Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Nasionka papryki zawsze możesz (nawet nieskiełkowane) przenieść do doniczki z ziemią, podlać i przykryć jakimś większym słoikiem. Skoro spisujesz je na straty nic nie stracisz a po powrocie może będziesz miała powody do radości.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Masz rację. Mogę tylko zyskać :)

Przemku gdzie Ty upychasz te wszystkie rośliny? Czytam ubiegły rok. Heliotropów miałeś na obsadzenie konkretnego skwerku a gdzie żeniszki, szałwie itd. :) Irysy niskie masz genialne. U mnie w domu rosły kępy pełnych, hym..chyba ten kolor najbardziej można określić "śliwkowo-fioletowych" irysów. Siostra kupiła szczeniaka i nastały czasy bezirysowa :roll:
Pozdrawiam Jola
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj trafiły na kiełkownik stare nasiona koleusa. Pierwsza część sadzonek koleusów posadzona w podłożu. Zaczynają kiełkować nasiona szałwii. 30 nasionek trafiło do ziemi. Odmiana Czardasz z Vilmorin pokryta śluzem a Czardasz z Polan suche nasiona. Czyżby starsze nasiona? W dalszym ciągu kiełkują nasiona cebuli Exhibition na kiełkowniku. Selerki Zagłoba rozkładają liścienie. Posiany w małych pierścieniach szpinak Greta F1 (Plantico).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsza partia nasion kalarepki trafiła na kiełkownik. Kolejnych 80 kiełkujących nasion szałwii Czardasz trafiło do ziemi. Ramona kiełkuje znacznie wolniej. Selerki i cebula trafiły na parapet ale na razie nie uruchamiam jeszcze doświetlania. Na wierzchu są już pierwsze heliotropy i dwie papryki.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyłożone na waciku wczoraj wieczorem nasiona kalarepki wykiełkowały i musiały trafić do ziemi. Na kiełkownik powędrowały nasiona bakłażanów -przeterminowane Black Beauty oraz Aubergine a także reszta nasion papryki (Oleńka i Roberta F1).Do ziemi powędrowały kolejne szczepki koleusów. Pierwsze 44 pierścienie z nasionami bobu trafiło na półkę w regale. Ciekawe jak długo nasiona Figaro będą w tym roku kiełkować?
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak długo wschodzą nasiona cebuli Globo ( bez żadnego namaczania ) wsiane wprost do multiplatu ?
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasiona cebuli powinny wykiełkować najpóźniej po 2 tygodniach. Przeciętnie zajmuje im to 5-14 dni. Ja pierwszą paletę z nasionami Exhibition wysiałem 9 lutego i w większości komórek nasiona wykiełkowały i roślinki zaczynają się prostować. Może jutro wstawię zdjęcie.
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To mnie trochę uspokoiłeś. ;:180 Dziś siódmy dzień od wysiewu i myślałem, że już nie wzejdą. ;:223
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Heliotropów prawie nie widać ale zaczęły rosnąć. Cebula Exhibition na razie ma się dobrze ale muszę uważać by jej nie przesuszyć. Selerki też dzielnie sobie radzą a rannikom mróz nie straszny.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsze w tym roku pszczółki przy kwiatach ranników. Kilkanaście kępek przebiśniegów szykuje się do kwitnienia.Szczepki koleusów od paru dni już w doniczkach. Kończy się powoli roszponka w tunelu. Najwyższy czas wysiać nową. Dzisiaj pokazały się pierwsze kiełkujące roślinki szpinaku. Druga partia, tym razem po 24h moczeniu w wodzie powędrowała do multiplatu, wysiana kolejna odmiana szałwii Scarlet Picolo.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj po południu rozpocząłem doświetlanie rozsad. A dzisiaj rano pojawiły się pierwsze kiełkujące roślinki bobu. Czas wysiać drugą turę.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

18 pierścieni po 4 roślinki w każdej-szałwia błyszcząca Scarlet Piccolo (przeniesione kiełkujące nasiona). Wczoraj wieczorem posiany kolejny bób-22 pierścienie. Szczypiorek w gruncie budzi się do życia. Ciemierniki mocno cierpią tej zimy.

Obrazek Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szałwie rosną sobie grzecznie po 4-5 szt w pierścieniach. Przeterminowany szpinak Greta wykiełkował przyzwoicie. Bób Figaro pcha się do światła. Cebula ma się dobrze. Zaczyna kiełkować papryka Oleńka,przeterminowane nasiona koleusów oraz bazylia. Nie miałem sumienia wyrzucić nadwyżki kiełkujących nasion szałwii błyszczącej Scarlet Piccolo więc 16 nasionek wylądowało w doniczce. Do ziemi powędrowały nasiona lobelii Mitternachstblau.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Przemek wysiewy imponujące. ;:215
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj w Lubartowie przepiękny, słoneczny dzień.Zakwitły pierwsze krokusy, ranniki pod leszczyną w pełni kwitnienia a te rosnące pod jabłonką powoli budzą się do życia. Do tunelu powędrowała pierwsza partia szpinaku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”