Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aloes / Aloe
A o tym nie pomyślałam, że rosnie. Wystawa: duże balkonowe okno płd-wsch, temperatura ok 17st. Mogę go wstawić do 14st ale na ciemno. Albo może go w ogóle nie podlewać? Wczesniej rósł u mnie w pracy, było zimą dużo cieplej ale wtedy go nie podlewałam zupełnie i był bardziej zwarty.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja przy temperaturze około 15 - 16 stopni (czasami niżej), nie podlewam w ogóle aż do wiosny. Żeby obniżyć temperaturę spróbuj odseparować roślinę od wnętrza pomieszczenia, np. kawałkiem kartonu, a jeśli pod spodem masz grzejnik możesz doniczkę postawić na kawałku styropianu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
Odświeżę ten wątek. Aloe humilis wypuścił dwa kwiatostany. Od wiosny do jesieni stał na południowym parapecie. Później na stryszku, temperatura od 8 do 15 stopni. Stryszek nie jest ogrzewany, ale zima w tym roku wiemy jaka jest. Dzisiaj zajrzałam tam i proszę ... niespodzianka. I ci ja mam teraz zrobić? Zmieść go do domu?
Oto zdjęcia.

W celu wykonania zdjęć wyniosłam roślinkę do lepszego, o tej porze dnia, światła. Teraz stoi na swoim zimowym stanowisku.
Oto zdjęcia.

W celu wykonania zdjęć wyniosłam roślinkę do lepszego, o tej porze dnia, światła. Teraz stoi na swoim zimowym stanowisku.
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
- norbert76
Nie ma potrzeby, żeby z powodu kwiatostanu przerywać okres spoczynku. Pozostaw tam gdzie dotychczas.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Dzięki, Norbercie. A mam podlewać, czy nie podlewać? No i jaki to okres spoczynku jak kwitnie? Już nic nie kumam
Nie wspomnę już, że oka nie nacieszę jak zakwitnie

Nie wspomnę już, że oka nie nacieszę jak zakwitnie

Per aspera ad astra
- norbert76
To zależy od temperatury, jeśli masz poniżej 10 ale nie niżej niż około 5 - 6 stopni to możesz delikatnie podlać. Wszystko tez zależy czy aloes jest pomarszczony czy nie. Jeśli nie to wg mnie nie ma takiej potrzeby. Też zależy kiedy ostatnio podlewałaś. U mnie kwitną o różnie, u tych co mają około 12 - 15 stopni to nie zmieniam podlewania z tego powodu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Ostatnio ciut podlewałam około połowy grudnia. Temperatura nie spada poniżej poniżej 10 stopni, bo na dworze jest ciepło. Roślina wygląda "jak nowa", nic się nie marszczy. Ta zima ( a raczej jej brak) miesza roślinom w zegarze biologicznym. Czyli zostawić, gdzie jet i nie szaleć z wodą.
Per aspera ad astra
Weszłam ostatnio w posiadanie kilku starych i bardzo zaniedbanych sukulentów - w tym również aloesu, z którym nigdy nie miałam styczności. Podłoże wygląda jak mieszanka torfu z drobnym piaskiem, zbita na zupełny kamień. Podobno nie przesadzany i nie nawożony od około 7 lat. Próbować to teraz jakoś wydłubać i przesadzić w coś luźniejszego, czy lepiej zostawić tak do wiosny?
- norbert76
Przesadzić do mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok. 1:2 oczyszczając wcześniej korzenie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ma ktoś jakieś patenty na wydłubywanie roślin z takiego kamienia bez większych uszkodzeń?
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spróbuj podłubać delikatnie między korzeniami cienkim patyczkiem np do szaszłyków. Stare suche podłoże powinno się wykruszyć.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Drobne korzonki można usunąć, to rośnie wyjdzie na zdrowie. Jeśli bryła jest rzeczywiście mocno zbita to można ją namoczyć i usunąć podłoże na mokro. Jest tylko mały problem: mamy teraz zimę i moczenie korzeni za bardzo nie jest wskazane.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Chyba rzeczywiście będzie trzeba namoczyć, bo na sucho marnie idzie. Jeżeli osuszę zimnym powietrzem i od razu trafi pod lampy nie powinno mu chyba zaszkodzić?
- norbert76
Zimnym powietrzem???
Roślinę z wilgotnymi korzeniami wstaw do pustej doniczki i pozostaw w ciepłym miejscu do obeschnięcia, dzień góra dwa dni powinno wystarczyć, wtedy posadź.
Roślinę z wilgotnymi korzeniami wstaw do pustej doniczki i pozostaw w ciepłym miejscu do obeschnięcia, dzień góra dwa dni powinno wystarczyć, wtedy posadź.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
'Zimnym powietrzem', w sensie suszarką ustawioną na tryb bez podgrzewania.
Dzięki wszystkim za rady, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dzięki wszystkim za rady, zobaczymy co z tego wyjdzie.