 100 l/ha, ale na polach na których wcześniej nie stosowano intensywnie środków chemicznych nie ma potrzeby stosowania tak wysokich dawek.
EM- ogród jest mieszanką nie wiem w jakich proporcjach lepsze efekty daje zastosowany na liść można na glebę ale to wychodzi drożej.

Do wszystkich poznających temat EM polecam na YouTube wpisać hasło efektywne mikroorganizmy i proponuję obejrzeć trzy najdłuższe filmiki 30 minut do ponad godzinnego, oraz o EM-X. Jest tam omówiony temat mikroorganizmów ich wzajemne zależności wpływ na środowisko i człowieka, początkowo ciężko to zrozumieć ale naprawdę warto.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Antek,piszesz,że na liście taniej.Może tak,ale z informacji ,jakie ja dostałam swojego czasu od producenta wynika,że to przede wszystkim glebę trzeba doprowadzić EMami do odpowiedniego stanu.I nie wystarczy psiknąć raz i po krzyku.Przechodząc na EMy w ogrodzie trzeba dołożyć trochę starań.Wiem bo już od 2008 próbuję traktować moje uprawy wyłącznie EMami i wszelkimi naturalnymi miksturami typu
gnojówki,wywary itp.
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

karool pisze: próbuję traktować moje uprawy wyłącznie EMami i wszelkimi naturalnymi miksturami typu
gnojówki,wywary itp.
Ja właśnie od tego zaczęłam,też bowiem od znajomego rolnika ekologa dowiedziałam się,że jak ziemia licha to EMy nie pomogą,po prostu nic się w glebie nie zagnieździ.Więc jest ziemia kompostowa na grządki,nawozy własnej produkcji no i zero chemii...wydaje mi się ,ze najpierw trzeba jednak glebę przygotować by skutecznie stosować EMy.Stąd może rozczarowanie coniektórych,że prysnęli na ogórka a on ni hu hu :wink:
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”