Kosmos - Onętek
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kosmos - Onętek
Wykiełkowało 5 sztuk, jak miały liście właściwe to przepikowałam. I tu zaczyna się problem, wszystkie 5 dosłownie padają!
Podejrzewam, że ziemia uniwersalna do której je wsadziłam jest nie tages.
Posiałam kolejną partie, może jeszcze nie za późno?
Jutro jadę po nową ziemię.
Podejrzewam, że ziemia uniwersalna do której je wsadziłam jest nie tages.
Posiałam kolejną partie, może jeszcze nie za późno?
Jutro jadę po nową ziemię.
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażyna, nie jest za późno na siew kosmosów. Ja moje odmianowe posieję w drugiej połowie kwietnia. Te zwykłe sieję od razu do gruntu, zazwyczaj już jesienią.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kosmosy (przynajmniej u mnie) nie lubią przesadzania. Wyciągnęły się niemiłosiernie. Z nastu sztuk mam 1. Resztę szlag trafił. Może przelałam choć wątpię.
Pozdrawiam Jola
-
Wysiewam co roku w domu, potem przesadzam do ogrodu, w kolejnym roku nie zawsze je odnajduje.
Często przesadzam w ogrodzie z jednego miejsca na inne, ciągle mam ich mało.
Interesujace jest to, że np. w jednym roku wyrastają piękne "rurkowe" a w kolejnym już są tylko zwykłe.
Często przesadzam w ogrodzie z jednego miejsca na inne, ciągle mam ich mało.
Interesujace jest to, że np. w jednym roku wyrastają piękne "rurkowe" a w kolejnym już są tylko zwykłe.
- Agneska
@kama - kosmosy wyciągnęły się bo miały za mało światła - za wcześnie były wysiane. Takie wyciągnięte rośliny są słabe i bardziej podatne na choroby.
@Grażyna - kosmos "muszelkowy" Sea Shells to hybryda, rośliny z zebranych z nich nasion nie powtórzą cech rośliny matecznej.
@Grażyna - kosmos "muszelkowy" Sea Shells to hybryda, rośliny z zebranych z nich nasion nie powtórzą cech rośliny matecznej.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
-
No i dziękuje Agneska za tą informacje, już przestaje psioczyć na nie. 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lut 2015, o 12:37
moje kosmosy posiałam do pojemnika na parapet i czekam aż będą miały właściwe listki żeby je potem popikować, ale młode też się powyciągały nieco, zastanawiam się tylko czy po pikowaniu będą dalej rosły?
- Agneska
bobinka - będą rosły. Ja często przesadzam siewki kosmosów i prawie zawsze się przyjmują.
Moje odmianowe wysiałam w zeszłym i na początku tego tygodnia. Kiełkowałam je na mokrych wacikach. Mają już ładne liścienie i zaczynają tworzyć liście właściwe. Trzymam je na balkonie.
Moje odmianowe wysiałam w zeszłym i na początku tego tygodnia. Kiełkowałam je na mokrych wacikach. Mają już ładne liścienie i zaczynają tworzyć liście właściwe. Trzymam je na balkonie.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Posiałam kosmosy do pojemników, wzeszły ładnie, teraz puszczają listki właściwe.
Sieję je pierwszy raz w ten sposób. Kiedyś wysiałam do gruntu ale nie zdążyły zakwitnąć.
Chciałam mieć kwitnące roślinki wcześniej.
Kiedy można je wysadzić do gruntu, czy dopiero po przymrozkach?
Sieję je pierwszy raz w ten sposób. Kiedyś wysiałam do gruntu ale nie zdążyły zakwitnąć.
Chciałam mieć kwitnące roślinki wcześniej.
Kiedy można je wysadzić do gruntu, czy dopiero po przymrozkach?
-
Wysadzam na pewno w połowie maja bo wtedy są już ładnie podrośnięte, a tym samym szansa że dadzą sobie radę.
-
Dziękuję za odpowiedz Agneska, z tymi moimi to się zastanawiałam czy cokolwiek z nich będzie bo nasiona miałam dość stare i na całe opakowanie nasion mam 5 wykiełkowanych.Agneska pisze:bobinka - będą rosły. Ja często przesadzam siewki kosmosów i prawie zawsze się przyjmują.
Moje kosmosy z pojemników też wysadzam po Zośce, dodatkowo wcześniej uszczykuję im czubek, jak już wypuszczą liście właściwe, ładnie się wtedy rozkrzewiają. Bałam się za pierwszym razem jak uszczykiwałam czy nie zabiję roślinek i zrobiłam pół na pół. Teraz uszczykuję już wszystkie kosmosy z uprawy parapetowej.
Oprócz tych kilkunastu sztuk z pojemnika wysiewam do gruntu w kilku miejscach, a potem sobie przenoszę flance tam gdzie mi potrzeba wypełnić jakieś miejsce.
Oprócz tych kilkunastu sztuk z pojemnika wysiewam do gruntu w kilku miejscach, a potem sobie przenoszę flance tam gdzie mi potrzeba wypełnić jakieś miejsce.
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
-
moje komosy mają już liście właściwe i kilka dni temu przesadziłam je do większej doniczki i wystawiam je na balkon jak jest słonecznie. 

- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Możesz sadzić, moim zdaniem. Wykorzystaj fakt, że ziemia jest wilgotna i nie ma suszy połączonej z upałami. Sadzonki lepiej się przyjmą. Temperatury przy gruncie do 15-go maja w granicach 8-10 C w nocy , w dzień powyżej 17 C, nawet do 29 C.
http://www.twojapogoda.pl/tematyczne/dl ... lin#themed
http://www.twojapogoda.pl/tematyczne/dl ... lin#themed
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.