Ogród zwkwiat
- patkaza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zwkwiat
Zosiu jak sobie radzisz z czyszczeniem pod berberysami??? jak dla mnie to spory kłopot....
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Zosiu!
Tak po cichutku oglądam Twój ogród. Piękny jest, taki dostojny, no i te dęby, lipy... Cudo!
Mam parę pytań do tego mojego "niby ogrodu"
(jest w fazie absolutnie raczkującej).
Stokrotki w trawniku - bardzo mi się podobają ale co z koszeniem trawy?
Kasztanowce - mam dwa: biały i dzisiaj został posadzony czerwony. Czy ten szrotówek jest aż tak powszechny i niebezpieczny? Poczytam, czy można jakoś zapobiegać. Boję się też o czerwonego, czy przetrwa zimę. W moim regionie zimy bywają paskudne
pozdrawiam - Helena
Tak po cichutku oglądam Twój ogród. Piękny jest, taki dostojny, no i te dęby, lipy... Cudo!
Mam parę pytań do tego mojego "niby ogrodu"

Stokrotki w trawniku - bardzo mi się podobają ale co z koszeniem trawy?
Kasztanowce - mam dwa: biały i dzisiaj został posadzony czerwony. Czy ten szrotówek jest aż tak powszechny i niebezpieczny? Poczytam, czy można jakoś zapobiegać. Boję się też o czerwonego, czy przetrwa zimę. W moim regionie zimy bywają paskudne

pozdrawiam - Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Zosieńko,
Z tych wszyskich jesiennych przebarwień to chyba najefektowniejsze kolory przyjmują berberysy właśnie. Mają te swoje barwy mocno nasycone i najbardziej rzucają się w oczy. I do tego dość mocno się im te listeczki trzymają. Pięknie bluszcze wspinają się po lipach.

Witaj Zosiu
Już nawet nie wiem ,czy wpisywałam się u Ciebie- często tu zaglądam ,więc już się pogubiłam...
Kolory przepiękne, lubię też jak na zdjęciach pojawia się Wasz dom- całość daje wrażenie takiej harmonii i spokoju
Przypomniałaś mi ,że chciałam posadzić bluszcz pod sosnami -żeby już teraz wspinał się po pniach- może osiągnę kiedyś
taki efekt jak na Twoich lipach.

Już nawet nie wiem ,czy wpisywałam się u Ciebie- często tu zaglądam ,więc już się pogubiłam...

Kolory przepiękne, lubię też jak na zdjęciach pojawia się Wasz dom- całość daje wrażenie takiej harmonii i spokoju

Przypomniałaś mi ,że chciałam posadzić bluszcz pod sosnami -żeby już teraz wspinał się po pniach- może osiągnę kiedyś
taki efekt jak na Twoich lipach.
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Jolu
Kupując w sklepie nie wiedziałam o tym, że tej rośliny nie można przezimować, a pani z przekonaniem zapewniała, że tak
Aga
jest to jedna z odmian berberysu Thunberga, nazwy nie pamiętam, ale na wiosnę ma liście zielone i w ciągu lata też
Zeniu
Zeniu nie psioczę na lipę tylko na fakt, że została pozbawiona przez cięcie 1/3 korony, i teraz fatalnie wyglądają obydwie.
Nagie kikuty. Co spojrzę w górę to się zżymam
, no ale nie było rady trzeba to było zrobić.
Mariolu
dzięki za odwiedziny, znalazłaś czas mimo rozlicznych obowiązków, w rodzinie i w gospodarstwie,
Olu
o pokroju kolumnowym nie, ale o innym pokroju korony - tak. Nawet posadzoną mam "Kazan"
Aga Patkaza
Bardzo kolczaste te berberysy. Korzystam z grabi do liści, a jak trzeba wyrwać chwast to używam takie grube rękawice robocze podszywane skórą na dłoniach, a nie raz to się pokaleczę kolcami
Heleno
miło, że mnie odwiedziłaś. Stokrotki, no właśnie jest problem z koszeniem trawy, podobnie jest z krokusami. W czasie kwitnienia po prostu podnoszę wysokość koszenia, a później koszę razem ze stokrotkami. One kwitną okresowo nie cały czas.
Kasztanowca, nie mam. Dopiero włożyłam do ziemi kasztany. Natomiast w następnej miejscowości jest droga przy której swego czasu rosły , ale teraz już nie rosną. Mieszkałam jakiś czas w Paczkowie tam był też ten problem.
Z tego co słyszałam jest jakaś szczepionka, którą się aplikuje drzewom. Ważne jest też dokładne zbieranie opadłych liści i spalanie ich.
Jednak tematu dokładnie nie zgłębiałam.
Muszę trochę ubarwić ten post ale nie ma czym

Ignis
też uważam,że piękne kolory mają berberysy jesienią i mam zamiar na wiosnę posadzić jeszcze kilka tylko muszę coś wymyślić żeby łatwiej było je pielić,
Magdo
ten rośnie już około 7 lat i osiągnął połowę lipy tj. około 6 - 7 m. Zawsze warto obsadzić wysokie drzewa, przy drugiej lipie chcę spróbować jeszcze dosadzić winobluszcz trójklapkowy ponieważ pień ma wyżej konary i jest bardziej nasłoneczniony.
Kupując w sklepie nie wiedziałam o tym, że tej rośliny nie można przezimować, a pani z przekonaniem zapewniała, że tak
Aga
jest to jedna z odmian berberysu Thunberga, nazwy nie pamiętam, ale na wiosnę ma liście zielone i w ciągu lata też
Zeniu
Zeniu nie psioczę na lipę tylko na fakt, że została pozbawiona przez cięcie 1/3 korony, i teraz fatalnie wyglądają obydwie.
Nagie kikuty. Co spojrzę w górę to się zżymam

Mariolu
dzięki za odwiedziny, znalazłaś czas mimo rozlicznych obowiązków, w rodzinie i w gospodarstwie,
Olu
o pokroju kolumnowym nie, ale o innym pokroju korony - tak. Nawet posadzoną mam "Kazan"
Aga Patkaza
Bardzo kolczaste te berberysy. Korzystam z grabi do liści, a jak trzeba wyrwać chwast to używam takie grube rękawice robocze podszywane skórą na dłoniach, a nie raz to się pokaleczę kolcami
Heleno
miło, że mnie odwiedziłaś. Stokrotki, no właśnie jest problem z koszeniem trawy, podobnie jest z krokusami. W czasie kwitnienia po prostu podnoszę wysokość koszenia, a później koszę razem ze stokrotkami. One kwitną okresowo nie cały czas.
Kasztanowca, nie mam. Dopiero włożyłam do ziemi kasztany. Natomiast w następnej miejscowości jest droga przy której swego czasu rosły , ale teraz już nie rosną. Mieszkałam jakiś czas w Paczkowie tam był też ten problem.
Z tego co słyszałam jest jakaś szczepionka, którą się aplikuje drzewom. Ważne jest też dokładne zbieranie opadłych liści i spalanie ich.
Jednak tematu dokładnie nie zgłębiałam.
Muszę trochę ubarwić ten post ale nie ma czym

Ignis
też uważam,że piękne kolory mają berberysy jesienią i mam zamiar na wiosnę posadzić jeszcze kilka tylko muszę coś wymyślić żeby łatwiej było je pielić,
Magdo
ten rośnie już około 7 lat i osiągnął połowę lipy tj. około 6 - 7 m. Zawsze warto obsadzić wysokie drzewa, przy drugiej lipie chcę spróbować jeszcze dosadzić winobluszcz trójklapkowy ponieważ pień ma wyżej konary i jest bardziej nasłoneczniony.
-
- 1000p
- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Bardzo spodobały mi się kamienie na ostatnim zdjęciu, jakiej są wielkości
W mojej najbliższej okolicy nie ma żadnych kamieni które byłbym w stanie przetransportować na swoją działkę

W mojej najbliższej okolicy nie ma żadnych kamieni które byłbym w stanie przetransportować na swoją działkę

Witaj ,kamienie rzeczywiście pięknie się prezentują z roślinkami.
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Coraz mniej liści na krzewach, coraz więcej liści ... WSZĘDZIE ! Trudno, nieuchronnie zbliża się pora nagich gałązek... Dobrze że na otarcie łez zostają zdjęcia - takie, jak te powyżej 

- zwkwiat
Krzysztofie
Jak wiesz, na terenie naszego ogrodu zostały rozebrane 2 budynki, stary dom i stodoła / bardzo duże/. One były zbudowane na kamiennych fundamentach.
Kamienie zostały odzyskane z tych fundamentów, niektóre są bardzo ogromniaste.
Z tych kamieni zrobiliśmy opaskę wokół domu, podnoszącą teren od strony wschodniej i południowej, dlatego że spadek był od ulicy w stronę obecnego domu, co powodowało zalewanie w czasie ulew.
Tak to wygląda - strona południowa

strona wschodnia

reszta zasiliła skalniak - fotki z innej strony

Jowito
Witaj
, dzięki za odwiedziny,
Ewelino
Wiem, wiem. U Ciebie też ich dużo. Ale jak sobie pomyślę, że za 2 miesiące zacznie słońca przybywać to cieplej się robi na sercu i już czuć wiosnę.

Jak wiesz, na terenie naszego ogrodu zostały rozebrane 2 budynki, stary dom i stodoła / bardzo duże/. One były zbudowane na kamiennych fundamentach.
Kamienie zostały odzyskane z tych fundamentów, niektóre są bardzo ogromniaste.
Z tych kamieni zrobiliśmy opaskę wokół domu, podnoszącą teren od strony wschodniej i południowej, dlatego że spadek był od ulicy w stronę obecnego domu, co powodowało zalewanie w czasie ulew.
Tak to wygląda - strona południowa

strona wschodnia

reszta zasiliła skalniak - fotki z innej strony

Jowito
Witaj

Ewelino
Wiem, wiem. U Ciebie też ich dużo. Ale jak sobie pomyślę, że za 2 miesiące zacznie słońca przybywać to cieplej się robi na sercu i już czuć wiosnę.

- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Witaj Zosiu!
Dzięki za odpowiedź, muszę się przyłożyć do tematu kasztanowców :x
A kamienie piękne
W moim poprzednim miejscu zamieszkania było ich pełno. Utworzono nawet Rezerwat geologiczno-krajobrazowy - miejsce największego nagromadzenia głazów narzutowych w Polsce (Suwalszczyzna - nad Czarną Hańczą).
Tutaj nie ma ich prawie całkowicie, nawet małych
Rolnicy na pewno się cieszą... z trudem udało się nam ich trochę zebrać, też ze starych fundamentów.
Zosiu - sięgnij do archiwum, na pewno masz wiele ciekawych fotografii, z przyjemnością je obejrzymy
Ja należę do grupy cichych oglądaczy
Helena
Dzięki za odpowiedź, muszę się przyłożyć do tematu kasztanowców :x
A kamienie piękne

Tutaj nie ma ich prawie całkowicie, nawet małych

Zosiu - sięgnij do archiwum, na pewno masz wiele ciekawych fotografii, z przyjemnością je obejrzymy

Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- zwkwiat
Heleno,
W czasie kiedy nie byłam na forum nie robiłam dużo zdjęć, tylko okazjonalnie. Od lipca trochę ich zrobiłam i większość umieściłam w postach.
Mam sporo zdjęć robionych komórką, nie są dobrej jakości, ale jak już nie będzie nic aktualnego to do nich sięgnę, ale na razie nie ma takiej konieczności.
Moja przyjaciółka CYTRA taki "Nietoperek" jak ją nie raz nazywam.

A to przyjaciółka mojego męża CAŁKA straszny łakomczuch.

Bardzo lubimy nasze psiaczki i rozumiemy się bez słów. Ach, Całka jest córką Cytry.
W czasie kiedy nie byłam na forum nie robiłam dużo zdjęć, tylko okazjonalnie. Od lipca trochę ich zrobiłam i większość umieściłam w postach.
Mam sporo zdjęć robionych komórką, nie są dobrej jakości, ale jak już nie będzie nic aktualnego to do nich sięgnę, ale na razie nie ma takiej konieczności.
Moja przyjaciółka CYTRA taki "Nietoperek" jak ją nie raz nazywam.

A to przyjaciółka mojego męża CAŁKA straszny łakomczuch.

Bardzo lubimy nasze psiaczki i rozumiemy się bez słów. Ach, Całka jest córką Cytry.
- zwkwiat
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
ślicznie zasilony ten "skalniczek" pokaźnych rozmiarów...a co tam rośnie?
kamulce wyglądają świetnie...wzbogaciły skarpę o dodatkowy element "artystyczny"
a bukiecik porywam do siebie.....
łał ależ paproć dopatrzyłam 
kamulce wyglądają świetnie...wzbogaciły skarpę o dodatkowy element "artystyczny"
a bukiecik porywam do siebie.....

Opowieść o moim miejscu...cdnn
- zwkwiat
Aga,
Dzielę się z Tobą bukiecikiem, tym z prawej
Na skalniaku, rosną różności, a zdominowały go sasanki i zawilce wiosenne. Teraz ostro te zawilce przetrzebiłam, ale i tak w następnym sezonie jak zakwitną to skalniak będzie biały. Nawet teraz kilka ma kwiaty i zakwitł tymianek.

Dzisiaj też zerwałam kilka fig, pewnie już nie zdążą dojrzeć całkowicie. Na rok następny, zbuduję nad nimi foliak już w połowie września to pewnie będą miały szansę.
A teraz wyglądają tak;

Niewiele im brakuje do całkowitego wybarwienia.
Dzielę się z Tobą bukiecikiem, tym z prawej

Na skalniaku, rosną różności, a zdominowały go sasanki i zawilce wiosenne. Teraz ostro te zawilce przetrzebiłam, ale i tak w następnym sezonie jak zakwitną to skalniak będzie biały. Nawet teraz kilka ma kwiaty i zakwitł tymianek.

Dzisiaj też zerwałam kilka fig, pewnie już nie zdążą dojrzeć całkowicie. Na rok następny, zbuduję nad nimi foliak już w połowie września to pewnie będą miały szansę.
A teraz wyglądają tak;

Niewiele im brakuje do całkowitego wybarwienia.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Zosiu witaj.
Może nie potrzebnie figi przekroiłaś, one z pewnością by dojrzały, tak jak mówisz, nie wiele im brakuje.
Róże długo kwitły u Ciebie, moje zmrożone po październikowych mrozach, a miały jeszcze dużo pąków. Rabaty z kamieniami wyglądają naprawdę wspaniale, szczególnie teraz, gdy byliny usychają, bardzo zdobią ogród.
Kamieni w ogrodzie nigdy za wiele.

Róże długo kwitły u Ciebie, moje zmrożone po październikowych mrozach, a miały jeszcze dużo pąków. Rabaty z kamieniami wyglądają naprawdę wspaniale, szczególnie teraz, gdy byliny usychają, bardzo zdobią ogród.
Kamieni w ogrodzie nigdy za wiele.