Mój kawałek ziemi w ROD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kawałek ziemi w ROD

Post »

Remi - ja lilie sadzę do połowy czerwca, później mogą już nie zdążyć zakwitnąć. Sadzę je tak od kilku lat i zawsze pięknie rosną a ja mam "drugi rzut" kwitnących lilii. A tawuła faktycznie przepiękna! Na pewno bardzo ładnie pachnie - one mają taki ładny słodki zapach.
A warzywnik jak na weekendowego ogrodnika masz bardzo zadbany. ;:108
A bób rósł u moich rodziców na działce i nie miał nigdy podpór - sam sobie radził.
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Remi :wit no, kto by powiedział,odżywiasz swoje warzywa prawidłowo.Ja też tak spróbuję.Brawo ;:138 ;:63 ;:333
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie prezentuje się Twoja działka. Tawuła ogromna i cudnie kwitnie. Wszystko u Ciebie opóźnione, bo u nas tawuły i tulipany dawno przekwitły.
Pamiętam, że jak jeździliśmy co roku nad morze, to zegar kwitnienia roślin zawsze cofał się i mogliśmy podziwiać kwiaty, po których u nas nie było już dawno nawet śladu.
Bobu nie trzeba podpierać, doskonale da sobie radę, bo na mocne łodygi.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KLEO1 pisze:Remi - ja lilie sadzę do połowy czerwca, później mogą już nie zdążyć zakwitnąć. Sadzę je tak od kilku lat i zawsze pięknie rosną a ja mam "drugi rzut" kwitnących lilii. A tawuła faktycznie przepiękna! Na pewno bardzo ładnie pachnie - one mają taki ładny słodki zapach.
ja swoje posadzę w piątek i mam nadzieję że jeszcze coś z nich będzie
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Remi,jak miło na Twojej działeczce,maj,to piękny miesiąc,pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Witaj Rem :wit i, dopiero teraz zobaczyłam jak pięknie masz położoną działkę ;:215 . Ostatnio widziałam działki na Oruni, trochę zaniedbane ale równie pięknie położone, na zboczach morenowych. Miałam rację, że to tawuła. Żywopłot na sprzedanej części mojej działki był z tawuł. Pięknie się teraz prezentuje. Ukorzeniłam sobie patyczki i posadzę sobie na swojej części, taką pojedynczą roślinkę i będzie piękna jak u ciebie. Dzięki za odwiedziny, miło mi, że o mnie pamiętasz.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Witajcie gorąco ;:138
Dopiero mogę poodpowiadać bo w weekend wybrałem się do Wawy na komunię chrześnicy.

Mirko - u mnie druga porcja też już wstawiona, tym razem pół na pół ze skrzypem. Napisz mi proszę tego mydła te 2 łyżeczki to na ile już gotowego roztworu? I czy może to być jakiś inny "przyklejający" detergent np. płyn do naczyń?

Mariola ;:oj - u mnie to naprawdę mało rośnie w porównaniu z innymi forumkowymi działkami. U mnie straszliwie wolno to jakoś wszystko, no chyba że mówimy o chwaściorach :P

Bożka - fakt, odwrócone butelki chyba jeszcze lepsze, ja w tym roku zastosowałem to po raz pierwszy pod pomidory i chyba jeszcze zastosuję pod ogórki, jeśli będą chciały rosnąć, bo też nie "lubieją" pryskania po liściach (a co jeszcze tego nie lubi?)

Kleo - To jak tylko wpłynie wypłata na konto i gdzieś dostanę jeszcze to chyba kilka cebulek lilii dokupię i spróbuję dosadzić, może w przyszły weekend. Tawuła, rzeczywiście pachniała niesamowicie, ale teraz zaczyna się sypać, pod nią mam zioła i są przysypane jak śniegiem. Dziękuje ;:180 za miłe słowa o warzywniaku, ale jeszcze wymaga trochę wypielenia (nie cały).

Gosiu - dziękuję ;:180 , staram się jak mogę, ciągle się ucząc a sporo wiedzy biorę z FO.

Lidziu - Miło to słyszeć :) A co do opóźnienia to zgadza się, jadąc w weekend na Mazowsze widziałem po drodze różnice w wegetacji roślin (głównie zboża i rzepak). Na Wybrzeżu wszystko tak 1/3 mniejsze! A co do bobu to wykombinowałem, że może każdej roślinki nie będę mocował ale po obu końcach i w połowie wbije "kije" i obwiążę sznurkiem, tak, żeby w razie czego roślinki miały się o co oprzeć, chodzi głównie o wiatry, które czasem bywają u mnie mocne.

Dorotko - trzymam kciuki :) ;:215

Lodziu - oj tak maj jest piękny, prawie "w oczach" widać jak wszystko rośnie, u Ciebie również bardzo miło!

Lusiu - To fak połozona ładnie i praktycznie w centrum miasta, ale daleko od jakiejkolwiek drogi. Gdzieś na początku swojego wątku pokazywałem widok z drugiej strony naszych działek (prawie panorama Starego miasta). Pamiętam i odwiedzam wszystkich co do mnie zaglądają a i dużo więcej, tylko czasem brak czasu, aby cokolwiek napisać. Uważam że jak sie nie znam to lepiej nie pisać nic, niż pisać głupoty. Czasem coś gdzieś podpytam.

Ufff wybaczcie, błędy i takie tam inne, najwyżej zedytuję, ale jeszcze dzisiaj o północy byłem w Warszawie a po 5 juz w Gdańsku i na 8 do pracy.... :;230 ;:41 ;:19
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Remi, nie wiem, czy jest czego zazdrościć, ale ja pokaźne pole pokrzyw mam 25m od domu. :lol: Może nawet kiedyś skorzystam, nigdy nie robiłam gnojówki. ;:224 I porządeczek na działce, no no, ani chwasta. :)
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Edytko, to "zazdrościć" to było tak troszkę z przekąsem, chociaż część forumków kiedyś narzekała na brak dostępu do pokrzyw.
davussum
500p
500p

Post »

Ostatnio sąsiadce z działki powiedziałam o waszej pokrzywowej gnojówce i ma zamiar przetestować.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

No to mi mogą zazdrościć. :lol: Chętnym mogłabym nawet narwać i podesłać, ale ostatnio poparzyły mnie przez gumowe ( :!: ) rękawiczki , więc jak nie muszę, to wolę sie do nich nie zbliżać.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Gnojówka pokrzywowa,dobra sprawa...........tylko,zbyt długo trzymana,ma niezbyt ciekawy zapach,wolę już,poparzenie -to,też dla zdrowia dobre :;230
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Fakt troszkę śmierdzi, ale jak "pracuje" to stoi u mnie w kącie działki, gdzie nikomu nie przeszkadza i nikt nie czuje, natomiast po podlaniu, czy opryskaniu zapach szybko zanika, tym bardziej, ze przecież używa się rozcieńczonej 1:10.

A teraz z "innej beczki". Wielki Brat Google " ;:180 ", ostatnio w swoim google maps podmienił część zdjęć satelitarnych (poprzednie były sprzed 5-6 lat). Wobec czego mogę Wam pokazać jak wygląda moja działka "z lotu ptaka" (te zdjęcia najprawdopodobniej z wczesnej wiosny 2012 - trochę szkoda że taka pora bo wszystko jest szaro-bure, niewiele rośnie).

Na pierwszym zdjęciu na czerwono obrys mojej działki, a na drugim gdzie co jest (obecnie hihi - bo pewnie się zmieni). Całą ma ok. 350m2, tak mniej więcej prostokąt 15x24m.

Obrazek

Obrazek

1. Altanka
2. Tu rosną zioła
3. Warzywnik
4. Rabata kwiatowa już częściowo zrobiona - od altanki: lilie, dalie, dookoła róże, w dalszej części na razie nic.. (pełno tulipanów, żonkili itd), do przeróbki.
5. Pergola z różami pnącymi, z jednej strony róże, z drugiej bukszpany i dosadzony ostatnio cyprysik.
6. Pastwisko... eeee znaczy się trawnik ;)
7. Tu niestety nie widać bo drzewa sąsiadów przysłaniają, ale tu jest rabatka skalniakowo-bylinowa i wąski pas trawy z jabłonka i czereśnią.
8. rabatka z jednorocznymi, a w samym rogu "żółty jesienny zakątek" (trochę zaszeroko pokazane, bo i ścieżka się załapała).
9. Czosnek + pod płotem konwalie
10. Truskawki..
11. Chwaścisko, czyli zarośnięty fragment do przekopania, na następne sezony (w zeszłym roku tam gdzie teraz są truskawki też tak było)
12. Budka na narzędzia, w samym rogu wielki świerk, pod nim trochę bylin, oregano + melisa :)
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Poprzez oko wielkiego brata widać,że jest jeszcze sporo miejsca dla nowych chciejstw :wink: Można sobie zaplanować, rozrysować i zacząć działać :wink: W mojej okolicy jeszcze stare zdjęcia, ale u rodziców mam podgląd 3d z pozycji osoby idącej ulicą, więc sobie podchodzę z widoczkiem pod samą bramę . Ja jednak mam bardzo mieszane uczucia co do tych nowych zdjęć satelitarnych. Świetny podgląd dla złodzieja, co kto ma i gdzie. Nie podoba mi się wcale to zakradanie prywatności. Co prawda jest to użyteczne gdy chce się coś sprawdzić, gdzieś trafić,ale ma też swoje minusy i to spore
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
davussum
500p
500p

Post »

Ciekawe czy u mnie coś uaktualnili w googlemaps bo ostatnio jak patrzyłam to zdjęcia były zrobione zaraz po zakupie działki.
Simbi zgadzam się z tobą
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”