Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

A u mnie z ogórka śremskiego, posianego gruntowo są już plony: wczoraj zapakowałam 7 słoików do kiszenia, takich 0.9l, poza tym chrupiemy ze skórką, zajadamy mizerię od kilku dni :) Kolejne rosną, trzeba troszkę większych - na sałatki do słoików.
A i nie pryskałam na razie. Coś im mogło zawiać od pomidorków jedynie.
11krzych

Post »

Substral do pomidorów ma 09-09-27(3) czyli nie ma za dużo azotu?
Może lepiej jak podleję moje ogórki z takim nawozem niż żadnym? Jak myślicie?

Ja myślę, że to idealna proporcja w porównaniu do nawozu do ogórków(wniosek z cytowanego przeze mnie artykułu Pani dr Dobrzańskiej ). Dobrze, że raz na jakiś czas pojawi się na forum taki krismiszcz, bo przecież sam mogłem poczytać te artykuły w HO i skład "magicznego", ale człowiek nie ma czasu. Ja żyję innymi tematami niż działka (to nie znaczy, że działkę lekceważę) i przez to nieraz idę na łatwiznę (nawozy magiczna siła), a producenci magików robią ze mnie wała.

Thx miszczu i thx dla pozostałych zaangażowanych forumowiczów.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

[quote="gajeczka"]A u mnie z ogórka śremskiego, posianego gruntowo są już plony: wczoraj zapakowałam 7 słoików do kiszenia, takich 0.9l,

Gajeczka a ja słyszałam, że pierwsze plony ogórasów nie wolno kisić!? Bo coś im tam będzie, nie pamiętam co. Ale może to kit :twisted:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
11krzych

Post »

romaszka pisze:
gajeczka pisze:A u mnie z ogórka śremskiego, posianego gruntowo są już plony: wczoraj zapakowałam 7 słoików do kiszenia, takich 0.9l,

Gajeczka a ja słyszałam, że pierwsze plony ogórasów nie wolno kisić!? Bo coś im tam będzie, nie pamiętam co. Ale może to kit :twisted:

Będzie im to, że będą zjedzone przed zimą. Szkoda brudzić słoików. Pierwsze trzeba kisić w garnku :)
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

11krzych pisze:
romaszka pisze:
gajeczka pisze:A u mnie z ogórka śremskiego, posianego gruntowo są już plony: wczoraj zapakowałam 7 słoików do kiszenia, takich 0.9l,

Będzie im to, że będą zjedzone przed zimą. Szkoda brudzić słoików. Pierwsze trzeba kisić w garnku :)
50 litrowym ;:3

Wiem, że mszyca ogórków raczej się nie czepia, ale nie wiedziałam w którym wątku to napisać, dla tego pisze tu. Uważaj cię na lebiodę bo z tego co zauważyłam, lebioda to domek dla mszyc. Nawet jeśli na warzywach jej ( mszycy) jeszcze nie widać to w lebiodzie pod spodem liści pełno jej. Co ciekawe, na lebiodzie, która rośnie dziko dosłownie metr od warzywniaka nie ma ani jednego jajka, wtedy jak na tej wśród warzywek, aż czarno pod liśćmi. Tyle z moich skromnych obserwacji.

P.S. A może ta lebioda jest pożyteczna?! Może zamiast warzywek robaczysko siedzi sobie w niej i się nie rusza? Sama już nie wiem...ale wole powyrywać i dać kurczętom.
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Hihi a czy oprócz tego, że pobrudziłam słoiki to coś nie tak? Nie jest to pierwszy zbiór, już od około tygodnia zbierałam, pojedyncze, po kilka sztuk, wczoraj to był pierwszy taki wysyp. Serio coś z nimi nie tak czy mnie wkręcacie? Ze słoikami zmywareczka sobie poradzi ;) A w garnku kamiennym zrobię, ale przed najazdem gości, bo za mało nas, aby zjeść :) Zepsułyby się, szkoda by było.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Lebioda jest równie smaczna i pożywna jak szpinak. Kiedyś ją nasi przodkowie jadali. Nie wiadomo czy i następne pokolenia się z nią nie przeproszą.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz pisze:Lebioda jest równie smaczna i pożywna jak szpinak. Kiedyś ją nasi przodkowie jadali. Nie wiadomo czy i następne pokolenia się z nią nie przeproszą.

Pozdrawiam
Ja już dawno przeprosiłam, goście przyjeżdżają do nas specjalnie na zapiekankę z lebiody i zupę z pokrzywy :) nu mam nadzieje, ze nie tylko po to ;:65 Nawet zamroziłam na zimę, ale właśnie napisałam w innym poście, że mam jej bardzo i to bardzo - bardzo dużo. A po za tym ta która rośnie w warzywach nie bardzo się nadaje do jedzenia ze względu na opryski.
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

a czy ogórki trzeba pryskać po każdym zbiorze...?
Pozdrawiam Daniel.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Skąd ten pomysł- Daniel ?.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

ktoś mi kiedyś tak powiedział, tylko nie mogę sobie przypomnieć kto. :)
Pozdrawiam Daniel.
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Pierwsze słyszę :)
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Pierwsze zbiory ogórków nie nadają się do kiszenia z przeznaczeniem do długotrwałego przechowywania.Ogórki z pierwszych zbiorów wykorzystuje się na małosolne oraz do różnego rodzaju sałatek, które można przechowywać i wykorzystywać również przez cały rok.
Obrazek
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Dziękuję Janhelu za konkretną odpowiedź. A możesz mi jeszcze wyjaśnić, jak to się liczy te pierwsze zbiory? Bo np jak zrywam ogórki, to tam są już kolejne, takie maleńkie, czy one to już drugi zbiór czy jeszcze kolejne? Nie bardzo to rozumiem. Czyli wszystkie te słoiki co zrobiłam to mam zjeść na bieżąco - nawet mi pasuje :D
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A teraz ja się pochwale ;-)

Jak by nie ta pogoda, to już były by gotowe do zbioru ;:3

Obrazek

... i w całej okazałości ;-)