Zbieranina Wiśni

Zablokowany
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zbieranina Wiśni

Post »

Ja pochwale sieweczki , ładnie popikowane w sterylnym podłożu ;:333
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne kaktusy masz Moniko gratuluję ;:138 ;:138
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

No tak, pilnowanie takich maluchów to bardzo pracochłonne zajęcie ;:306 Wytrwałości Kochana, wytrwałości! ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Widzę, że planujesz aktywną zimę ;:215 A okazy do pilnowania masz piękne :-) No i trzymam ;:333 ;:333 za cereusa!
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo serdecznie wszystkim dziękuję :)

Cereus donosił i pąka otworzył, ale nie zrobiłam zdjęcia, bo w "dniu otwarcia" naciągnęłam sobie coś w stopie i miałam wtedy trochę inne priorytety niż wąchanie kwiatków ;:131 Szkoda, bo miałabym piękne zakończenie sezonu.

Adenium i sieweczek mam więcej, ale sfotografowałam te najładniejsze tylko :wink: . W sumie z siewek, co wykiełkowało, to raczej się utrzymało, czyli jakieś 80-90 roślinek - zobaczę, co z tego zostanie po zimie.

Generalnie w kaktusach już tylko na tyle mogę liczyć:
Eriocactus claviceps
Obrazek

Natomiast, jako że ostatnio jakaś dziwna moda na prezentowanie hoi się pojawiła, pokazuję i ja swoje. Żeby nie było, nie mam żadnej hojozy i mogę bez hoi żyć, ale w sumie dlaczego niby mam nie mieć chociaż jednej ;:224 :?:
Przez kilka lat miałam tylko hoję różową, ale w tym sezonie udało mi się sprowadzić jej kilka koleżanek.
Na zdjęciu: w czarnej doniczce H. carnosa (sadzonka ze wspomnianej kilkuletniej hoi), w czerwonych kolejno H. lacunosa 'Cikidian Java', H. bhutanica, H. finlaysonii 'Pangha'
Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Moda na hoje nie jest dziwna - jest normalna bo przecież są to normalne rośliny a my jesteśmy na wątkach roślinnych! :wink:
Kaktusy tylko patrzeć zamkniemy na kilka miesięcy na zimowiskach - u mnie nawet wtedy ich nie bardzo widać - czym więc się zajmować? I wtedy hoje są jak znalazł... :lol:
Twoje hoje ładne chociaż młode. I gatunki dobre, nie pierwsze z brzegu - widać, że myślałaś jak je sprowadzałaś bo całkowicie się od siebie różnią tworząc przekrój urody rodzaju. :)
Na moje oko... To doskonały początek większej kolekcji! ;:173

Eriocactus claviceps - to jest to co potrafi zakręcić każdego miłośnika kaktusów! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

To przykre, co Ci się przydarzyło, mam nadzieję, że już wszystko w porządku.
Eriocactus claviceps umila zakończenie :( sezonu, niestety, zakończenie, ale widzę, że nudy nie będzie :D . Będą hoje :D . Jak dla mnie, to H.bhutanica najfajniejsza.
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Moniko pokazujesz nam wspaniałego dorodnego eriocactusa i to jeszcze kwitnacego a piszesz, że na tylko tyle możesz liczyć :) Jak dla mnie bomba ;:333
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Śliczne są Twoje maluszki, 80-90 sztuk to całkiem sporo, w zimie przynajmniej nudzić się nie będziesz :D Nowe nabytki bardzo fajne, będziesz miała z nich pociechę. Super, że jeszcze zakwitł u Ciebie Eriocactus claviceps, piękny egzemplarz, po kwiatkach na moim zostało tylko wspomnienie ;:173
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Jaki delikatny kolor ma kwiat tego Eriocactusa. I jaki uwaciony w środku.
A hoje to chyba u kaktusiarzy niemal norma. Ta miłość idzie w parze. :wink:
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Henryku, nie miałam na myśli tego, że sama moda na hoje jest dziwna, a raczej odnosiłam się do tego, że wszyscy ostatnio zaczęli je na forum pokazywać. Od razu widać, że sezon kaktusowy ma się ku końcowi i inne rośliny pojawiają na tapecie :wink:
Basiu, już wszystko w porządku, tylko buty na obcasie odpadają na kilka tygodni (i tak wolę adidasy :D ).
Piotrze, dzięki bardzo, chodzi raczej o to, że erio chętnie by jeszcze coś pokazało, tylko światła już zbyt mało.
Lidio, jak to napisała niedawno Żaneta, pilnowanie tych maluchów to bardzo "czasochłonne" zajęcie będzie ;:306
Danusiu, dziękuję. Duży z eriokaktusa egzemplarz to i uwacił się odpowiednio :wink: Uwaciony - muszę sobie zapisać to słowo, podoba mi się :D U mnie miłości do hoi akurat nie ma, ale przyjaźń może tak.

Sezon się kończy. U mnie armia stoi jeszcze na balkonie, tylko nie-kaktusy już są wewnątrz. Temperatury u mnie nadal powyżej zera, wczoraj w nocy 1 stopień (najmniej jak dotąd), a następne noce przewidują znowu wzrost temperatury do 6 a nawet 10 stopni. Biorąc jeszcze pod uwagę mój specyficzny balkon, na którym wiatr nie hula i deszcz nie zacina, kaktusowo chyba jeszcze trochę tam postoi. Może i dobrze, bo stanowisko zimowe w piwnicy jeszcze ciągle się wietrzy i wychładza.
Za to na ten czas zimowego snu uchowałam dla Was troszkę różnych zdjęć, zarówno wspominkowych kwitnień jak i roślinek, które w tym sezonie nie kwitły, ale dla mnie są atrakcyjne także bez kwiatów i mam nadzieję, że Wam również się spodobają. Poświęcę też trochę czasu pozostałym sukulentom, które cały sezon chowały się za kaktusami, a teraz wreszcie będzie chwila, żeby je sobie dokładnie pooglądać :) Więc jeżeli komuś będzie się zimą nudziło, to niech zajrzy czasem do mnie, zapraszam ;:218

A na dzisiaj jeszcze jeden wariat, co się ostał z kwiatkiem i jesienna słaba dawka światła nie przeszkadza mu w utrzymaniu żółtego parasola nad głową.
Astrophytum senile
Obrazek

Miłego weekendu ;:168
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Wariat, nie wariat, ważne, że zdążył i można się było jeszcze pozachwycać ;:215 . No bardzo jestem ciekawa tych osobników, co się chowały za kaktusami, a także tych ślicznotek, co to i bez kwiatów potrafią podnieść ciśnienie.
Awatar użytkownika
Pio1986
500p
500p
Od: 21 lut 2015, o 11:36

Post »

Piękny kwiatuszek na Twoim A.capricorne:) Gdy pewnego dnia otrzymam władzę absolutną, każę obsadzić astrofytami wszystkie dogodne lądy:):):)
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Ładne zakończenie sezonu u Ciebie :-) oczywiście jak tylko coś w sezonie zimowym pokażesz, zajrzę i skomentuje ;:172
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

wisnia897 pisze:A na dzisiaj jeszcze jeden wariat, co się ostał z kwiatkiem
Wariat, ale taki "pozytywnie zakręcony" i uroczy :lol: