Dziś po południu odzyskałam internet

Wreszcie mogę spokojnie poczytać i pooglądać wątki na forum
Tereniu oglądałam Twoje Paulownie, to już dostojne drzewa a nie takie badyle jak u mnie

Pocieszam się, że skoro Twoje przetrwały bez okrycia, to jest szansa, że ja też dochowam się drzewa większego ode mnie
Byłam dziś na działce za borem. Jechałam z duszą na ramieniu, co zastanę. Na szczęście wiatr nie wyrządził tam większych szkód.
Leszczynoja też po cichutku zaglądam do wielu ogrodów w tym również do Twojego, teraz zimą będzie więcej czasu, żeby się ujawnić

Laurowiśnia będzie zimować u mnie po raz pierwszy. Na dodatek w Świętokrzyskim zimy są na prawdę srogie. Panuje duży mróz, a pokrywa śnieżna jest często niewielka, lub nie ma jej wcale. Dlatego też u nas zaleca się okrywać rośliny zimozielone a szczególnie ostrokrzewy i laurowiśnie właśnie. Jak podrośnie będzie sobie musiała sama radzić, ale na razie mi jej szkoda. U Ciebie klimat znacznie łagodniejszy, myślę, że przezimuje bez większych problemów. Chyba, że przesadzałaś ją jesienią, to na wszelki wypadek okryj
Wandziu iglaki są dwa

Stoją symetrycznie po obu stronach schodów. Poprzednią zimę spędziły stojąc tam, gdzie latem. Postawiłam je na styropianie, donice osłoniłam folią pęcherzykową i żeby było ładniej owinęłam jutą. W tym roku zrobię podobnie. Na razie niestety wiatr strącił je z wysokości i stoją na rabatach u podstawy schodów. Całe szczęście, że nie potłukły się donice
Alinko ciemierniki okrywają się same

bo rosną pod drzewami. Faktycznie są to rośliny nie do zdarcia. Naczytałam się o nich wcześniej różnych głupot i myślałam, że to rarytasy dla wtajemniczonych. Czasami przy dużych mrozach i bezśnieżnej zimie część pąków się nie otwierała. Wtedy warto im troszeczkę pomóc i podsypać liści albo położyć stroisz.
Poszukam zdjęć moich ciemierników. Mam H. orientalis o prawie bordowych kwiatach. H. niger podstawową odmianę i taką z kropeczkami u nasady płatków i mnóstwo siewek, które jeszcze nie kwitły, są prawdopodobnie mieszańcami i nie wiem, jaki potencjał w nich drzemie