300 m2 frajdy
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: 300 m2 frajdy
...o Mariola piwonię masz -super...a ja mam obiecane...świetna donica drewniana to chyba cebrzyk 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Trawka skoszona , wszystko zrobione to można wypoczywać
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Misia ma rację, tylko odpoczywać. A narzekałaś na trawnik, a on prezentuje się całkiem, całkiem

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień lenia
można sobie zrobić a co

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Moje niezawodne koleżanki
To teraz szczególiki ( diabeł tkwi w szczegółach )
Misiu to taka donica ten cebrzyk. Posadziłam w niej poziomki ( sobie rosły na drodze ), nie powiedziałam im, że są zwykłymi poziomkami i zaczynają zwisać. Teraz już wiem na czym polega chwyt marketingowy z truskawką zwisającą
- odnogi, które normalnie płożą się po ziemi - z wysokości muszą zwisać

Przed domkiem mam plantację gladioli
Na 15 posadzonych wzeszło 5 a i one jakoś wolno rosną. Nie poddaję się ale jestem podkurzona

A to żylistek - pośrednio sprawca " awarii prądu " u mnie - to dla niego kopałam dołek i dziabnęłam kabel

Moje pomidory - odpukać - rosną. A na lewym krańcu zdjęcia - ogóraski. Siewki domowe zdechły przy próbie werandowania na balkonie no to posiałam do gruntu - rosną

A to będzie kiedyś złotokap. Kiedy - nie wiadomo, na razie jest wysokości królika miniaturki

Winogronka
- moje kochane - bez kołderki przez te wredne mrozy styczniowe - przetrwały

Pelargonie "zmieniły lokal". Pod sosną miały za mało słońca. Tu mają opór.

Moja różanka. Tu rosną sobie tylko rabatowe NN. Pnące - moje faworytki ( lubię dużo i gęsto ) rozrzucone po działce - oj tam, raptem 3 sztuki ale będzie więcej

Cała moja działka to jedno poletko doświadczalne. Po trochu wszystkiego, żebym zorientowała się, co chce współpracować a na co szkoda moich młodych mięśni

Dopiero teraz widzę jak śmiesznie wyszedł na zdjęciu pień drzewa - jak ogromny ślimak czający się na coś.
Po pergoli w tym roku ma się wspinać groszek pachnący jako substytut róż, które są maleńkie. I co ? I cholerny groszek też maleńki. Dlaczego wszystko u mnie rośnie jak z przymusu

Warzywniak - też stanęło w miejscu. Pocieszam się tym, że gdy wszystkim już przekwitnie wszystko ( kole października ) u mnie będzie busz i obfitość

Clematiski idą w górę, nagietki wzdłuż domu będą rozświetlały tak trochę puste rejony

To teraz szczególiki ( diabeł tkwi w szczegółach )

Misiu to taka donica ten cebrzyk. Posadziłam w niej poziomki ( sobie rosły na drodze ), nie powiedziałam im, że są zwykłymi poziomkami i zaczynają zwisać. Teraz już wiem na czym polega chwyt marketingowy z truskawką zwisającą

Przed domkiem mam plantację gladioli

A to żylistek - pośrednio sprawca " awarii prądu " u mnie - to dla niego kopałam dołek i dziabnęłam kabel

Moje pomidory - odpukać - rosną. A na lewym krańcu zdjęcia - ogóraski. Siewki domowe zdechły przy próbie werandowania na balkonie no to posiałam do gruntu - rosną
A to będzie kiedyś złotokap. Kiedy - nie wiadomo, na razie jest wysokości królika miniaturki

Winogronka

Pelargonie "zmieniły lokal". Pod sosną miały za mało słońca. Tu mają opór.
Moja różanka. Tu rosną sobie tylko rabatowe NN. Pnące - moje faworytki ( lubię dużo i gęsto ) rozrzucone po działce - oj tam, raptem 3 sztuki ale będzie więcej

Cała moja działka to jedno poletko doświadczalne. Po trochu wszystkiego, żebym zorientowała się, co chce współpracować a na co szkoda moich młodych mięśni

Dopiero teraz widzę jak śmiesznie wyszedł na zdjęciu pień drzewa - jak ogromny ślimak czający się na coś.
Po pergoli w tym roku ma się wspinać groszek pachnący jako substytut róż, które są maleńkie. I co ? I cholerny groszek też maleńki. Dlaczego wszystko u mnie rośnie jak z przymusu

Warzywniak - też stanęło w miejscu. Pocieszam się tym, że gdy wszystkim już przekwitnie wszystko ( kole października ) u mnie będzie busz i obfitość

Clematiski idą w górę, nagietki wzdłuż domu będą rozświetlały tak trochę puste rejony
Mariola
Urośnie wszystko jeszcze będziesz musiała rozsadzać.
Twoje poczucie humoru jest bezcenne.

Urośnie wszystko jeszcze będziesz musiała rozsadzać.

Twoje poczucie humoru jest bezcenne.
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Witaj Mariolu.
W końcu pokazałaś całość! Masz pięknie zagospodarowana działeczkę!
I nie "płacz", że CI nie rośnie, u mnie też wszystko rosło bardzo słabo, dopiero niedawno część zaczęła. A klimat gorszy.
W końcu pokazałaś całość! Masz pięknie zagospodarowana działeczkę!

I nie "płacz", że CI nie rośnie, u mnie też wszystko rosło bardzo słabo, dopiero niedawno część zaczęła. A klimat gorszy.
- Ruda2011
No właśnie. Klimat dobry, ziemia podobno też a takie to wszystko karlipucie. Co ja robię nie tak 

- lora
Mariola jaka eligancka działka ..wszystko pod sznureczek
... a i mnie ani jedna gladiola nie wyszła ..chyba juz nie wyjdzie...powiedziałam sobie jak nie to nie i przyjęłam na luzie...
lubie nagietki ale jak ostatnio mszyce na niej były to nie siałam i stało się nagietek nie mam a mszyce są...

... a i mnie ani jedna gladiola nie wyszła ..chyba juz nie wyjdzie...powiedziałam sobie jak nie to nie i przyjęłam na luzie...

lubie nagietki ale jak ostatnio mszyce na niej były to nie siałam i stało się nagietek nie mam a mszyce są...

- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Znam ten ból Mariolu, też zawsze chcę, żeby wszystko co posiane czy posadzone było od razu wielgachne, no może przynajmniej średnio wielgachne

Pamiętam jak w środku lata kazałam eMowi wykopać takie ogromne, kwitnące już kanny i przenieść przed dom

Generalnie masz już pięknie uporządkowaną działeczkę, teraz tylko trochę cierpliwości

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Ruda2011
Misiu, Helenko, Beatko, Remi
Dobrzy z Was Ludzie - pocieszyliście mnie
ale i tak mam focha
Wczoraj zrobiłam dodatkowy kompostownik. Dlaczego ? Poruszyłam zawartość plastykowego kompostownika - w nos uderzył smród zgnilizny a zawartość okazała się być śmierdzącą mazią. Planuję go zlikwidować
W listopadzie natomiast - aby spróbować zrobić ziemię liściową - zrzuciłam ostatnie zgrabione liście na jedną ( małą niestety bo dużo spaliłam) pryzmę

Sypnęłam na to trochę ziemi, żeby mi wiatr tego nie rozwiewał.
Wczoraj chciałam to uprzątnąć i jakiż był mój szok, gdy przy pierwszym szpadlu zobaczyłam cudną ziemię, w której roiło się wręcz od dżdżownic ( i innego towarzystwa ). Zostawiłam to w spokoju - wiosną się tym zajmę. Obudowałam starymi deskami i już. Teraz przyszło mi do głowy, że dostęp powietrza zmniejszyłam - coś trzeba poprawić

Dobrzy z Was Ludzie - pocieszyliście mnie

Wczoraj zrobiłam dodatkowy kompostownik. Dlaczego ? Poruszyłam zawartość plastykowego kompostownika - w nos uderzył smród zgnilizny a zawartość okazała się być śmierdzącą mazią. Planuję go zlikwidować

W listopadzie natomiast - aby spróbować zrobić ziemię liściową - zrzuciłam ostatnie zgrabione liście na jedną ( małą niestety bo dużo spaliłam) pryzmę
Sypnęłam na to trochę ziemi, żeby mi wiatr tego nie rozwiewał.
Wczoraj chciałam to uprzątnąć i jakiż był mój szok, gdy przy pierwszym szpadlu zobaczyłam cudną ziemię, w której roiło się wręcz od dżdżownic ( i innego towarzystwa ). Zostawiłam to w spokoju - wiosną się tym zajmę. Obudowałam starymi deskami i już. Teraz przyszło mi do głowy, że dostęp powietrza zmniejszyłam - coś trzeba poprawić
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Można by co jakąś warstwę jakieś gałęzie położyć aby troszkę większy dostęp powietrza był, tylko co później z nimi zrobić.... 

- Ruda2011
Imer z autopsji wynika, że liście same z siebie zrobiły ...... jak to nazwać ..... otoczenie dla procesu, jaki się tam odbywa ( cokolwiek to oznacza
). Liście są z drzew owocowych, średnio twarde ( więc bez dużej zawartości garbnika ) ale wystarczająco aby było miejsce na powietrze. A jeszcze mój syn powiedział, że warstewka ziemi, którą sypnęłam ha, ha, ha - dla draki
spowodowała podniesienie temperatury wewnątrz i ..... ta dam
mam próchnicę. I jeszcze twierdzi ( syn ), ze mówił mi nie raz, że kompostuje się w pryzmach a nie plastikowych pudełkach
. Podobno nie słuchałam
. Mogło tak być - kura po czasie orientuje się, że jajko przerasta ją o głowę
Aby ułatwić dostęp powietrza do pryzmy - zrobię szczeliny w deskach obudowujących
- pokażę później jak to wygląda.
A w moim pudełku, na dnie też jest próchnica. Tylko na wierzchu to śmierdzące coś

Aby ułatwić dostęp powietrza do pryzmy - zrobię szczeliny w deskach obudowujących

A w moim pudełku, na dnie też jest próchnica. Tylko na wierzchu to śmierdzące coś

- lora

już jest przekopany...
Ruda2011 nie popełniłaś błędu przy kompostowaniu w plastiku, taka "gnojówka" nadaje się bardzo dobrze na dalsze kompostowanie. Kiedyś babcia dostała tego całe wory, poleżało w pryzmie rok i ziemia gotowa.

Czekamy na relację.Aby ułatwić dostęp powietrza do pryzmy - zrobię szczeliny w deskach obudowujących - pokażę później jak to wygląda.