Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Post »

Majka, różane zakupy zrobiłyśmy rozsądne, co mnie bardzo cieszy :D moje sadzonki jeszcze we wiadrze, bo ponoć dzisiaj sie nie sadzi. Niby do końca nie wierzę w kalendarz biodynamiczny, ale ... :)
Cebulki żółtków też czekają i dziękują za zmianę powietrza ;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Majeczko szalejesz z zakupami ciekawe ile już różyczek liczy Twoja kolekcja
myślę że sporo sądząc po obserwacji Twoich zakupów :roll:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Jadziu ja nie marudzę tylko mam szczerze dość tej armii krwiopijców co nawet na słońcu nie dadzą spokoju, posadziłam tylko rugosy od Neli i drobiazgi bo nie można wytrzymać a ubrać się grubiej nie można bo ciepło :evil: . A na dodatek sucho jak diabli.

Dorotko też tak sadzę niektóre ale dopiero teraz, a i tak wierchem rozłażą się. Ta różowa rośnie pod domem i tam może sobie rosnąć ale muszę zrobić miejsce na malwy więc trochę ją ukrócę. Ma taką siłę rozchodzenia się że usiłuje przejść pod chodnikiem. Już się cieszę na nowe roślinki. ;:138 ;:196

Basiu moje róże zakopane w kompoście też czekają na swoją kolej. :uszy

Stasiu kupione lub zapłacone mam 41 różyczek i jak to rozplanowałam to wcale nie tak dużo, a ile jeszcze zamówionych, czekam na potwierdzenie czy będą. A ile jeszcze bym chciała. :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju dziękuję za propozycję. Chętnie skorzystam tylko czy mogę się przypomnieć wiosną? Bo już tyle mam tych roślin do wsadzenia, ze nie wiem kiedy mi się to uda. Chętnie służę białą - nie rozrasta się tak strasznie. Przynajmniej u mnie.
Róż też zamówiłam dużo. Głowa mnie trochę boli jak pomyślę o sadzeniu :roll:
Pozdrawiam Ida
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zwkwiat pisze:Witaj Majka, gęsto zajęte miałaś ostatnie dzionki, ale nie samą pracą itd. itp. Majko gdy wracam do Twego ogrodu to oczami pożeram Twój dom tak zielono obrośnięty. Powiedz czy od strony południowej jest też tak zielony? Czy na fasadzie wejściowej to rośnie tylko winobluszcz trójklapkowy czy jeszcze coś?
Ja posadziłam ten winobluszcz na razie się pnie ale jakiś taki mizerny, na wiosnę mam zamiar zasilić go nawozem.
Napisz czy zajmujesz się nim w jakiś szczególny sposób?
Pozdrawiam Zofia
Zosiu ściana południowa to zieleń winobluszczu ozdobiona milinem i różami.

Obrazek

Obrazek tak już niedługo będzie wyglądać

Obrazek a tak wygląda część zachodniej ściany z wejściami, tu doszedł winobluszcz ze wschodniej ściany

Obrazek tak wyglądała druga część zachodniej ściany w zeszłym roku, niestety w tym jakieś grzyby tak poraziły milin, pelargonie, różę, wiciokrzew i clematis że nawet wstyd pokazywać, ale po opryskach powoli dochodzą do zieloności

Żadnych nawozów specjalnie mu nie sypię, on ma tak długie korzenie że obeżre wszystkie rośliny w koło. Jak wcześniej napisałam dopadły moją zachodnią ścianę grzyby to i musiałam opryskać. Oprócz dość częstych postrzyżyn nowych przyrostów w oknach i za długich z rynien jesienią nic specjalnego nie robię.
Jak się dobrze zadomowi to ruszy jak z kopyta i też zarośnie Ci wszystko. ;:108
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Zdjęcia rewelacja, coś pięknego mam nadzieję dochować się też takiego duda. Ja również na tej ścianie posadziłam milina ale o żółtych kwiatach, rośnie tam również bluszcz pospolity ale widzę, że już ucieka na wschodnią i zachodnią stronę. Życzę dobrego dnia.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Muszę do tej Rudej pojechać i na własne oczy obejrzeć Twój dom..... Jak mnie się podobają takie obrośnięte na zielono. A jesienią wcale nie wyglądają gorzej.... te kolory.... ;:138
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaguś to nic tylko przyjeżdżaj, zawsze kochająca Ruda ze Śląska zaprasza. ;:196

Zosiu bo Bluszcz pospolity nie lubi południowego słońca. ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Cudne widoki twojego obrośniętego zielenią domu :roll:
Majeczko, ja też wywaliłam po raz drugi moje odętki białe i rożowe, bo tak jak mówisz zaczęły się rozłazic. Pierwszy raz wykarczowałam je w tamtym roku, ale pozostawały małe kawałki i oto teraz miałam znowu pełno tego. W tym miejscu gdzie rosła posadzę róże. Włąsnie zamówiłam w dwóch miejscach i czekam na przesyłkę.
Pokochałam także rozplenice. Mam dwie odmiany i w przyszłym roku dosadzę więcej. MOże właśnie razem z różami. Jak radzisz? Dobre to będzie towarzystwo?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajnie wygladaja te obrośniete ściany szczególnie z dzwonkami Milinu i różyczka . .Chyba trochę pogoda zaczyna się kićkać .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Widok niesamowity, ale faktycznie gdyby mógł to zarósłby wszystko. Nawet okna. Silne pnącze.
To drugie pnącze kwitnące na czerwono to milin?
Pozdrawiam Ida
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu widzę że choroba różana rozprzestrzenia się na wszystkie strony i dotarła nawet do Ciebie pod Czesława. :;230
Ja wyrzucam takie kwiaty chwastowate albo wysadzam gdzieś na tyły, ale odętka nie lubi suchych klimatów więc wcale mi za mią nie będzie smutno. A trawy też potrafią takie mieć zapędy, dobrze że rozplenice są grzeczne i siedzą w miejscu i jak najbardziej mogą towarzyszyć różom. Moja rośnie przy Papa Meilland.

Obrazek w tle jeszcze niekwitnąca rozplenica, a jak posadzisz przy takiej która kwitnie obficie jesienią to dopiero będzie widok. :shock:

Jadziu to się tylko na chwilę kićka, na weekend znowu ma być upalnie, ale na pewno u nas padać nie będzie tylko gdzieś na północy.

Ida i wyobraź sobie że to wszystko to jest jedna roślina winobluszczu który jest posadzony przy wschodniej ścianie. Za rok to chyba spotkają się jego wschodnie i zachodnie ramiona. :;230 Tak to milin i jest posadzony w kilku miejscach przy południowej i zachodniej ścianie. A w oknach co jakiś czas muszę wycinać. :;230
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale piękna ta południowa ściana!!!
Majeczko, czy znasz może nazwę milina?
Co to za cudna różowa róża?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko milin po prostu amerykański kupiony może z 11 lat temu, może i miał jakąś nazwę ale nawet nie pamiętam. Ale uczciwie Cię ostrzegam nie sadź go tam gdzie będziesz kopać bo będziesz miała go na każdym metrze ogrodu, to jest bardzo up...wy chwast.
Tę różę rozpoznano jako Eiffel Tower i muszę dodać napisy na zdjęcia ale wciąż brak mi czasu. ;:223
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Majeczko, niestety nie udało mi się dziś zrobić paczki, przepraszam, nieprzewidziane kłopoty :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”